HARTUM (AA) - Avrupa Birliği (AB), Sudan'da geçici bir sivil hükümetin kurulmasının önünü açan "güçlü ve kapsamlı bir çözümü desteklediğini" bildirdi.
Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda AB'nin yeni Sudan Temsilcisi Aidan O'Hara'yı kabul etti.
Burhan'a güven mektubunu sunan O'Hara, "Avrupa Birliğinin, Sudan'da özgür ve adil seçimlerin, geçici sivil hükümetin önünü açan güçlü ve kapsamlı bir çözüme verdiği desteği" ifade etti.
Sudan'ın Afrika Boynuzu bölgesi ve AB için son derece stratejik öneme sahip olduğunu, AB'nin, ülkedeki geçiş aşamasının desteklenmesinde önemli rol oynadığını dile getiren O'Hara, tüm Sudanlı taraflar arasında kapsamlı bir uzlaşı varılması ve mümkün olan en kısa sürede geçici sivil yönetimin yoluna devam etmesinin gerekliliğini vurguladı.
Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.
Sudan Avukatları Sendikası, 10 Eylül'de, "Devletin şekli, anayasa ve hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, federal yönetim sistemi, geçiş döneminin kurumlarını ve görevleri"ni içeren "2022 geçiş anayasası taslağı"nı yayımlamıştı.
Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma, 10 Kasım'da, Sudan'daki krizi çözmek için ordu ve siviller arasında "temel mutabakata" varıldığını duyurmuştu.
BM, Afrika Birliği ve Doğu Afrika'daki IGAD'dan oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma, asker ile siviller arasındaki çözümde bu taslağı esas alıyor.
Sudan eski sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile ordu; ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra BM'nin Sudan özel misyonunun da dahil olduğu bir komitenin himayesinde uzun görüşmeler yapmıştı.
Sudan muhalefet koalisyonu ÖDBG, 25 Ekim 2021'deki askeri müdahaleden bu yana ülkeyi yöneten ordu ile bu ayın başlarında tarafların taslak anayasa belgesi üzerinde vardığı mutabakata dayanarak ordu liderleriyle bir "çerçeve anlaşmaya" vardıklarını duyurmuştu.
Tarafların ekim 2021'deki askeri darbenin sona erdirilmesi ve ülkeyi genel seçimlere götürecek sivil bir iktidar için birtakım yeni düzenlemelerde anlaştığı belirtiliyor.
Ordu, tüm kesimleri temsil eden ve siyasi grupların üzerinde uzlaştığı sivil hükumet kurulana dek iktidarda kalmak istiyor.
Sudan'da temmuz 2023'te seçimlerin yapılması planlanıyor.
Kaynak: