Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkan Candan tek tek açıkladı: Çumra’nın geleceği bu dev projelerle yükselecek

Çumra’yı tarım, tarih ve sanayi olmak üzere üç temel aks üzerinde planlanan projelerle ihya etmeye çalıştıklarını belirten Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, bu projelerle ilçenin gelecek 50 yılına damga vuracaklarını söyledi.

Tarımsal potansiyeliyle adından söz ettiren ve son dönemde sanayileşmesiyle de önemli bir atılım gerçekleştiren Çumra, Konya’nın parlayan yıldızı konumunda. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, basın mensuplarını ağırlayarak göreve geldiği günden buyana Çumra Belediyesi’nce yürütülen proje ve çalışmalar ile gelecek vizyonuna dair bir sunum gerçekleştirdi.

Çumra’nın üç temel madde üzerinde yükselen bir ilçe olduğuna dikkat çeken Başkan Candan, “Çumra’mızı belki birkaç tane öne çıkaran, ilçemizi tanımlayabileceğimiz özelliğini belki söyleyerek sunuma başlamak doğru. Birincisi tarımımız var; Çatalhöyük'ten bu yana tarımımız var. On bin yıldır tarım yapan bir ilçeyiz. Dünyanın bilinen ilk tarımsal faaliyetinin merkezindeyiz. O anlamda çok değerli tarım bizim için ki; günümüzde de Çumra’mız bırakın ilk başka ilçeleri Türkiye'deki pek çok il, hatta pek çok ilin toplamından daha fazla tarımsal üretim yapabiliyor. Dolayısıyla aklımıza önce tarım geliyor. Hemen arkasından tarih geliyor. Bu tabi yine Çatalhöyük’le bağlantılı. On bin yıllık bir tarihimiz var. Aslında burada bir ironi de var. Bir taraftan yüz yıllık bir ilçeyiz fakat, Çumra Ova, yer yer sazlık bataklık yer yer verimli tarım arazilerinden oluşuyor. Çumra diye bir yer yok yüzyıldan önce. Ama yerleşim yeri olarak tarihine gittiğimiz zaman dokuz bin beş yüz yıla giden bir tarihimiz var. Ve ilk kez hayvanların evcilleştirilmesi, ilk kez belli ürünlerin tarımının yapılmasından bahsettiğimiz zaman hakikaten sadece kendi tarihinde de değil, belki bölge tarihinde, Mezopotamya'dan, Mısır'dan, Afrika'dan, Kafkasya’dan bütün bu bölgenin hatta dünya tarihi için bir dönüm noktası olarak karşımıza çıkıyor Çumra’mız. Tabii ki sadece Çumra'mızın değil, Konya'mızın ülkemizin çok büyük bir değeri ve zenginliğine ev sahipliği yapmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Tarım ve tarihten sonra Çumra’mızın sanayisi var. Normal küçük sanayiden bahsetmiyorum. O zaten yıllardır vardı ama özellikle son on yıllık periyot içerisinde ve son üç beş yılda da artık katlayarak gelişen bir organize sanayi bölgemiz var. Dolayısıyla Çumra'yı en başta belki tanımlayacak üç kelimeden bahsederse: Tarım, tarih, sanayi” diye konuştu. 

ÇUMRA DÖRDÜNCÜ MERKEZ İLÇE! 
Çumra’nın tarihi kimliğinden dolayı aynı zamanda turizm bölgesi olduğunu, sanayisiyle de birlikte ilçenin farklı ihtiyaçlarının da arttığını belirten Başkan Candan, şöyle devam etti, “Tabii ki tarihi değerimiz olan Çatalhöyük aynı zamanda bugün turizm anlamına da geliyor. Tabi ki organize sanayiden bahsettiğimiz zaman şehirleşme, toplu konut, sosyal yaşam alanları ve kültürel faaliyetler gibi diğer alanlara da girmeniz gerekiyor. Bu konularda da önemli işler yaptık, kısmet olursa yapmayı da planlıyoruz. Bütün bunları topladığımız zaman Çumra’mız Konya'nın yaklaşık kırk kilometre güney doğusunda ve Konya'nın dördüncü merkez ilçesi olmaya aday güzel bir ilçemiz. Bir Çumralı gazeteci arkadaşımız bahsetmişti, bazen ya da belli zamanlarda “Çumra Konya'ya, Konya'dan daha yakın” diye. Belki bir slogan da olabilir. Ne demek istiyoruz bunula? Organize sanayimize Konya'nın Karatay'ından, Meram'ından insanlarımızın çalışmak için buraya gelmeleri Konya Organize Sanayi Bölgeleri'ne ulaşmalarından kesinlikle daha kısa ve daha kolay.”


EN İYİSİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ 
Çumra’nın geleceğine dokunmak için çalıştıklarının altını çizen Başkan Candan, şunları kaydetti, “Bugün için bu görevi yüklenmiş olmanın manevi sorumluluğu altında tüm çalışma arkadaşlarımız, meclis üyelerimiz ve değerli hemşehrilerimizin destek ve katkılarıyla elimizden gelenin en iyisini yapabilmek için çalışıyoruz. Bir yandan temel belediyecilik hizmetlerimizi imkanlarımız ölçüsünde en iyi şekilde sunmanın gayreti içinde çalışırken, diğer taraftan da ilçemizin imar, şehircilik, sanayi, ulaşım, turizm, eğitim ve sağlık gibi alanlarda ufkunu açacak bazı büyük projelerimizi hayata geçirmek için çabalıyoruz.”


DAHA YAŞANABİLİR BİR ÇUMRA İÇİN 
İlçenin dört bir yanına dokunmak için gayret sarfettiklerini dile getiren Başkan Candan, “İlçe merkezimizdeki eski kamu binalarının yenilenmesi, bir şehir meydanı oluşturulması, trafik ve otopark sorununun çözülmesi amacıyla bir dönüşüm çalışması yürütüyoruz. Küçük sanayi sitemizi büyüterek yeni sanayi arsaları oluşturuyoruz. 40 sanayi parselinden oluşan mevcut 1 milyon metrekare Organize Sanayi Bölgemize 8,5 milyon metrekare ilave alan daha katarak 300 yeni sanayi tesisini ilçemize kazandırabilmek için çalışıyoruz. Bu sayede istihdam sorununun çözümüne ciddi bir katkı sunacağımıza inanıyoruz. Organize Sanayi Bölgemiz başta olmak üzere en büyük iki beldemiz olan İçeriçumra, Alibeyhüyüğü ve diğer mahallelerimize de doğalgaz getirebilmek için ilgili kurumlar ve bakanlıklarla yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda İçeriçumra mahallemiz doğalgaza kavuştu. Turizmden daha çok yararlanabilmek amacıyla, Çatalhöyük'ün daha fazla tanıtılması hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Konya Büyükşehir Belediyemizle iş birliği halinde çalışıyoruz. Gençlerimizin eğitim, spor ve kültürel ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. İlçemizi daha temiz, daha düzenli ve daha yaşanılabilir bir şehir yapabilmek için var güzümüzle çalışıyoruz. Merkez dışındaki mahallelerimizin sorunlarının çözümünü öncelikle ele alıyoruz” açıklaması yaptı. Başkan Candan ilçede yaptıkları önemli çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi; 

ŞEHİR MERKEZİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Yeni Jandarma hizmet binası için TMO arsasından 5000 m2'1ik alanın tahsis işlemi tamamlandı. Yeni Hükümet binası yapımı için eski Askerlik Şubesi arsasının tahsis işlemi tamamlandı. Projesi hazırlandı. Kızılay binasını takas yoluyla başka bir alana taşımayı planlıyoruz. Ziraat Odası, PTT, Telekom ve Koski binalarının uygun alanlara yeniden yapmayı planlıyoruz. Mevcut Hükümet binası ve polis merkezi yeni binasına taşındıktan sonra bu alanı şehir meydanı olarak düzenleyip yer altında 400-500 araçlık kapalı otopark yapmayı planlıyoruz. Altınpark’ı daha büyük ve daha ferah bir park haline getirmeyi planlıyoruz.

 

YENİ HÜKÜMET KONAĞI PROJEMİZ HAZIR
İlçemizde 30 yıldır hizmet veren mevcut Hükümet binamızın ihtiyaca cevap veremez hale geldiği hepimizin malumu İçine bir asansör bile kurulamayacak şekilde dayanıksız yapıda ve deprem yönetmeliğine uygun olmadığı bilirkişi raporları ile tespit edilmişti. Yaptığımız girişimler ve taleplerimiz sonucu İçişleri Bakanlığımız Çumra'mıza yeni Hükümet Konağı yapımını programına aldı. İçinde polis merkezinin de yer alacağı yeni Hükümet binasının arsasını, eski askerlik şubesinin olduğu alanda hazırladık. Askerlik şubesinin yıkımını gerçekleştirdik. Yeni Hükümet binamızın projesi yapıldı, ihale aşamasına gelindi.

