ANKARA (AA) - Türkiye genelinde daha verimli kaynak ve atık yönetimine katkıda bulunan döngüsel ekonomiye geçişin sağlanması amacıyla hayata geçirilen "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi"nin açılış töreni 23 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamada, Avrupa Yeşil Mutabakatın'ın iklim nötr hedefine ulaşmasında önemli bir yer alan "döngüsel ekonomi" kavramının yaygınlaşmasıyla özellikle etkin kaynak ve atık yönetimi konusunda Bakanlıkça, önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığının sözleşme makamı olduğu, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sıfır Atık ve Atık İşleme Dairesi Başkanlığınca yürütülen, "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi" 7 Şubat'ta hayata geçirildi.
Projeyle Türkiye genelinde daha verimli kaynak ve atık yönetimine katkıda bulunan döngüsel ekonomiye geçişin sağlanması, AB Döngüsel Ekonomi Modeli doğrultusunda, Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçişte kurumsal ve teknik kapasitesinin güçlendirilmesi, ülke şartlarına uygun kapsamlı bir Ulusal Strateji ve Eylem Planı'nın hazırlanması amaçlanıyor.
"Sürdürülebilir çevre" ve "sürdürülebilir kalkınma" kavramlarına dair Türkiye'de yeni bir bakış açısının geliştirilmesine katkı sağlayacak proje, 23 Mayıs'ta Ankara'da açılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın açılış konuşmasıyla başlayacak programda, Teknik Destek Takım Lideri Mihail Dimovski de projenin tanıtımına dair sunum yapacak.
- Proje 36 ay sürecek
Bakanlığın ilgili birimleri, il müdürlükleri, atık yönetimi firmaları, ilgili belediyeler, atık oluşumuna neden olan üretim tesisleri, organize sanayi bölgeleri, toptan ve perakende firmalarının hedef gruplarını oluşturduğu projede, birbiriyle bağlantılı faaliyetler yürütülecek.
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın (IPA) II. Dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı kapsamında desteklenen 3 milyon 200 bin avro bütçeye sahip proje toplam 36 ay sürecek.
Proje kapsamında, AB Döngüsel Ekonomi Modeli bağlamında, Türkiye'deki potansiyel değerlendirilecek, AB Döngüsel Ekonomi Modeli ile uyumlu atık ve kaynak yönetimine ilişkin, "Ulusal Strateji ve Eylem Planı" geliştirilecek, AB Döngüsel Ekonomi Modeli bağlamında atıkların oluşumunu önlemeye ve ayrı toplamayı desteklemeye yönelik "entegre atık yönetim sistemi" değerlendirilip tanıtım faaliyetleri yürütülecek.
Kaynak: