Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bilim insanları 'sürü halindeki' göktaşlarına karşı uyardı

Avustralyalı bilim insanları, büyük oranda parçalı yapıya sahip asteroitlerin Dünya'ya doğru savrulması halinde durdurulamayacağını ileri sürdü.

Bilim insanları ’sürü halindeki’ göktaşlarına karşı uyardı
Yeni araştırmada elde edilen bulgular, NASA'nın geliştirmekte olduğu gezegen savunma stratejilerini yeniden düşünmek gerektiği anlamına geliyor olabilir.

NASA'nın geçen yıl DART adlı uzay aracını gezegen savunma denemeleri kapsamında asteroit Didymos'la çarpışmak üzere fırlatmıştı. Uzay aracı bu çarpışma sayesinde asteroidin yörüngesini değiştirmeyi başarmıştı.

Didymos, Dünya için herhangi bir tehlike teşkil etmiyordu. Ancak NASA, gelecekte tehlike arz eden asteroitler için de benzer çarpışma görevleri öngörüyor. Didymos çarpışması bu görevlerin bir ön gösterimi oldu.

"Sürü halindeki" göktaşlarına karşı kullanılamayacak
Öte yandan Avustralya'daki Curtin Üniversitesi'nden Fred Jourdan'ın liderliğindeki bir araştırma ekibi, bu stratejinin tek bir gövdeden değil, dev parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan "sürü halindeki" göktaşlarına karşı kullanılamayacağı sonucuna vardı.

Ekip yeni araştırmada, Japon Uzay Ajansı'nın Hayabusa 1 aracı tarafından toplanan asteroit parçalarını inceledi.

2005'te fırlatılan Hayabusa 1, 1600 metrelik alanı kaplayan bir "moloz yığını" olan Itokawa adlı asteroidi ziyaret etmiş ve buradan örnekler toplamıştı.

Gezegen bilimleri profesörü Jourdan, "Monolitik asteroitlerin aksine, Itokawa tek bir kaya parçası değil. Bir moloz yığını ailesine ait. Yani tamamen gevşek kayalardan oluşuyor ve neredeyse yarısı boş alan" dedi.

"Dağılmadan kalabilmesi de bilim insanlarını şaşırtıyor"
En az 4,2 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilen Itokawa'nın bu kadar uzun süre boyunda dağılmadan kalabilmesi de bilim insanlarını şaşırtıyor.

"Bu, Itokawa büyüklüğünde bir asteroit için şaşırtıcı derecede uzun bir süre" diyen Jourdan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kısacası, Itokawa'nın dev bir uzay yastığı gibi göründüğünü ve yok edilmesinin çok zor olduğunu tespit ettik."

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Nick Timms, Itokawa benzeri göktaşlarının düşünüldüğündan daha fazla olduğunu belirtti. Timms, "Bu da şu anlama geliyor: Dev bir asteroit Dünya'ya doğru hızla geliyorsa, bir moloz yığını olma ihtimali daha yüksek" dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English