İSTANBUL (AA) - Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar özel elçisi olarak atanan Kamboçya Dışişleri Bakanı Prak Sokhonn, Myanmar'a yaptığı ziyaretin beklenen amaca ulaşamadığını belirtti.
Sokhonn, Myanmar ziyareti dönüşü basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldiğini kaydeden Sokhonn, devrik lider Aung San Suu Çii ile görüşmesine izin verilmediğini ifade etti.
General Min Aung Hlaing'in, şu anda Suu Çii ve diğer tutuklu siyasilerin yasal prosedürlerinin devam etmesi nedeniyle kendileriyle görüşemeyeceklerini söylediğini aktaran Sokhonn, gelecekteki bir ziyarette Suu Çii ile görüşmelerinin mümkün olabileceğini ifade etti.
ASEAN özel elçisi, Myanmar'a yaptığı ziyarette "bazı yapıcı sonuçlar elde etmesine" rağmen, beklenen hedeflere ulaşamadığını söyledi.
Sokhonn, Myanmar'da ASEAN'ın geçen yıl üzerinde anlaşmaya vardığı beş madde; şiddetin derhal durdurulması, ilgili tüm taraflar arasında diyalog, ASEAN özel elçisinin arabuluculuğu, ASEAN kanalları üzerinden insani yardım sağlanması ve özel elçinin tüm taraflarla görüşmesi çerçevesinde düzenlenen ziyarette çeşitli temaslarda bulundu.
Sokhonn'un, geçen yıl ASEAN'ın Myanmar özel elçisi olduğu açıklanmıştı.
Myanmar'da iktidardaki ordu yönetimi, 16 Şubat'ta ASEAN'dan özel bir elçinin muhalefet partisi üyeleriyle görüşmesine izin vermişti.
- Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN Zirvesi'ne davet edilmemişti
ASEAN, 16 Ekim 2021'de Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing'in bu yılki zirveye katılmasına izin vermeyeceğini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edileceğini duyurmuştu.
Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erywan Yusuf'un, devrik lider Aung San Suu Çii ve diğer tutuklu isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri arasında gösterilmişti.
Myanmar'daki askeri yönetim, kararın hayal kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
BM'ye göre, geçen seneki darbeden bu yana Myanmar'da 1500 sivil hayatını kaybetti, 400 binden fazla kişi yerinden edildi.
Kaynak: