Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkan Altay, 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek dünya belediyelerine seslendi: Çocukları katlediyorsunuz

Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın ev sahipliği yaptığı UCLG Dünya Konseyi Ana Tüzük Komitesi toplantısında konuştu. 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek dünya belediyelerine seslenen Başkan Altay, “Hiçbir insani hakka erişimi olmayan insanların suyunu kesiyorsunuz, elektriğini kesiyorsunuz, hastaneleri ve okulları bombalıyorsunuz. Uçakla ve topla adeta çocukları katlediyorsunuz. Biz buna mı ses çıkarmayacağız?" dedi.

Başkan Altay, 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek dünya belediyelerine seslendi: Çocukları katlediyorsunuz
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UCLG Dünya Konseyi kapsamında düzenlenen Ana Tüzük Komitesi toplantısında konuştu.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde devam eden UCLG Dünya Konseyi kapsamında Ana Tüzük Toplantısı’nda İsrail’in Filistin’e yönelik gerçekleştirdiği katliamlar hakkında konuşan Başkan Altay, konuşmasının başında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklamasından örnek verdi.
BAŞKAN ALTAY 1947 ÖNCESİ FİLİSTİN HARİTASINI GÖSTEREREK DÜNYA BELEDİYELERİNE SESLENDİ
1947 haritasını göstererek konuşmasını sürdüren Başkan Altay, “1949, 1967 ve bugün güncel durum. Gelinen noktada yeşil yerler Filistin halkının yaşadığı bölgeler, beyaz olanlar da İsrail’in yerleşimcilik adı altında işgal ettiği topraklar. 2007 yılından itibaren Gazze’ye insanların girmesi, çıkması yasak. Burada şunu açık yüreklilikle söylemek istiyorum: İçimiz acıyor, içimiz kan ağlıyor. Soykırıma uğrayan bir halkın daha duyarlı olması gerekirken, bunu adeta bir soykırım yapma hakkı olarak görmesini esefle karşılıyoruz. Gazze’de 2007 yılından itibaren insanların denizden ve karadan abluka altında olduğunu, hiçbir insani hakları olmadığını Gazze’de söylenen bir kelimeyle anlatabiliriz: ‘Gazze’de doğan, Gazze’de ölür.’ Biz buna karşı çıkmayacak mıyız? Biz buna sesimizi yükseltmeyecek miyiz?” diye konuştu.
“CUMA NAMAZI İÇİN BİLE MESCİDE ALINMADIKLARI BİR YERDE FİLİSTİNLİLERDEN NE YAPMASINI BEKLİYORUZ?”
Başkan Altay, şöyle devam etti: “İnsanların mescitlerinde ibadet hakkını bile ihlal eden yönetimin ne yapmasını bekliyoruz? Mescitlerine bile aranarak giren 65 yaşın altındaki insanların Cuma namazı için bile mescide alınmadığı bir yerde Filistinlilerden ne yapmasını bekliyoruz? Her gün Filistinlilerin evlerine el koymaları, topraklarına yerleşmeleri ve artık kendi içlerinde bile bir yere gidemez hale gelmeleri karşısında Filistinlilerin ne yapmasını bekliyoruz? Batı Şeria’da, Ramallah’ta yaşıyorsanız Kudüs’e mescide, namaza gelemiyorsunuz. Gazze’de dünyayla irtibatınız yok ve 1967 yılı Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen Filistin’in, başkenti Kudüs olan bir devlet olmasına İsrail yönetimi sürekli engel oluyor.”
“LÜTFEN VİCDANINIZLA HAREKET EDİN” 
Filistin’de yaşanan olayları salondaki katılımcılardan gözlerini kapatarak düşünmelerini isteyen Başkan Altay, “Tarafların İsrailli, Filistinli olmadığı bir hayalle bakmanızı istiyorum. Gözlerimizi kapatıyoruz ve iki toplum görüyoruz. Tecrit edilmiş, hiçbir insani hakka erişimi olmayan insanların suyunu kesiyorsunuz, elektriğini kesiyorsunuz, hastaneleri ve okulları bombalıyorsunuz. Hiçbir sivil ayrımı yapmadan uçakla ve topla adeta çocukları katlediyorsunuz. Biz buna mı ses çıkarmayacağız? Yarın bundan utanmayacak mıyız? Ölenin ya da öldürülenin kim olduğunun bir önemi yok. Önemli olan insan olarak ne düşündüğümüz. Gazze’ye 19 gündür su vermiyor İsrail yönetimi. Gazze’ye 19 gündür insani yardımın ulaşmasına engel oluyor. Gazze’de binlerce çocuk, o çocukların anneleri binlerce ton bomba altında öldürülüyorlar. Buna mı sessiz kalacağız? Lütfen vicdanınızla hareket edin. Yapılan hiçbir şey insanların toplu cezalandırılmasını gerektirmez. İnsanlar ne yaparlarsa yapsınlar, etrafını kapatıp, tecrit edip, suyunu, elektriğini keserek, hastanelerini bombalayamazsınız. Çocukları öldüremezsiniz. Buna hiç kimsenin hakkı yok. Lütfen size dayatılanla değil, medyanın size gösterdiğiyle değil, lütfen vicdanınızla hareket edin” ifadelerini kullandı.
“BAŞKENTİ KUDÜS OLAN BİR FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI”
UCLG olarak Filistin’de akan kanın bir an önce durması için bir çağrıda bulunmak zorunda olduklarını vurgulayan Başkan Altay, “Bir an önce ateşkes sağlanmalı, bir an önce insani yardım koridoru açılmalı. Eğer Orta Doğu’da barış istiyorsak, İsrail’de yaşayan Yahudiler, İsrail’de yaşayan Hristiyanlar ve Filistinli Müslümanlar kavga etmeden yaşayacaklarsa bunun tek bir yolu var. 1967 Birleşmiş Milletlerin kararları doğrultusunda başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması. Bu kadar baskı, bu kadar zulüm Orta Doğu’ya asla barış getirmez. Bunu bir İsrail-Filistin kavgası olarak değil, iki toplumun kavgası olarak değerlendirin. Hiç kimse diğerinden üstün değil. Ölen Müslüman da olsa, Yahudi de olsa, Hristiyan da olsa insanlar ve çocuklar. Onun için bizim buradan güçlü bir şekilde önce ateşkesin sağlanması çağrısında bulunmamız lazım. Sonra insani koridorun açılması çağrısında bulunmamız lazım. Sonra da başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulması çağrısında bulunmamız lazım. İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarımızın borcunu çocukları öldürerek veremeyiz, ki o dönemde de Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nda gelen Yahudilere kucak açmıştır. Yahudilerin yaşamış olduğu, antisemitizm olmayan ülkelerden birinin belediye başkanı olarak konuşuyorum” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 7
  • 3
  • 4
  • 4
  • 2
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Hasan gündüz
    183 gün önce

    Sanki biz bilmiyorduk icraat lazım icraat İbrahim

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English