DOLAR : 42,73₺
EURO : 50,09₺
STERLİN : 57,20₺
GRAM : 5.946,32₺
ÇEYREK : 9.760,93₺
CUMHURİYET : 38.728,09₺
Güncel

Bakan Çavuşoğlu'dan açıklama: Türkiye Taliban'ı tanıyacak mı?

Eklenme: 19.08.2021 - 11:06 Güncelleme: 19.08.2021 - 11:38

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Taliban yönetimini tanıyıp tanımayacağına yönelik soruyu "Önce hükümetin nasıl kurulacağını görmemiz lazım" diye yanıtladı. Çavuşoğlu, uluslararası toplumla birlikte hareket edeceklerini de kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu'dan açıklama: Türkiye Taliban'ı tanıyacak mı?
Reklam alanı
Afganistan'daki gelişmeler dünyanın gündeminde.  Taliban'dan kaçış ve ülkeden tahliyeler sürerken Ankara da gelişmeleri yakından takip ediyor.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin yeni hükümeti tanıyıp tanımayacağına yönelik soruyu Çavuşoğlu şöyle yanıtladı: 

Dışişleri Bakanı, Afganistan'da son günlerde yaşananlar için, "Önce hükümetin nasıl kurulacağını görmemiz lazım bu konuda tutumlarımız ve vereceğimiz mesajlar aynı olsun diye tüm ülkelerle görüşüyoruz." dedi.

Afganistan'daki Türk vatandaşlarının tahliye talepleri takip ediliyor

Aşağı yukarı bin 500'den fazla yaşayan vatandaşımız var. Ancak hepsi gelmiyor, dönmek istiyorum diyor sonra vazgeçiyor. Bakıyor durum sakin önceden kalmak istiyorum deyip dönmek isteyen de var.

Taliban ile temas var mı?

Taliban Kabil'e girmeden önce biz Taliban'ın siyasi kanadını Türkiye'ye davet etmiştik. Biliyorsunuz havalimanı ile ilgili farklı görüşleri vardı ama bu gelişmeler oldu. Değişik kanallardan iletişimimiz var. Gerek kabil'de gerekse Doha'da temaslarımız var şu anda olması da lazım.

Afganistan'dan tahliyeler

Şu anda başka ülkelerin tahliyesine de yardımcı oluyoruz. Birçok bakanla görüşüp durumu değerlendiriyoruz. Birçok ülke bize başvuruyor çok sayıda ülke oradaki sivil vatandaşını askerini diplomatik misyonunu tahliye ediyor. Biz orada çok yardımcı oluyoruz. Türkiye'nin rolünden çok memnunlar.

Türkiye'nin tavrı ne olacak?

Önce hükümetin nasıl kurulacağını görmemiz lazım. Bu konuda tutumlarımız ve vereceğimiz mesajlar aynı olsun diye tüm ülkelerle görüşüyoruz. Birçok ülke ile görüşüyoruz şu anda kapsayıcı bir hükümet kuracağız diyorlar gerçekten kapsayıcı bir hükümet kurulacak mı kurulmayacak mı bunları görmemiz lazım. Ayrıca uluslararası camia ile birlikte hareket edeceğiz. Şu anda görüştüğümüz Amerika Birleşik Devletleri'nden Rusyası'na, Çin'e kadar herkes ile hemfikiriz.
Uluslararası toplumla birlikte hareket edip birlikte koordine etmeniz lazım. Önceden bir karar vermek doğru olmaz

ABD ile göçmen anlaşması iddiası

Böyle bir anlaşma hiç olmadı. Böyle bir teklif de bize hiç gelmedi. Getirelim burada Afganları sizde tutalım teklifi hiç gelmedi. Gelse de biz kabul etmeyiz. Hatta Türkiye üzerinden vize verme teklifini de biz reddettik daha sonra onlar düzelttiler bunu.

Kabil'den tahliyeler İslamabad üzerinden devam ediyor

Öte yandan, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından ülkede bulunan Türkler, Pakistan üzerinden yurda getirilmeye devam ediyor. 273 kişiyi taşıyan Türk Hava Yolları uçağı, sabah saatlerinde İstanbul'a ulaştı.

Taliban'ın Afganistan'a hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı. 

Kaynak:

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 0
❤️ 0
😊 4
😡 5
👎 4
😂 0
😢 0
😲 0
Toplam 13 tepki

Yorumlar

  • Arif 1577 gün önce

    Siz Atatürkten başka herşeyi tanıdınız. Bizim sonumuzda böyle olmasa bari.

  • Çukurkuçuvalı 1577 gün önce

    Bence tanısın Taliban iyi yapıyor Türkiye’de durum daha kötü her gün pıçaklanan kadınlar sokakta birbirini öldüren insanlar gündüz vakti esnafın dükkanındaki eşyaları kamyonete doldurup çalan hıyarlar milletin evinden ziynet eşyalarını götüren arsızlar evde yavrularını bırakıp başka adama kaçan namussuzlar daha neler neler şu anda Türkiye’de hiç kimsenin canı malı namusu güven altında değil Atatürk’ün yolunda gitmedikleri için hükümetine kızan gazeteci kadın için yazdım gel gör şimdi Türkiye şeriat şeriat gelsin diye ağlıyor oturunda Talibanınıza kurban olun

Yorum Yap