Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM, Myanmar krizinin çözümü için Malezya'nın çabalarını destekledi

Anadolu Ajansı haberine göre;

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da askeri darbeden bu yana süren insani krizin çözümü için Malezya'nın öncü rol oynamasının cesaret verici olduğunu açıkladı.


Malezya'ya ziyarette bulunan BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, yaptığı yazılı açıklamada, Malezya'daki Arakanlı Müslüman sığınmacıların durumu ve Myanmar krizine dair değerlendirmelerde bulundu.


Andrews, Malezya'da kayıtlı 104 bin Arakanlı mültecinin bulunduğu bilgisini paylaşarak, "Myanmar'daki dehşetten kaçarak buraya sığınanlardan dinlediğim hikayeler, ülkenin her tarafında süren terörü açıkça yansıtmaktadır." dedi.


Mültecilerden bir genç kadının, göç hikayesini, "Bilmediğimiz bir yolda bilmediğimiz bir yere doğru yürüyorduk. Yolda ölebilirdik fakat yine de yürümeye devam ettik çünkü geride çok daha kötü şeyler vardı." ifadeleriyle anlattığını aktaran Andrews, Myanmar ordusunun yaptığı katliamların insanlık suçu teşkil ettiğini vurguladı.


- ASEAN ülkelerine çağrı


Andrews, Myanmar krizinin çözümüne dair Malezya'nın öncü rolünün artmasını cesaret verici buldu ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi diğer ülkelerin de Myanmar ordusuna karşı bu şekilde tavır alması gerektiğinin altını çizdi.


Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah'ın, ASEAN'nin Myanmar krizine dair mevcut politikasını değiştirmesi gerektiğine yönelik söylemlerini takdirle karşılayan Andrews, "Malezya, darbenin ardından ülkede bir seneden fazladır hiçbir şeyin değişmediği hakikatini dile getirmiştir." açıklamasında bulundu.


Myanmar'daki insani krizin çözümü doğrultusunda Malezya'nın yürüttüğü dış politikayı desteklemeyi sürdüreceğini bildiren Andrews, ASEAN ülkelerine, Myanmar'da 1 Şubat darbesinin ardından askeri yönetime karşı devrik lider Aung San Suu Çii yanlılarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) ile temas halinde bulunma çağrısı yaptı.


Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin, ASEAN'ın Myanmar krizine müdahale etmemesini eleştirmiş ve ASEAN'ın "müdahalesizlik" değil "ayrışmasızlık" siyasetini benimsemesi gerektiğini kaydetmişti.


Seyfeddin ayrıca Myanmar askeri yönetimine, NUG ile diyaloğa girme çağrısı yapmıştı.


- Myanmar'daki askeri darbe


Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.


Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor.


Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”