Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Batılıların evlat edindiği 300'e yakın Güney Koreli, Seul'ün süreci soruşturmasını istiyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Güney Koreli ailelerden 1970 ila 1980 yıllarında alınarak ABD ve Avrupalı ailelerce evlat edinilen 300'e yakın kişi, evlat edinilme sürecindeki evraklarda sahtecilik yapıldığı gerekçesiyle Seul yönetiminden soruşturma açmasını talep ediyor.


Güney Koreli ailelerden alınarak Avrupa ve ABD'li ailelerce evlat edinilen 283 kişi, Güney Kore Hakikat ve Uzlaşma Komisyonuna biyolojik kökenlerinin kayıp veya ilgili bilgilerin çarpıtılmış olduğunu bildiren şikayetlerini ileterek, Seul hükümetinden de evlat edinilmeden önceki kimlik bilgileri veya gerçek statüleriyle alakalı bilgileri çarpıtan acentelere yönelik soruşturma yürütmesini istedi.


Bu kişileri temsilen Danimarka merkezli Danimarkalı Koreli Hakları Grubu da Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'e evlat edinilme süreçlerinde rol alan acentelerin evrakları yok etme veya evlat edinilen kişilere yönelik misillemede bulunmalarının önlemesi çağrısında bulunan mektup gönderdi.


Öte yandan evlat edinilenlerden bazıları, söz konusu acentelerin Güney Koreli ailelerden alınan çocuklarının Avrupa veya ABD'ye ulaşmadan ölmesi veya seyahat edecek kadar sağlıklı olmaması nedeniyle kimlik bilgilerinin kendilerininkiyle değiştirildiğini fark ettiklerini belirtirken, bu durumun da halihazırda yaşadıkları "kaybolmuş hissini" daha da kötüleştirdiğini hatta bazı durumlarda kendi aileleri veya akrabaları olmayan Güney Koreli ailelerle birleşmelerine sebep olduğunu dile getiriyor.


- Güney Koreli evlat edindirme acenteleri kayıtları açmaya yanaşmıyor


Danimarkalı Koreli Hakları Grubunun kurucu ortağı ve avukatı Peter Moller, Güney Koreli evlat edindirme acentelerinden Holt Children Services ve Korea Social Service'in evlat edinilen çocuklara yönelik kayıtlarını açmak istememesi nedeniyle bu acentelere dava açmayı planladığını ifade etti.


Moller, bu acentelerin evlat edinme uygulamalarına yönelik soruları geçiştirmek için bahaneler ileri sürdüğünü belirtti.


- Komisyonun soruşturmaya 3-4 ay içinde karar vermesi gerekiyor


Güney Kore Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Aralık 2020'de Güney Kore'de askeri hükümetlerin iktidarda olduğu 1960 ve 1980 yılları arasında yaşanılan insan hakları ihlallerini soruşturmak için kurulmuştu.


Evlat edinilenler tarafından yapılan başvurulara yönelik soruşturma açılıp açılmayacağına 3-4 ay içinde karar vermesi gereken Komisyonun başvuru kabul tarihi aralık ayında sona eriyor.


Moller de kurucusu olduğu grubun Komisyonu, bir soruşturma açmaya karar vermesi durumunda, daha fazla başvuru için kapıyı açık tutması konusunda ikna etmeye çalışacağını belirtti.


Güney Kore'de çoğunluğu 1970-1980 yıllarında olmak üzere yaklaşık 200 bin çocuk Avrupa ve ABD'deki ailelerce evlat edinilmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”