Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Binalara en az yüzde 5 'yenilenebilir enerji' şartı Resmi Gazete'de

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Binalara en az yüzde 5 ’yenilenebilir enerji’ şartı Resmi Gazete’de
Yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek.

Buna göre 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az 'B' olacak şekilde inşa edilecek.

Ayrıca bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5'inin güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.

Isı yalıtım malzemesi kalınlıklarında artış yapılacak
Bu yapıların halen "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılacak.

Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek.

1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 1
  • 2
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    2 yıl önce

    Binalarda %5 çok az olmuş minimum %20 denmesi gerekirdi. Böylece:1-Planlanırken mimarı plan, güneşe göre ve geniş hacimli bir tavan yapısına göre planlanırdı. 2-Cepheler güneş enerjisi ile donatılırdı. Sadece Güney cephesi değil Doğu ve Batı cepheleri de güneş enerjisi ile kaplanırdı. 3-Binanın çatısına veya bahçesindeki uygun bir alana minimum 10 KW'tan 100 KW'a kadar Rüzgar Türbini kurulabilirdi. 4-Çatıya veya bahçede uygun bir alana güneşten Su ve Havuz Isıtma sistemleri kurulabilirdi. Bu ısınan su, banyoya, mutfağa, bulaşık makinesine, çamaşır makinesine, lavobalara, kalorifer sistemine aktarılabilirdi. Güneşten kasım ayında alınacak 50 derecelik bir sıcak su ile bina çok rahat ısıtılırdı. Mart, Nisan ve Mayıs Aylarında Güneş Enerjisi ile ısınan suların kaloriferlere aktarılması ile binayı ısıtmak sonrece kolay idi. Yani Güneş Enerjsinden binanın ihtiyaçları için %5 değil 60 oranında karşılamak mümkündür. Ayrıca Rüzgar türbini ile bu %80'ne çıkacaktı. Yine bataryalarla, güneş enerjisinin depolanması ile %90 olacaktır. %10 da şebekeden olacaktır. Böylece ısıtma kalorifer doğalgaz parası, elektrik parası, yazın klima giderleri vs.'nin %90'nı bu şekilde karşılanacak sadece %10 oranında elektrik ve %20 oranında doğalgaz ücreti ödenecekti. Bir örnek verirsek 10 dairelik bir binadaki bir konutta oturan bir kişi yılda 100 TL elektrik ve yine 100 TL doğalgaz parası verecekti. Dikkat edin ayda değil yılda. Ayrıca bina ortak gideri için aidat ücreti de aylık 100 TL'den 10 TL'ye düşecekti. Çünkü aydınlatma ve asansörler enerjisini güneşten, rüzgardan ve bataryadan alacaktı. Bu %5 oranı derhal yükseltilmelidir.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English