 

YENİ TİCARET MERKEZİ KAZANDIRIYORUZ
Çumra'mızın tarımda, sanayide ve ticaretteki hızlı gelişimine paralel olarak çarşı merkezinde insanların ailecek hem alışveriş yapacakları hem de sosyal aktivitelere
katılabilecekleri yeni ve modern bir ticaret merkezini ilçemize kazandırıyoruz. İnşaatı hızla devam ediyor.

 

ŞEHİR PARKI PROJEMİZİ HAZIRLADIK
Şehir Merkezi dönüşüm projesi ile birçok binanın kaldırılarak yeni yerlerinde hizmet vermesiyle birlikte mevcut Altınparkımızın bulunduğu alanda yeni bir Şehir Parkı projesi hazırladık. 

 

ÇUMRA OSB
Toplam alan 9,5 milyon metrekare olan Çumra Organize Sanayi Bölgemiz her geçen gün hızla büyümeye devam ediyor. Çumra OSB’de üretimde olan 36 firma, inşaat halinde 28 firma, toplam parsel 356, toplam istihdam 1126, hedef istihdam 10000.

ÇUMRA'MIZ HIZLI TRENE KAVUŞTU
Karaman-Konya-Ankara-İstanbul Hızlı Trenle şehirler birbirlerine yaklaştı. Konya İlçelerinde sadece Çumra'da Çumra'mızdan Ankara ve İstanbul'a doğrudan hızlı tren ile gidip gelme imkanına kavuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı arz ediyoruz. Tarihi istasyon çevresinde otopark düzenleme çalışmalarımızı tamamlandık. 

 

ÇEŞMELERİMİZDEN TATLI SU AKIYOR
Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde başlattığı ve Yüz yıllık hayalimiz olan Mavi Tünel Projesi ile Toros dağlarından Akdeniz'e boşa akan sularımız Bağbaşı ve Bozkır Barajlarında tutularak Mavi Tünelden Konya ovasına ve Çumra'mıza akmaya başladı. Allah'a şükürler olsun. Hem tarımsal sulamada hem de içme suyu olarak Mavi Tünelden gelen memba suyunu kullanıyoruz. Mavi Tünel projesinin son etabı olan Afşar Barajı tamamlandı. Afşar Barajı ile Bağbaşı Barajı arasındaki 18 Km'lik Hadimi Tünelinde tünel açma çalışması devam ediyor. Birkaç sene içinde Afşar Barajından gelecek olan ilave sular AHİ Kanalı ile Hotamış göletinde toplanacak ve halen sulanamayan büyük bir tarım arazisi de sulanabilir hale gelecek inşallah.

 

SIRÇALI MESİRE ALANIMIZ GÖZ DOLDURUYOR
Sırçalı mesire alanımızda 150 bin metrekarelik düzenlemeler kapsamında yaklaşık 20 bin metrekare alanı Lavanda bahçesinden oluşan "Misak-ı Milli" Parkı olarak hazırlayıp hizmete sunduk. Yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda pek çok meyve ağacı ekerek bir "Meyve Ormanı" oluşturduk. Badem, ceviz, alıç, dağ eriği, dağ armudu, hünnap, muşmula, vişne, kayısı. kiraz, dut ve daha pek çok meyve ağacı meyvelerini verdi. Mesire alanına gelen ziyaretçiler bu meyvelerden tadabiliyorlar. Yaklaşık 30 bin metrekarelik alanı Tarım ve Hayvancılık Fuarı olarak düzenledik. Yaklaşık 20 bin metrekarelik alanı Lunapark olarak düzenledik. Yeni bisiklet yolları ve yürüyüş yollarını hizmete sunduk. Gül bahçesi, gül tüneli, çocuk macera ve oyun alanları, kaya bahçesi gibi daha pek çok güzelliği de halkımızın hizmetine sunduk. Yeni ve modern bir restoran, yeni bir kafe, seyir teras, at binme tesisi, anfi tiyatro gibi daha birçok tesisi de hizmete açacağız inşallah.

