İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Cihangir'de 12 Haziran 2016'da bir apartmanda meydana gelen doğalgaz patlaması sonucu bir kişinin ölümü, bir kişinin de yaralanmasına ilişkin istinaf mahkemesinin bozması sonucu yeniden görülen davada karar açıklandı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Pınar Arslantürk, Murat Savaş Polat, Fatih Akdemir ve Yusuf Yurttaş'ın avukatları katıldı.
Patlamada hayatını kaybeden simitçi Feridun Yükseltürk'ün ve ağır yaralanan taksici Veysi Bulut'un, dosyanın müdahili olan aileleri de duruşmada hazır bulundu.
Yükseltürk ailesinin avukatı, bilirkişilerin sanık Pınar Arslantürk hakkında tali kusurlu olduğu yönünde rapor hazırlasalar da, sanığın asli kusurlu sayılması gerektiğini belirterek, karar verilirken buna dikkat edilmesini talep etti.
Duruşmada söz alan Bulut ailesinin avukatı, sanıkların olayda hem mevzuata açıkça aykırı hareket ettiklerini hem de bakım ve onarım yükümlülüklerini yerine getirmediklerini söyledi.
Dava konusu olayda bir kişinin hayatını kaybettiğini, Veysi Bulut'un ise yüzde 99,99 bitkisel hayatta olduğunu savunan müdahil avukatı, "Dava 5 yıldır devam etmektedir. Bilinçli taksir göz ardı edilmiştir. Sanıkların cezalandırılmasını istiyoruz." dedi.
Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatine, mahkeme aksi kanaatte ise lehe hükümlerin uygulanmasına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklar Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir'in "taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümü veya yaralanmasına neden olmak" suçundan alt sınırdan uzaklaşarak 4'er yıl hapislerine hükmetti.
Sanıkların geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sırasındaki davranışları ve cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkilerini dikkate alan heyet, hapis cezasını 3'er yıl 4'er aya indirdi.
Diğer sanıklar Pınar Arslantürk ve Murat Savaş Polat'ı da "taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümü veya yaralanmasına neden olmak" suçundan alt sınırdan uzaklaşarak önce 3'er yıl hapis cezasına çarptıran heyet, bu sanıkların da geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sırasındaki davranışları ve cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak, hapis cezasını 2'şer yıl 6'şar aya düşürdü.
Heyet ayrıca, karar kesinleştiğinde Firdevs Eliboyalı ve İGDAŞ yetkilileri ile Beyoğlu Belediyesi yetkilileri hakkında "taksirle bir insanın ölümü, bir insanın da yaralanmasına neden olmak" maddesi gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
- Olayın geçmişi
Cihangir'de 12 Haziran 2016'da, Safir Apartmanı'nın 5. katında meydana gelen doğalgaz patlaması sonucu, evin önünde olan 75 yaşındaki simitçi Feridun Yükseltürk, binadan düşen molozların altında kalarak hayatını kaybetmişti.
Olayda taksi şoförü Veysi Bulut ise binadan kopan klima dış ünitesi ve molozların, içinde bulunduğu aracın üzerine düşmesi sonucu ağır yaralanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2 İGDAŞ görevlisi, bir kombi teknik servis yetkilisi ve evin sahibi hakkında "taksirle bir kişinin ölümü, bir kişinin de yaralanmasına neden olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Davaya bakan İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Haziran 2019'da verdiği kararda, sanıklar Murat Savaş Polat ve Pınar Arslantürk'ün olayda kusurları bulunmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine hükmetmişti.
Heyet, sanıklar Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir'e taksirle bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 3 yıl dörder ay hapis cezası vermişti.
Mahkeme heyeti, karar kesinleştiğinde, olayla ilgili 6 kişi ve Beyoğlu Belediyesi yetkilileri hakkında ''taksirle bir kişinin ölümü, bir kişinin de yaralanması'' suçundan suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırmıştı.
- İstinaf kararı usul ve yasaya aykırı bulmuştu
Tarafların karara itiraz etmeleri üzerine, dosyayı ele alan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin hükmünü usul ve yasaya aykırı bularak bozmuştu.
Soruşturma ve yargılama aşamasında hazırlanan iki ayrı bilirkişi raporu arasında çelişkiler bulunduğuna işaret eden istinaf, alınan son rapor üzerine delilerle beyanların yeterli ve makul bulunarak karar verildiğine dikkati çekmişti.
İstinaf, mahkemenin kararında esas aldığı bilirkişi raporuna göre, İGDAŞ'ın bilgisi dışında kombisini değiştiren ve süreç içerisinde gerekli bakım ile kontrolü yapmayan daire sahibi sanık Pınar Arslantürk ile İGDAŞ yetkili servisi olmadan doğalgaz tesisatına müdahale eden ve kullanıcının kombi değişimini İGDAŞ'a bildirilmesi konusunda daire sahibini bilgilendirmeyen firma sahibi Murat Savaş Polat'ın da "tali kusurlu" bulunduğu belirtilmişti.
Her iki sanığın belirlenen dikkat ve özen yükümlülüklerini ihlal ettikleri bilgisine yer verilen bozma kararında, yerel mahkemenin, sanıkların bu hareketleri ile meydana gelen netice arasında nedensellik bağı bulunduğu halde yasal ve yeterli olmayan çelişkili gerekçeyle beraat kararı verdiğinin anlaşıldığı vurgulanmıştı.
İstinaf ayrıca, mahkemenin sanıklar Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir'in "taksirle öldürme" suçundan takdiri indirim uygulanarak ayrı ayrı 3 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmalarına hükmettikten sonra devamında, "sanıklara verilen ceza hakkında başkaca yasal ve takdiri artırım ve indirim yapılmasına yer olmadığına" karar vermesine göndermede bulunarak, "Cezanın kişiselleştirilmesinde gösterilecek gerekçe, sanığın kişiliği ile ilgili bilgi ve belgelerin isabetle takdir edildiğini de gösterecek biçimde dosya içeriğine uygun, geçerli ve yasal olmak zorundadır." ifadeleri kullanmıştı.
Kaynak: