Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Arz kaybı konut fiyatlarına yansıdı: İşte konut sorunlarına çözüm önerileri!

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, konut üretimlerini kısıtlayan sorunlar ve bu sorunları çözmeye yönelik talepleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Arz kaybı konut fiyatlarına yansıdı: İşte konut sorunlarına çözüm önerileri!
Konut kiralarının enflasyon üzerinde artmasıyla konut arzının artırılması gerektiğini belirten Başkan Adem Bulut, konut kiralarının kişilerin gelir seviyesine uygun bir seviyede kalması gerektiğini aktardı. 

Konut üretimlerini kısıtlayan sorunlar ve bu sorunları çözmeye yönelik talepleri hakkında açıklamalarda bulunan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, son 2 yılda yaşanan konut kiralarındaki artışın konut satış fiyatları veya müteahhitlerin daha ucuz konut üretmesi üzerinden değerlendirme yapılarak çözülemeyeceğini değerlendirdi. Konut üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle insanların mevcut gelirleriyle konut sahibi olabileceğini aktaran Başkan Bulut, “Konut üretim maliyetleri irdelendiğin ortalama bir konutun yüzde 50 oranındaki maliyetinin arsa kaynaklı olduğu görülecektir. Arsa maliyeti düşürülmeden konut fiyatlarının düşmesini beklemek, en azından artışın durmasını beklemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Kamu idarelerinin alt yapısı hazır ve imar durumu ihtiyaca uygun olacak şekilde arsa üretimi şekilde koordinasyon içinde çalışmaları gerekir. Eğer kamu kurum ve kuruluşları arsa değerlemelerinde ve arsa satışlarında fiyatların artmasına engel olacak şekilde bir rol oynamaz ise konut satış fiyatlarının düşmesini beklemek hayal olacaktır” diye konuştu. 

‘SOSYAL KONUT ÜRETİMİNE TEŞVİK EDİLMELİ’
Alt ve orta gruba yönelik yapılacak konutlarda arsa maliyetinin düşürülmesine yönelik tüm kamu kurumlarının koordineli bir şekilde çalışma yağması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bulut, “Arsa maliyeti düşürülmeksizin konut arzının istenilen seviye gelmeyeceği, mevcut koşullarda üretilen konutların arsa maliyeti dikkate alındığında memur ve işçi olarak çalışan kişilerin konuta ulaşmadaki sıkıntıların devam edeceği dikkate alınmalı. TOKİ aracılığı ile üretilen konut sayısının mevcut ihtiyacı karşılamayacağı dikkate alınarak aynı yöntem ile özel sektörün konut üretmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekir. Arsanın tahsisi ve belirli maliyet ve kar oranı belirlenmek suretiyle sosyal konut üretiminin teşvik edilmesi sağlanmalı” ifadelerini kullandı. 

‘BELEDİYELERDEN RUHSAT ALMA SÜRECİ GECİKİYOR’
Belediyelerin imar ve altyapı çalışmalarında ruhsat işlemlerinin uzun sürmesinin inşaat yapımını daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Bina inşaatlarının vergilendirilmesi yıllara sarih yapıldığından vergilendirme dönemin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme dönemine (enflasyon muhasebesi) güncellenerek tahakkuk edilmeli. Son 1 yıldır sektörün nitelikli işgücü/usta bulamama sorunu, sektörle iş birliği içerisinde çözülmeli. Kısa vadede sektör çalışanlarını yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı, yurt dışından geçici işgücü temin edilmeli ve Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.

‘ARSALAR UZUN SÜRE BOŞ BEKLETİLİYOR’
Kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile satışı yapılan konut arsalarında alıcıların uzun süre arsayı boş tutmalarını engelleyecek düzenlemeler yapılarak ilgili arsanın hızlı bir şekilde konuta dönüştürülmesine yönelik tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Başkan Bulut, “Mevcut durumda kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale ile satılan arsalar uzun süre bekletilerek arsa rantı sağlanmakta ve konut arzının artırılmasına yönelik olarak arsa üretimi sağlanamamakta. Bunun yanında da inşaat temel malzeme fiyatlarının önemli bir kısmının girdi maliyetlerinden bağımsız olarak aşırı artması sektörümüzü bir çıkmaz içerisine sürüklüyor” dedi. 