SPOR KOMPLEKSİMİZ TAMAMLANDl
Şehir Stadyumu çevresinde Ağaçlandırma çalışmamızı yaptık. Parkımızda Oyun grupları ve fitness aletlerini hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Yürüyüş ve Bisiklet yollarımızı tamamlayarak hizmete sunduk. Stadyum yanında Kate ve Gençlik Merkezi kazandırmak için çalışıyoruz.

 

ÇUMRA ULU CAMİMİZİ GENİŞLETTİK
Artan nüfus yoğunluğu ve cemaat sayısından dolayı ihtiyacı karşılayamaz durumda kalan Ulu Camimizi, Cami Derneğimiz, hayırseverlerimiz ve tüm Çumralı hemşehrilerimiz ile birlikte aslına sadık kalarak yaptığımız ilave bölüm ile büyüttük ve güzelIeştirdik. Kadınlar ve Engelliler bölümlerini de oluşturduk. İçinde duş yerleri, engelli bölümleri de bulunan yeni şadırvanımızı da hizmete sunduk. Çevre düzenlemesiyle birlikte Ulu Camimiz uzun yıllar Çumra'mıza hizmet verecek ve ilçe merkezine yakışır güzel bir eser oldu emhamdülillah.

 

25 KM SICAK ASFALT YAPTIK
Çumra Belediyesi, Büyükşehir Belediyemiz ve Karayolları tarafından 3,5 yılda yaklaşık 25 Km sıcak asfalt çalışması tamamladık. Ayrıca bisiklet yolları yapıyoruz. Sıcak asfalt yaptığımız caddeler ve yollar şöyle; 
• Adem Yavuz Caddesi
• Menekşe Caddesi
• Kıbrıs Caddesi
• Ebulfeyz Elçibey Caddesi
• Gelincik Caddesi
• Çumra - Okçu arası Yıldırım Beyazıt Caddesi
• Okçu Şehit Mehmet Kefeli Caddesi
• Alibeyhüyüğü : Karaman yolu - Bozkır Bağlantı yolu
• Çumra - içeriçumra Bağlantı yolu
• Çatalhöyük Caddesi
• Okçu - Şeker Fabrikası Üstgeçidi genişletilerek Sıcak asfaltla kaplandı.
• Yıldız Sokak
• Şebboy Sokak
• Kuşkonmaz Sokak
• Şeyhşamil Sokak
• Karkın Mahallemiz ana caddeleri

 

DİĞER PROJELERDEN BAŞLIKLAR
İlçemizde her alanda çalışmalar yapıyoruz. Diğer çalışmalarımızla ilgili başlıkları şöyle sıralayabiliriz;
400 kilometre satıh kaplama yaptık.
380 bin metrekare kilitli parke yaptık. 
İmar sorununu çözüyoruz.
İlçemize yeni düğün salonları kazandırdık.
Atık aktarma merkezimiz açıldı.
Devlet hastanemizin acil servisini genişlettik.
Çumramıza yeni halı sahalar kazandırdık.
Emeklilerimiz için çay bahçesi yaptık.
İçeriçumra’ya Park Kafe yapıyoruz.
Mahalle korulukları yapıyoruz.
İlçemizdeki yeşil alanları artırıyoruz. 
Kültürel ve sanatsal faaliyetlerimiz artarak sürüyor.
Mahalle konakları yapıyoruz. 
Tarıma destek amacıyla projeler geliştiriyoruz. 
Sıfır atık çalışmalarımız sürüyor. 


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 16
  • 8
  • 11
  • 3
  • 5
  • 4
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • C
    çumralı
    142 gün önce

    şebboy sokakta oturuyorum oraya ne zaman sıcak asfalt dökülmüş halen kilitli taş mevcut ve mayın tarlası gibi harabe heryer delik deşik

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • KC
    KONYALI CENGAVER
    143 gün önce

    Çumra belediye Başkanı syn. candan, 10 numara belediye başkanlığı yapıyor .Allah yar ve yardımcısı olsun.Görüşme randevu istedik hemen özel kalem çağırdı işimiz olmadı ama bize söyledikleriyle başkanı haklı bulduk.Konya büyükşehir ve selçuklu belediye başkanlarıyla hayatda görüşemedik/ görüşemessiniz.saygılar.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • E
    EMEKLİ
    143 gün önce

    Çumra belediye başkanı çalışkan ve dürüst bir insan kendisini BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI Olarak görmek isterim..

    • Cevapla
    • Begen (15)
    • Begenme (9)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English