Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM Görev Gücü'nden Lübnan-İsrail sınırında artan saldırgan davranışlara son verme çağrısı

Anadolu Ajansı haberine göre;

BEYRUT (AA) - Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), Lübnan ve İsrail'e, sınırlarında artan saldırgan davranışları sonlandıracak acil adımlar atma çağrısında bulundu.


UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Ras en-Nakura beldesindeki UNIFIL karargahında Lübnan ve İsrailli askeri yetkililerle bir toplantı yapıldığı belirtildi.


Açıklamada, üçlü toplantıya başkanlık eden UNIFIL Misyon Başkanı ve Komutanı Tümgeneral Aroldo Lazaro'nun her iki ülkenin sınır hattında olası ihlallere karşı yükümlülüklerini yerine getirmelerini hatırlattığı kaydedildi.


Toplantıda Lübnan ve İsrail'den iki ülke arasındaki Mavi Hat boyunca artan saldırgan davranışları sonlandıracak acil adımlar atma talebinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, bunun hassas bir dönem olması hasebiyle önem arz ettiğine işaret edildi.


Toplantıda sınır hattındaki hava ve kara ihlallerinin yanı sıra UNIFIL görev bölgesindeki diğer konuların konuşulduğu belirtildi.


Lübnan ile İsrail sınır hattında son birkaç ayda bazı gerginlikler yaşandı. Lübnan ordusu İsrail'i sınır ihlalleriyle suçlarken, İsrail ordusu da Lübnan'ın güneyinden sınırlarına geçen bir insansız hava aracını düşürmüştü.


- UNIFIL'in kuruluşu ve Mavi Hat


Lübnan'da iç savaşın başlamasının ardından İsrail, 1978'de Lübnan topraklarına girdi ve Güney Lübnan'ı işgal etti. Aynı yıl BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), İsrail'e kuvvetlerini Lübnan'dan çekmesi için çağrı yaptı.


BMGK, Lübnan'ın isteği üzerine, İsrail kuvvetlerinin çekilmesini doğrulamak, barışı ve güvenliği yeniden sağlamak ve Lübnan hükümetine ülkenin güneyi üzerindeki otoritesini yeniden kurmasına yardım etmek amacıyla 425 ve 426 sayılı kararlar doğrultusunda 19 Mart 1978'de UNIFIL'i kurdu.


Mavi Hat, 2000 yılında, İsrail'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesi sırasında BM nezdinde belirlenen sınırı ifade ediyor.


BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'ın gerisine çekilmesini ve Mavi Hat ile Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan silahlı kuvvetleri ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English