Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Kurum: Ülke topraklarımızın yüzde 22,5'i yüksek çölleşme riski altında

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çölleşme Hassasiyet Haritası ile Türkiye'nin çölleşmeye karşı hassas alanlarını tespit ettiklerini ve ülke topraklarının yüzde 22,5'inin yüksek çölleşme riski altında olduğunu söyledi.

Bakan Kurum: Ülke topraklarımızın yüzde 22,5’i yüksek çölleşme riski altında
Kurum, sosyal medya hesabından 17 Haziran 2022 Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme, arazi bozulumu, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kuraklığın çağın en önemli sorunları arasında olduğunu hatırlatan Kurum, bugün küresel arazi kaynakları üzerindeki baskının her zamankinden daha fazla olduğunu ve artarak devam ettiğini dile getirdi.

Hızla artan tüketim seviyelerinin başta toprak olmak üzere, diğer doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı her geçen gün artırdığına işaret eden Kurum, "Dünya genelinde, iklim krizi ve yanlış arazi kullanımına bağlı olarak oluşan çölleşme nedeniyle topraklar verimliliğini kaybetmekte, gıda üretimi azalmakta, işsizlik, zorunlu göç ve çeşitli hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Yaklaşık 2 milyara yakın insanın doğrudan çölleşme ve kuraklıktan etkilendiği tahmin edilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, çölleşme ve kuraklıktan en fazla etkilenecek ülkeler arasında"

Milyarlarca insanı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen "sessiz felaket" çölleşmeye dikkati çekmek ve arazi tahribatı konusunda halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla 1994 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 17 Haziran'ı "Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü" ilan ettiğini anımsatan Kurum, şöyle devam etti:

"Türkiye, sahip olduğu coğrafi konumu, topografik, klimatik ve toprak özellikleri itibarıyla çölleşme ve kuraklıktan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Ülke olarak sorumluluğumuzun farkındayız. İklim değişikliğinin artan etkilerini azaltma ve uyum sağlamaya yönelik olarak 2019-2030 yıllarını kapsayan 'Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı' hazırlanarak uygulamaya geçilmiştir. Çölleşme Hassasiyet Haritası ile ülkemizin çölleşmeye karşı hassas alanları tespit ettik. Bugün bu haritaya göre ülke topraklarımızın yüzde 22,5'i yüksek çölleşme riski altındadır."

"Özümüz Toprak, Sözümüz Korumak"

Bakan Kurum, Arazi Tahribatının Dengelenmesi Projesi kapsamında, çölleşme ve erozyona hassas alanlarda gerçekleştirilecek her türlü faaliyetin belirlenmesi aşamasında karar vericilere yön gösterecek Karar Destek Sistemini kurduklarına ve titizlikle uyguladıklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Toprakla olan bağı bin yıllara dayanan; toprağı türkülerine, şiirlerine konu eden, hayatının her noktasına taşıyan ve kutsal gören bir medeniyetin mensuplarıyız. Bu şuurla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak 780 bin kilometrekare vatan toprağımızı, çölleşme ve kuraklığa karşı 'Özümüz Toprak, Sözümüz Korumak' prensibiyle azimle şevkle ve kararlılıkla korumaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 6
  • 5
  • 0
  • 6
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”