Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Araç sahipleri dikkat! Bu Değişikliği Yapmayanlar 13 Bin TL Ödeyecek

2022 yılı itibarıyla kullanımına son verilmesi planlanan eski tip ehliyetlerde son tarih 31 Aralık 2024'e uzatılmıştı. İçişleri Bakanlığı, söz konusu tarihin yeniden uzatılmayacağını belirterek Türkiye'de halihazırda ehliyet değişikliği yapmayan milyonlarca sürücüye son uyarısını yaptı. Ehliyetini değişmeyen vatandaşlar, mevcut ehliyetleriyle trafiğe çıkmaları halinde 13 bin TL ceza ödeyecek.

Araç sahipleri dikkat! Bu Değişikliği Yapmayanlar 13 Bin TL Ödeyecek

Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 29 milyonu aşarken, 33 milyonun üzerinde vatandaşın ehliyet sahibi olduğu biliniyor.

Bu kadar büyük bir grubun ehliyet sahibi olması, sürücü kimliklerinde yapılan uygulama değişikliklerini oldukça karmaşık bir sürece dönüştürürken, üzerinden yıllar geçmesine rağmen Türkiye'de ehliyetini değişmeyen ve eski tip sürücü belgesi kullanmaya devam eden milyonlarca vatandaş bulunuyor.

Normal şartlarda 31 Aralık 2022 itibarıyla sona erecek olmasına karşın, pandemi sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle iki yıl daha uzatılan eski tip ehliyetler için son kullanım tarihi, bu yılın son günü itibarıyla tamamlanacak.

1 Ocak 2025 tarihinden sonra eski ehliyetleriyle trafiğe çıkan vatandaşlar için harekete geçecek İçişleri Bakanlığı, bu sürücülere 13 bin lira para cezası kesecek.

13 BİN LİRA CEZA ÖDEMEMEK İÇİN EHLİYET DEĞİŞTİRMELİSİNİZ

İnternet aracılığıyla Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden alınacak randevular ile yalnızca birkaç dakika içerisinde ehliyetinizi yenilemek ve çipli ehliyete geçmek mümkün.

Ehliyet yenilemek için randevu almanız ve ilgili belgeleri hazırlamanız zorunlu tutulurken, yenileme ücreti olarak ise yalnızca 15 TL istenmekte. 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan tüm ehliyetlerin yenilenmesi zorunlu tutulurken, bu değişikliğe uymayan ve aracını eski ehliyeti ile sürmeye devam edenler için 13 bin liralık trafik cezası uygulanacak.

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alması gerekiyor. İşte yenileme işlemi için gerekli olan belgeler:

Kimlik kartı veya pasaport
Güncel biometrik fotoğraf
Geçerli bir sağlık raporu
Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
Mevcut ehliyet
Adli sicil kaydı
Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)
Bu belgelerle randevu gününde ilgili kuruma başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilecektir. Unutmayın, eski tip ehliyetlerle 2024 sonrası trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksek ve bu cezaların ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir.

Her ne kadar Türkiye'de ehliyet sahiplerinin çok büyük bölümü B sınıfı sürücü kimlik sahiplerinden oluşsa da, değişiklik tüm ehliyet tipleri için geçerli olacak.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”