Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ASEAN dışişleri bakanlarından Myanmar askeri yönetimine "uzlaşma" çağrısı

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi: "Myanmar, bize kapılarını açmadığı takdirde ASEAN'ın umutları ve iyi niyetli düşünceleri fayda getirmeyecektir" Malezya Dışişleri Bakanı Hişamuddin Hüseyin: "Silahsız sivil göstericilere karşı şiddetten geri durulmalıdır" Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan: "ASEAN'ın kapısı, yapıcı çözümler üretme ve uzlaşma sağlanması konusunda her zaman açıktır. Ama en nihayetinde çözüm, Myanmar'ın elindedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

KUALA LUMPUR (AA) - Güneydoğu Asya Uluslar Birliğine (ASEAN) üye ülkelerin dışişleri bakanları, Myanmar'da askeri darbeyle yönetime el koyan cuntaya, "darbe karşıtı protestoculara şiddete son verme ve ülkedeki sorunları uzlaşarak çözme" çağrısında bulundu.


Sanal ortamda Myanmar'daki son durumu görüşmek üzere gerçekleşen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından üye ülkeden katılımcı bakanlar, görüşmeye dair yazılı açıklamalarda bulundu.


Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Myanmar halkının iradesine saygı duyulması gerektiğinin altını çizerek, "Endonezya, gerek görüldüğü zaman diyalog ortamının kurulmasına yardımcı olmaya hazırdır. Myanmar, bize kapılarını açmadığı takdirde ASEAN'ın umutları ve iyi niyetli düşünceleri fayda getirmeyecektir." ifadesini kullandı.


ASEAN'ın Myanmar'ın iç işlerine müdahale etmeyeceğini belirten Retno, askeri darbe kapsamında gözaltına alınan siyasetçi ve protestocuların serbest bırakılması ve ülkede demokrasiye dönülmesi talebinde bulundu.


- "Seçilmiş liderlerin serbest bırakılması" çağrısı


Malezya Dışişleri Bakanı Hişamuddin Hüseyin, Myanmar'daki krizin, ülke dışındaki Arakanlı mültecilerin vatanlarına dönüş sürecini sekteye uğratmaması temennisinde bulunarak, şunları kaydetti:


"Malezya, Arakan'da yaşanan insani kriz ve süregelen düzensiz göçten etkilenmektedir. Arakanlıların güvenli, gönüllü ve onurlu şekilde yurtlarına dönüşü sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Myanmar'ın bu konudaki kararlılığını olumlu karşılıyoruz."


Darbe karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin orantısız şiddetine değinen Hişamuddin, "Olaylarda yaşanan can kayıplarının endişe verici noktalara gelmiş olmasından ötürü silahsız sivil göstericilere karşı şiddetten geri durulmalıdır." ifadesini kullandı.


Hişamuddin, darbe gününde gözaltına alınan Myanmar'ın eski Dışişleri Bakanı ve fiili lideri Aung San Suu Çii, Devlet Başkanı Win Myint ve beraberindeki hükümet üyelerinin serbest bırakılarak, siyasi anlaşmazlıkların diyalogla çözülmesi çağrısında bulundu.


- "Çözüm Myanmar'ın elinde"


Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan da Myanmar'daki askeri yönetimi "Myanmar hükümeti" olarak tanımadıklarına dikkati çekerek, "ASEAN'ın kapısı yapıcı çözümler üretme ve uzlaşma sağlanması konusunda her zaman açıktır. Ama en nihayetinde çözüm, Myanmar'ın elindedir." değerlendirmesinde bulundu.


Balakrishnan, Suu Çii ve beraberindeki hükümet üyelerinin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.


- Myanmar'daki askeri darbe


Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.


Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.


Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum, darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında yer almıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı.


Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım artmıştı.


28 Şubat'ta Yangon şehrindeki protestolara güvenlik güçleri, gerçek mermi ve el bombası kullanarak müdahalede bulunmuş ve BM'nin açıklamasına göre, bir günde 18 protestocu hayatını kaybetmişti.


Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”