BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen Bakü Enerji Haftası, Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da düzenlenen özel oturumla sona erdi.
“Sıfır Karbona Giden Yol - Karabağ Bölgesinde Yeşil Enerji Potansiyeli ve Fırsatları” özel oturumuna Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov'un yanı sıra bp, Azerbaycan'ın devlet petrol şirketi SOCAR ve Masdar gibi firmaların üst düzey yöneticileri katıldı.
Oturumda konuşan Şahbazov, Karabağ ve Zengezur ekonomik bölgelerinde devam eden geniş çaplı yeniden yapılanma sürecine işaret etti.
Şahbazov, bölgenin en kısa sürede elektriğe kavuşması için 20 megavat kapasiteli güç santralinin devreye alındığını belirterek, bu yıl içinde beş yeni santralin daha devreye alınacağını söyledi.
Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerinin tamamen yüksek voltaj elektrik enerjisiyle donatıldığını kaydeden Şahbazov, Azerbaycan'ın bu bölgelerin yeniden yapılandırılması sürecine küresel sürdürülebilir enerji gündemi kapsamında yaklaştığının altını çizdi.
Şahbazov, Karabağ ve Doğu Zengezur deklerasyonunun da ülkenin bu bölgelerdeki sıfır-karbon hedeflerine olan bağlılığının bir göstergesi olduğunu aktararak, “Bu bölgelerin profili bu amacı gerçekleştirebilmek için eşsiz fırsatlar sunuyor. Kurtarılmış bölgeler toplamda 7 bin 200 megavat güneş ve 2 bin megavat da rüzgar enerjisi üretme potansiyeline sahip.” değerlendirmesinde bulundu.
SOCAR Başkanı Birinci Yardımcısı ve Başkan Vekili Rövşen Nejef ise doğal gazın şirketin yeşil enerji ve sıfır karbon hedeflerine geçiş sürecinde en önemli enerji kaynağı olacağını ifade etti.
Şirketin yenilenebilir kaynakların kullanımını artırma hedefine ulaşmak için konvansiyonel kaynakların kullanılmasını ön gören uygulamasıyla yeni bir sayfa açtığını dile getiren Nejef, orta ve uzun vadede konvansiyonel yakıtları unutup sadece yenilenebilir enerjiden söz edilemeyeceğini ancak konvansiyonel yakıtlara odaklanıp yenilenebilir enerjiyi göz ardı etmenin de doğru olmayacağını belirtti.
Nejef, şirketin yeşil enerji üretimi hedefine geçiş sürecindeki önceliklerinin ilk olarak uygun fiyatlı, sürdürülebilir, çevreyi koruyan ve yeterli enerjiye sahip olmak olduğunun altını çizerek, en katı çevre düzenlemelerine uygun konvansiyonel yakıt üretiminin artık mümkün olduğunu kaydetti.
Kaynak: