Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Beyşehir'in nazar boncuğu: 724 yıllık büyüleyici eserin tanınırlığı artacak!

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan, ahşap direkleri, tavanı ve kündekari işçilikleriyle dikkati çeken Eşrefoğlu Camii'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması, sevinçle karşılandı.

Beyşehir’in nazar boncuğu: 724 yıllık büyüleyici eserin  tanınırlığı artacak!
Suudi Arabistan'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, "Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" adıyla Eşrefoğlu Camii, farklı illerdeki 4 cami ile Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen ilk seri kültürel varlıklarından biri oldu.

Ön cephesi kesme taştan yapılan 724 yıllık cami, 48 ahşap direğin üzerine oturtulmuş ahşap tavanı, ahşap ve çini süslemeleri, kündekari sanatıyla yapılmış minberi ve bey mahfili ile Selçuklu geleneğindeki "ulu cami" tarzında inşa edilen camilerin en gelişmiş ve büyük örnekleri arasında yer alıyor.

"Bu mirasla ne kadar gurur duysak azdır"
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Eşrefoğlu Camii’nin dünya mirası ilan edilmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Ecdat yadigarı caminin dünyaya tanıtılması ile ilgili 90'lı yıllardan buyana gayretleri bulunduğunu belirten Bayındır, "Eşrefoğlu Camii, ecdadın taş ahşap karışımı güzel bir eseridir. Günümüze kadar ayakta kalan, 4 bin kişinin ibadet yapabildiği şaheserimizdir. O yüzden bizim en önemli değerimizdir. Torosların mavi sediriyle yapılan direkler üzerinde duran camimizin, ahşap, çini ve taş işçilikleri takdire şayandır. Bugün çok keyifliyiz, çok mutluyuz. Ecdada yakıştığımıza ve emanetlerine de iyi baktığımıza inanıyorum. Ecdadın bize bıraktığı bu mirasla ne kadar gurur duysak azdır." diye konuştu.

Tarihi cami bir yılda 281 bin ziyaretçi ağırladı
Beyşehir Müftüsü Veysel Kükrek de kamera sistemiyle camiye gelenlerin sayısını kayıt altına aldıklarını ve son dönemde yabancı turist sayısında artış gözlemlediklerini dile getirdi.

Caminin, dünya mirası ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısının katlanarak artmasını beklediklerini ifade eden Kükrek, şöyle konuştu:

"Bir yıl içinde camimize 281 bin kişi geldi. Geçen yılın temmuz ve ağustos ayına göre ziyaretçi sayımızda yüzde 25 artış oldu. Camimize dünyanın her tarafından yerli, yabancı ziyaretçiler geliyor. Avrupa ülkelerinden gelenler var. Son zamanlarda Tayvan, Çin gibi uzak doğu ülkelerinden de gelenler var. Cami, ilçemizden geçen yeni Antalya yolunun da açılmasıyla bir turizm destinasyonu haline geldi."

"Daha çok yabancı ziyaretçi çekecek"
Isparta'dan ziyarete gelen 78 yaşındaki Mustafa Eryılmaz ise camiyi çok merak ettiği için oğluyla ziyarete geldiklerini ifade etti.

Caminin güzelliğinden ve maneviyatından çok etkilendiklerini anlatan Eryılmaz, bu eserin dünya mirası sayılmasından çok mutlu olduğunu anlattı.

İlçe sakinlerinden Saniye Göker de "Beyşehir'in nazar boncuğu" olarak gördükleri Eşrefoğlu Camii'ni tüm dünyanın tanımasını istediklerini vurgulayarak, "Yurt dışından gelen turistler UNESCO Dünya Mirası Listesi'ni inceleyerek geldikleri için buranın listede olması inşallah daha çok yabancı ziyaretçi çekecektir. Ülkemizin, kentimizin ve ilçemizin tanıtımına büyük katlı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 2
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    220 gün önce

    Caminin içinde nemden dökülen yerler var hemen tedbir alınmalı Beyşehir gölüne bir an önce el atılmalı güzelim göl göz göre göre elden gidiyor.salda gölüne yüz çekecek güzellikte bir doğa harikası artık çöl olma yolunda hızla ilerliyor devlet lütfen sahip çıksın bir an önce

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English