‘ARZ KAYBI KONUT FİYATLARINA YANSIDI’
Konut üretiminde arsa maliyetinin son dönemlerde ciddi rakamlara ulaştığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve altyapısı hazır sorunsuz arsa teminindeki yetersizlik, müteahhitlerin başlıca sorunlarından biri haline geldi. Türkiye ortalamasında bir adet konutun üretiminde arsa maliyeti 2-3 milyon TL'ye ulaştı. Konut üretimi son 3 yılın ortalamasında her yıl 200-250 bin civarında üretim kaybına yaşadı. Başta maliyet artışları ve diğer sebepler konut fiyatlarını ve dolaylı olarak hızlı bir şekilde kiraların artmasını tetikledi. Ülkemizin yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 binden 650-700 bine düşerek oluşan arz kaybı konut fiyatlarına yansıdı, kira talebini artırdı ve kiralar erişilemez noktaya geldi” diyerek sözlerine son verdi. (Veli Şengül)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 5
  • 6
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • TI
    Tüm il ve ilçelerde çokça, toki 2+1konut yapmalıdır.
    219 gün önce

    Konut sorunu,halkın yarışı dar gelirli olduğundan dolayı,toki her il ve ilçe merkezlerinde 2+1 hiç evi olmayan çocuklu ailelere uzun vadeli ucuz konut yaparsa sorun çözülür.Zenginlere yapılıyor sürekli luks daireler.Birde mülteciler geri gönderilmeli.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • DK
    DOKUZUNCU KÖY
    219 gün önce

    ''BARINMA ANAYASAL HAKTIR'' BİR KİŞİ İKİNCİVE SONRAKİ EV ALDIĞINDA VERGİLER ORANTISAL OLARAK ARTMALI,YABANCIYA BUKADAR KONTROLSUZ SATIŞ YAPILMAMALI,EMLAKÇI LAR YA TAMAEN LAV EDİLMELİ YADA LOKANTACININ,BERBERİN MARANGOZUN GİBİ FİYAT LİSTESİ BELİRLENMELİ ORTALAMA 2.500.000 TL SATIŞDAN YUZDE 2 50.000 TL ALANDAN SATANDAN 100.000. BU TIP MI BİTİRDİ DESEM OLMAZ DOKTOR KAZANAMIYOR BU PARAYI EVİNİ SATAN İLANSIZ SATMAYAÇAK TAPU SATIŞTA İLAN GÖRÜNTÜSÜNÜ İSTEYİP YÜZDE ONDA İSKONTO UYGULAYIP VERGİSİNİ ALANIN VE SATANIN HESAPLARINDAN TAHSİL EDECEK ÖZELLİKLE ÖĞRETMEN VE İMAM EMLAKÇILARIN KÖKÜ KURUTULMALI

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • V
    Vatandaş
    219 gün önce

    Konut sorunu 1 den fazla evi olana her ev icin yuzde yuz vergi artisi yapılarak otomatikman çözülür..100 evi olan biri 1 asgari ücretlinin verdigi vergiyi vermiyor..1 evin vergisi 300 bolemedin 500 tl bumu adalet..200 dairesi 200 dukkani 20 tane fabrikasi olani biliyorum konyada, verdigi vergi komedi..ulkeye hicbir katkisi yok ailecek lüzumsuz isler müdürlüğü yaparlar..avrupa gibi yapsana nasıl devletsin hurda 1 arabaya bile 4 kere vergi koyup 100 dairesi olana tık yok ..boyle sorunmu çözülür hersey goztermelik..zengine değil hep garibana yük biniyor bu kafayla hiçbir sey cozulmez sorunlar dahada katlanir

    • Cevapla
    • Begen (10)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English