Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Artvin'de "Arabuluculuğun Güncel Gelişmeleri" paneli düzenlendi

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer: "Arabuluculuk kurumunun en büyük özelliği toplumsal uzlaşı kültürünü artırmak. Klasik yargıda bir taraf kazanıyor bir taraf kaybediyor ama arabuluculukta her iki taraf da kazanıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ARTVİN (AA) - Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer, "Geldiğimiz noktada sadece geçen hafta 8 bin civarında ihtiyari olarak arabuluculuğa başvuru yapıldı." dedi.


Özer, Artvin Barosu ile Artvin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Arabuluculuğun Güncel Gelişmeleri" panelinde katıldı.


Çağdaş Özer, arabuluculuğun Türkiye'de 2012 yılında yürürlüğe girmesine rağmen 2018'de bazı uyuşmazlıklarda dava şartı haline gelmesiyle hem işverenler hem de işçiler tarafından daha fazla tanınan bir kurum haline geldiğini söyledi.


Klasik yargının, yargılama sürecinde taraflara getirdiği külfet ve uzun zaman nedeniyle tüm dünyada cazibesini yitirdiğini kaydeden Özer, "Klasik yargı sadece ülkemizde değil tüm dünyada usulünden kaynaklanan nedenlerle hem uzun sürüyor hem de yüksek maliyete sahip. Bu yüzden arabuluculuğa ilgi giderek artıyor." diye konuştu.


Türkiye'de ticari uyuşmazlıkların, tüketici ya da iş uyuşmazlıklarının ilk derece mahkemede ortalama 500-600 günde çözüldüğünü dile getiren Özer, "Bir de bunun istinaf tarafı var. 350-400 gün de istinaf mahkemesinde geçen süre. Yüksek yargıda da ortalama 400 gün. Üç yıl-dört yıl süren yargılamalar. Bu da vatandaşların mağduriyetine yol açabiliyordu." değerlendirmesinde bulundu.


- "Arabuluculukta her iki taraf da kazanıyor"


Avrupa Konseyi üyesi pek çok ülkenin 2012'de arabuluculuğu mevzuatlarına koyduğunu belirten Özer şöyle devam etti:


"Biz de 2012 yılında hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nu kabul ettik ve mevzuata koyduk. Yılda 3 milyona yakın hukuk davası açılan ülkemizde 2013 yılında vatandaşlarımız sadece 4 uyuşmazlıkta arabuluculuk yolunu tercih etti. Çünkü kimse bilmiyordu arabuluculuk kurumunu. 2014 yılında 200 uyuşmazlık arabuluculuk yolunu tercih etti. Geldiğimiz noktada sadece geçen hafta 8 bin civarında ihtiyari olarak arabuluculuğa başvuru yapıldı. Bu kurumun toplumda bilinirliği arttıkça, insanlar bu kurumdan fayda sağlamaya başladıkça kullanımı artıyor. Bu da bizim için büyük önem arz ediyor. Arabuluculuk kurumunun en büyük özelliği toplumsal uzlaşı kültürünü artırmak. Klasik yargıda bir taraf kazanıyor bir taraf kaybediyor ama arabuluculukta her iki taraf da kazanıyor. Bu açıdan arabuluculuğu çok önemsiyoruz."


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Uyum Genel Müdürü Onur Yüksel de Türkiye'nin değişik illerinde yapmaya başladıklarını bu panellerdeki amaçlarının arabuluculuğun daha etkin ve verimli kullanılabilmesi olduğunu kaydetti.


Yüksel, iş dünyasının arabuluculuğu benimsemesi için yoğun bir uğraş verdiklerini vurgulayarak TOBB olarak bu kurumun gelişmesine destek vermeye çalıştıklarını söyledi Yüksel, 55 ticaret ve sanayi odasında arabuluculuk merkezleri açacaklarını söyledi.


Arabuluculuğu, "hızlı çözüm, gizli bir süreç" olarak tanımlayan Yüksel, "Arabuluculukta konuşulan, ortaya konan tüm belgeler gizli kalacaktır. İş dünyası için bulunulmaz bir fırsat. 2 milyon 500 bin dosya arabuluculuk kurumuna gelmiş. Demek ki iyi yoldayız. Bu yolda da ilerlemeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.


Soru-cevap bölümüyle sona eren panele Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan'ın yanı sıra davetliler ve vatandaşlar katıldı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”