Son Dakika Haberler

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fendoğlu: "Türkiye'de demokrasinin gelişmesinde, bürokrasinin şeffaflaşmasında, eşitlik, bağımsızlık ve açıklık ilkelerinin yerleşmesinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun önemli katkıları var"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, demokrasinin gelişmesi, bürokrasinin şeffaflaşması, eşitlik, bağımsızlık ve açıklık ilkelerinin yerleşmesinde Kurulun önemli katkılarının olduğunu bildirdi.


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen Bilgi Edinme Hakkı Sempozyumu'na BEDK Başkanı Fendoğlu, yargı mensupları, akademisyenler ve hukuk fakültesi öğrencileri katıldı.


Sempozyumun açılışında konuşan Fendoğlu, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun bilgi edinebilmeyi öngördüğünü bildirdi. Fendoğlu, kanunun amacının, devletle millet arasında bir köprü kurmak olduğunu söyledi.


Türkiye'de bilgi edinme konusunda 5 kademe olduğunu anlatan Fendoğlu, birincisinin kamu kurum ve kuruluşlarıyla meslek odaları, ikinci kademenin BEDK, üçüncü kademenin idare mahkemeleri olduğunu söyledi. Fendoğlu, dördüncü kademenin bölge idare mahkemeleri, beşinci kademenin ise ilkesel nitelikteki kararlar veren Danıştay olduğunu belirtti.


Bilgi edinme taleplerinin yüzde 90 oranında ilk kademede çözümlendiğini aktaran Fendoğlu, Türkiye'de 2020'de 2 milyon bilgi edinme başvurusu yapıldığını, bütün istatistiklerin de TBMM'nin internet sitesinde yayımlandığını dile getirdi.


Kurulun bir hak arama aracı olduğunu, BEDK dışında da hak arama kurumlarının bulunduğunu kaydeden Fendoğlu, "Kurulun kararları idareyi bağlayıcı, kamu yönetimini bağlayıcı. Bu kararlara uymak istemeyenler, birey veya kamu, mutlaka idare mahkemesine başvurmak zorunda kalıyor. İkinci bir özelliğimiz ise ilke kararları alma yetkimiz var." diye konuştu.


Kurulun aldığı ilke kararlarına karşı bugüne kadar Danıştaya 3 iptal davası açıldığı bilgisini paylaşan Fendoğlu, davalar sonucu bu kararların iptal edilmediğini söyledi.


Kurula yabancıların da başvurabildiğini anımsatan Fendoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden itirazları da kabul ettiklerini, önümüzdeki dönemde e-Devlet üzerinden de başvuruların alınabileceğini bildirdi.


Bilgi edinme konusunda en çok başvurunun Yükseköğretim Kurulu ve Adalet Bakanlığı kaynaklı olduğunu bildiren Fendoğlu, başvuruda hukuki ve fiili bir engel yoksa 30 iş günü içinde karar verildiği bilgisini paylaştı.


Fendoğlu, "Türkiye'de demokrasinin gelişmesinde, bürokrasinin şeffaflaşmasında, eşitlik, bağımsızlık ve açıklık ilkelerinin yerleşmesinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun katkıları olduğunu söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı.


Fendoğlu'nun konuşmasının ardından sempozyum, çeşitli başlıklardaki oturumlarla devam etti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”