Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bosna Hersek'teki seçimde Demokratik Eylem Partisi resmi olmayan ilk sonuçları paylaştı

Anadolu Ajansı haberine göre;

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te kanton, entite ve ulusal parlamentolar ile Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin belirlendiği seçimde oy kullanma işlemi tamamlanırken, Demokratik Eylem Partisi (SDA) seçime ilişkin ilk verileri paylaşan parti oldu.


SDA verilerine göre, devletin en üst mevkisi Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliği için SDA adayı Bakir İzetbegovic oyların yüzde 46'sını alırken, 11 siyasi partiden oluşan muhalefet bloğunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Denis Becirovic ise yüzde 49 oy aldı.


Konseyin Hırvat üyeliği için Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic, yüzde 58 oy alırken, rakibi Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliğinin (HDZ) adayı Borjana Kristo, oyların yüzde 41'ini aldı.


SDA'nın verilerine göre, oyların yüzde 20'si sayıldı.


Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonunun (CIK) yakın zamanda basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.


Konseyin Sırp üyesine ilişkin henüz bir bilgi paylaşılmazken, yerel saat 16.00'ya kadar seçime katılım oranı yüzde 40 oldu.


- Yüksek Temsilci Schmidt'ten şaşırtan hamle


Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt ise seçim akşamı, "Bonn yetkilerini" kullanarak tartışmalı seçim yasası reformunu dayatarak yasalaştırdığını açıkladı.


Schmidt, yaptığı yazılı açıklamada, "işlevsellik paketi" olarak adlandırdığı belgede seçim sonuçlarının işlevselliği ve zamanında uygulanması adına iki karara imza attığını ifade ederek, kararların bugünkü oyları etkilemediğini hükümet ve koalisyon kurma süreçleriyle ilgili olduğunu belirtti.


Bosna Hersek Federasyonu Halklar Meclisinde milletvekili sayısının artırdığına işaret eden Schmidt, bu kararların herkesin faydasına olduğunu savundu.


ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği de Schmidt'in kararını desteklediği yönünde bir açıklama yaparken, siyasilerin tepkisinin ne olacağı merak konusu oldu.


Bosna Hersek'te devlet başkanını dahi görevden alma yetkisi bulunan Yüksek Temsilci Schmidt'in ülkede yeni bir seçim yasası "dayatacağına" dair iddialar ortaya çıkmıştı.


Temmuzda iddiaların krize dönüştüğü Bosna Hersek'teki yeni seçim yasasının Hırvatların işine yarayan ancak Boşnakların haklarını elinden alan bir durum ortaya koyacağı tartışılmıştı.


Boşnakların tepkisiyle karşı karşıya kalan Schmidt, bugün yapılacak seçimlerin bütünlük içerisinde gerçekleşmesi için "şeffaflık paketi" adı altında teknik değişimler getirdiğini açıklamıştı.


Schmidt'in seçim akşamında yaptığı hamlenin "tam olarak neyi kapsadığını" ise gelecek günlerde ortaya çıkacak.


- Resmi olmayan ilk sonuçlar gece yarısından önce


Bugünkü seçimlere, 90'ı siyasi parti, 17'si bağımsız aday ve 38'i koalisyon olmak üzere 145 siyasi unsur katıldı.


Ülkede devlet düzeyindeki başkanlık konseyi ve parlamentonun yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere iki entitede ve FBIH içindeki 10 kantonda, parlamento üyeleri seçildi.


FBIH'teki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, FBIH Parlamentosu ve kanton parlamentoları için de oy kullanırken, RS'teki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, RS Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı ile RS Halk Meclisi için sandık başına gitti.


Devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak ve Hırvat üyeleri, FBIH içinden, Sırp üye ise RS içinden seçilmiş oldu.


Resmi olmayan ilk sonuçların CIK tarafından gece yarısı açıklanması bekleniyor.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English