Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM: Myanmar'da askeri yönetim, idamı siyasi araç olarak kullanıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

BANGKOK (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da 1 Şubat 2021'de darbeyle yönetimi ele geçiren askeri yönetimin, idamı muhalifleri bastırmak için "siyasi araç olarak" kullandığını bildirdi.


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yaptığı açıklamada, Myanmar'da cunta yönetiminin kapalı kapılar ardında en az 7 üniversite öğrencisi hakkında idam kararı verdiğini ifade etti.


Türk, 4 genç aktivist hakkında da idam kararı verildiğine dair haberler olduğunu söyledi.


Myanmar'da yönetime geçmesinden bu yana cuntanın, hakkında idam kararı verdiği kişi sayısının 139'a yükseldiğini belirten Türk, yönetimin bu cezayı muhalifleri bastırma aracı olarak kullandığını kaydetti.


Türk, askeri yönetiminin gizli kapaklı mahkemelerde duruşmalar yapmayı sürdürdüğünü ifade etti.


Söz konusu durumun, adil yargılama ilkesinin ihlali olduğunu ve bağımsızlık ile tarafsızlığın adli garantilerine ters düştüğünü kaydeden Türk, askeri mahkemelerin ısrarla en ufak bir şeffaflık göstermekte başarısız olduğunu vurguladı.


Türk, ordunun, yönetimi ele geçirmesine karşı olan yaklaşık 16 bin 500 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 1700 civarında kişinin de avukatlara erişimi olmadan gizli mahkemelerde mahkum edildiğini söyledi.


Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve uluslararası toplumun, Myanmar'da şiddeti sonlandırmak ve siyasi müzakere iklimi oluşturmak için verdiği çabalara dikkati çeken Türk, askeri yönetimin, idamı muhalifleri bastırmakta siyasi bir araç olarak kullanma yoluna giderek bu çabalara dudak büktüğünü teyit ettiğini belirtti.


Ülkenin Yangon kentindeki Dagon Üniversitesi öğrenci birliğinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 21 Nisan'da gözaltına alınan ve yaşları 18-24 olan öğrenciler hakkında idam kararı verildiği duyurulmuştu.


Myanmar'da 1 Şubat 2021 askeri darbesi sonrası tutuklanan ve aralarında eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinden (NLD) milletvekilin de bulunduğu 4 kişi, yargılandıkları askeri mahkemenin emriyle 25 Temmuz'da idam edilmişti.


Askeri yönetim yaptığı açıklamada, infazların nerede gerçekleştiğine dair bilgi vermemişti.


Açıklamada mahkumların "şiddet içeren ve insanlık dışı terör cinayetleri" planladıkları ve yönettikleri için "yasal prosedürlere uygun olarak" idam edildiği kaydedilmişti.


- Myanmar'daki askeri darbe


Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.


Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1900'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen hapishanelerde tutuluyor. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”