Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bağımsızlık mücadelesinin karargahı: Türkiye Büyük Millet Meclisi

Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan TBMM, 102 yıl önce açıldı.

Bağımsızlık mücadelesinin karargahı: Türkiye Büyük Millet Meclisi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yolundaki en büyük adım bundan tam 102 yıl önce atıldı. Zor şartlar altında kurulan Büyük Millet Meclisi toplandı, artık hakimiyet kayıtsız şartsız milletindi.
Büyük Önder Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilginin ardından kararlıydı. Vatanın selameti için önce Meclis kurulmalıydı. Meclis binasının yapımı için zaman yoktu. O yüzden İttihat ve Terakki Fırkası'nın, kulüp binasının kullanılması fikri öne çıktı.
Yokluktan bağımsızlığa
Ankaralılar kendi çatılarından kucak kucak kiremit taşıyarak Meclis'in çatısını kapattı. Mebusların oturacağı sıralar okullardan, gaz lambaları kahvehanelerden toplandı. O gün buradan yanan ışık bir daha hiç sönmeyecek kurtuluş yolunu aydınlatacaktı.

Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'da derin bir tesir bıraktığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfi Yıldırım, onun kararlılığını şu sözlerle anlattı: "Paşa, başından itibaren kurtuluşu meclislerle ve milli iradeyi temsilen yapmak istiyordu. Ve her hareketinde her adımında etrafındaki halkayı genişletme ve daha çok milleti temsil edebilecek bir iradeye ulaşmayı hesap etmekteydi."

Meclis dualarla açıldı
Meclis, 23 Nisan 1920'de milletin dualarıyla açıldı. Cuma namazının ardından dualar eşliğinde kurban kesildi.

İlk gün 115 temsilci ile toplanan Meclis'in açılış konuşmasını en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey yaptı. Gazi Mustafa Kemal, oy birliği ile meclis başkanı seçildi.

Meşhur hattat Hulusi Efendi'nin yazdığı "hakimiyet milletindir" sözü kürsünün arkasına asıldı. Tüm zorluklara rağmen istiklal mücadelesinde milli irade hakim kılındı.
23 Nisan çocuklara armağan
23 Nisan, 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.Ulu Önder Atatürk, bu bayramı 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adı ise 1983 yılında kabul edildi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”