Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Dönmez KONTV canlı yayına katıldı

Bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere Konya’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi açılış töreninin ardından KONTV Ana Haber bültenine konuştu.

Bakan Dönmez KONTV canlı yayına katıldı
KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar TOY’un sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Konya projeleri hakkında bilgi verdi. Bakan Dönmez’in açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle…
“Konya nüfusunun yüzde 68’i doğalgaz kullanıyor”
Bu tip ziyaretlerimizi Anadolu'nun değişik yerlerine giderek yapıyoruz. Bugünde Mevlana diyarı Konya’dayız. Konya'daki temsilci arkadaşlarımız, iş dünyası ve de belediye başkanlarımla görüşmeler gerçekleştirdik. Konya'da ciddi büyük oranda bir sorun yok. Doğalgaz neredeyse nüfusun yüzde 80’ine ulaşmış durumunda. Buna karşılık Konya nüfusunun yüzde 68’i doğalgaz kullanıyor.  Kullanmayan ilçelerimiz var, nüfusu daha küçük ve merkeze daha uzak onlarla ilgili birtakım talepler geldi. Onları da gaz dağıtım şirketleriyle görüştük, yönlendirdik. Bir projelendirme çalışması yapılması ve buralarda da boru hattı çekmek suretiyle ya da taşımak suretiyle olabilir, doğalgaz çalışmalarının başlatılması ile alakalı talimatlarımızı verdik.
Konya’nın tarımsal sulamadaki elektrik sıkıntısı
Elektrik dağıtım tarafı ile ilgili olarak da şunu ifade edeyim… Şu anda şehir merkezinde elektrikle ilgili bir sorun sıkıntı gözükmüyor.  Yatırımlar kırsal alanda özellikle tarımsal sulama alanı ile alakalı biliyorsunuz Konya’mız sadece sanayi şehri değil tarımında başkenti. Gelen bir takım talepler oldu onunla alakalı olarak elektrik dağıtım şirketlerine ilettik. Bizim için esas olan Konya’daki vatandaşlarımızın enerji memnuniyetini en üste çıkartmak.
“Konya yenilenebilir enerji alanında hızla ilerliyor”
Biliyorsunuz Konya yenilenebilir enerji alanı olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'nin ve dünyanın da en büyük güneş elektrik üretim tesislerinden birisi de Karapınar'da biliyorsunuz test ediyoruz. Şu anda montaj çalışmaları devam ediyor. Hemen her gün üretime alınıyor 2 yıl içerisinde orada 1000 megavatlık üretim tesisini tamamlamış olacağız.  Bununla birlikte hidrolik kaynaklar rüzgâr ve güneş'in başta tüketicilerimiz olmak üzere sanayi kuruluşlarımız, evlerimiz hatta çiftçilerimizin yine tarımsal sulamada kullanma imkanları da söz konusu bugün onları da değerlendirdik. Belediyelerimizin yenilenebilir enerji konusunda birtakım yatırımları var. Büyütmeyi düşündüklerini bize söylediler biz de kendilerine destekçi olacağımızı söyledik. Buradan belki çiftçilerimize bir mesaj verebiliriz. Elektrik giderleri enerji giderleri azaltmak için tarımsal sulama maksatlı faaliyetlerinde güneş santralleri kurabilirler. Böylece enerji giderlerini sıfırlayabilir ya da en aza indirebilirler diye düşünüyoruz.

“Bu yıl içerisinde Türkiye’nin hidrojen stratejisini yayınlayacağız”
Bugün burada şu anda GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi'ndeyiz. Türkiye'de belki de ilk defa hidrojenin doğalgaz şebekesine belli oranda karıştırmak suretiyle yapılacak ar-ge çalışmalarına yapılan ar-ge çalışmalarını yerinde görmek incelemek için buraya geldik. Mühendis arkadaşlarınızdan uzman arkadaşlardan da biraz önce birifink aldık. Hem Asya'da hem Avrupa'da hem de Amerika'da fosil kaynaklara alternatif olarak temiz enerji kaynağı hidrojen üzerine ciddi araştırmalar var. Hidrojeni yaktığınız da çevreyi kirleten bir gaz çıkmıyor su buharı çıkıyor. Burada yapılan çalışmalarda yüzde 20’ye kadar çıkıldı. İlk sonuçlarda olumlu... Tabi bunu pilot illerde önce değerlendirebiliriz. Özel hidrojenin tabii ısınma ihtiyacını bir alternatif olması çok önemli. Çünkü biz kömür çok temiz olmadığı için biliyorsunuz doğalgaza geçtik. Bütün kentlerimizde doğalgaz var, hazır bir alt yapı var. 30-40 yıl sonra hidrojeni faaliyete geçirerekdaha temiz bir yakıtla insanlarımızı tanıştırabiliriz. Konyanın bazı bölgelerinde imar sorunundan kaynaklı doğalgaz götüremediğimiz mahalleleri var. Geçtiğimiz yıl meclisimizden bir kanun geçti. Gaz dağıtım şirketleriyle konuştuk o bölgelere de inşallah doğalgazı ulaştıracağız. KONTV’ye de teşekkür ederim. Sabahtan akşama kadar bizleri takip etti.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 6
  • 3
  • 1
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English