Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ayağıyla çizdiği resimlerini protez kollarıyla çizmek istiyor

Konya'da doğuştan kolları olmayan üniversiteli Ayşe Yılmaz, ayağıyla yaptığı resimleri hayatının geri kalan döneminde protez kollarıyla çizmenin hayalini kuruyor.

Ayağıyla çizdiği resimlerini protez kollarıyla çizmek istiyor
Hüyük'ün Tolca Mahallesi'nde 9 kardeşin en küçüğü olarak dünyaya gelen 25 yaşındaki Yılmaz, doğuştan kolları olmamasına rağmen çocukluktan itibaren merak saldığı resimde kendisini geliştirdi.

Fiziksel engeli nedeniyle zorlu geçen ilköğretim ve ortaöğretiminin ardından "okuyamaz" denilen Yılmaz, ailesinin desteğiyle üniversite eğitimi almaya karar verdi.

Özel yetenek sınavıyla açılan kontenjandan, 2019'da Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü'nü kazanan Yılmaz'ın yaptığı resimler, başta okul arkadaşları olmak üzere tüm görenlerin beğenisini kazanıyor.

Yaklaşık 9 ay önce babasını kaybeden Yılmaz'ın tek isteği ise mezun olduktan sonra kendisi gibi engellilere destek olabilmek için yapay zekayla çalışan biyonik protez kollara sahip olabilmek.

- "Önemli olan imkansızı başarabilmekti"
Azmiyle ve çalışkanlığıyla arkadaşlarına örnek olan Yılmaz, üniversiteyi kazandıktan sonra annesiyle Konya'ya taşındıklarını söyledi.

Okula başladığında herkesin, kendisinin zorlanacağını düşündüğünü belirten Yılmaz, "Okulda hiç zorlanmadım. Arkadaşlarımın ve hocalarımın desteğiyle bu günlere kadar geldim. İlk başlarda imkansız gibi geliyordu. Ancak şu anda 3'üncü sınıftayım. Önemli olan imkansızı başarabilmekti." diye konuştu.

Yılmaz, resme olan ilgisinin lise yıllarında geliştiğini, bir süre de ahşap yakma sanatıyla ilgilendiğini anlattı.

- İleriye dönük hayalleri protez kolla daha hızlı gerçekleşecek
Bu sayede resimde uzmanlaştığına değinen Yılmaz, "Bu aslında içgüdüsel bir şey. Çok zorlanmıyorum. Çocukluğumda bununla ilgili hiçbir eğitim almadım. Sadece kendi çabamla resim çizdim. Benim çok farklı hayallerim var. Okul bitince otizmli çocuklar üzerine yoğunlaşmak, uzmanlaşmak istiyorum. Onların dünyası çok farklı. Bu dünyalarını kağıda yansıtabilmeleri üzerine çalışmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Yılmaz, kendisini daha da geliştirebilmek ve diğer engelli bireylerin hayatına dokunabilmek için aralıksız çalıştığını aktardı.

Bu nedenle, yapay zekayla çalışan biyonik protez kollara sahip olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Kolları kullanabilmem için doktorların yaptığı testler gayet olumlu çıktı. Bu kollara sahip olabilmek için üniversitenin desteğiyle, Konya Valiliği'nden de izin alarak yardım kampanyası başlattık. Kampanyayı başlatalı yaklaşık bir sene oldu. İleriye dönük hayallerimi gerçekleştirebilmem için bu şart. Aynı zamanda kendi hayatımı da idame ettirebilmem lazım. Bu kampanyanın daha hızlı yayılmasını istiyorum."

- "Ayşe'nin sınıftaki diğer arkadaşlarından farkı yok"
NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğretim görevlisi Mustafa Sönmez de üniversite olarak engelli öğrencilerin hayata adapte olabilmelerini ve kendilerini geliştirebilmeleri için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti.

Ayşe'nin de çok özel bir öğrenci olduğuna dikkati çeken Sönmez, şöyle konuştu:
"Ayşe, doğuştan kolları olmadığı için resimleri elleriyle değil de ayaklarıyla yapıyor. Çok yetenekli ve başarılı bir öğrenci. Sınıfta diğer arkadaşlarından hiçbir farkı yok. Ayşe'yi görmeyenler, onun yaptığı çalışmayı elleriyle yaptığını düşünüyor. Ayşe azmi ve çabasıyla diğer engellilere de örnek oluyor. Ayşe'nin sahip olmak istediği protez kollar hayatını daha da kolaylaştıracak. Sanat ve sosyal hayatındaki çalışmaları büyük oranda etkileyecek. Bu yapay zeka protez kolları alabilmesi için yardım kampanyası başlattık. Üniversitemiz, Valiliğimiz ve devletin diğer kurumlarınca bu çalışmaları yürütecek, yardım kampanyaları düzenleyeceğiz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 7
  • 3
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • OM
    Ö m e r
    1 yıl önce

    Maşallah!

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
  • K
    konyalı
    1 yıl önce

    Konyamızın güzide ve yardımsever sanayici abileri eminim bu kardeşimize destek olacaktır.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English