Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ANMEG, İran Simurg Gecesi’nde

İran İstanbul Başkonsolosluğu sufi şair ve filozof Attar Nisaburi’yi anma gecesi düzenledi. İran İstanbul Başkonsolosu Javad Maboudi Far’ın özel davetiyle ANMEG yönetimi de geceye katıldı. Davette İranlı sanatçı Ahad Saadi'nin dünyada ilk ve tek hazırlanan ‘Zarnegarı’ tekniğiyle resmedilmiş eserinin açılışı da gerçekleştirildi. Eser İran Konsolosluğu’na hediye edildi.

ANMEG, İran Simurg Gecesi’nde
Zengin İran ve Türkiye kültürel mirası ve sanatlarının tarih boyunca birbirine bağlı olduğunu belirten Maboudi Far, "İran edebiyatındaki Simurg hikâyesi farklı dillerde ve şekillerde anlatılmıştır, Ancak 800 yıl önce yazıya dökülen İran büyük filozof ve sufi Attar Nisaburi Mantiq al-Tayr (The Conference of the Birds) kitabı daha büyük bir öneme ve itibara sahiptir.
Bu eserde, kuşların dayanışması ve uyumu ile ilgili hikâyeyi en güzel edebi anlatım ve sahneleme ile tanıyabilirsiniz. Attar’ın İran’daki şiirleri, yazı, minyatür resim, müzik ve tiyatro gibi sanatçıların ilham kaynağı olmuştur,. Attar’ın nefes doğası ve manevi gerçeği arayışına dair görüşleri hala İranlılar için önemli ve eserleri ülke genelindeki kültürel etkinlikler ve festivallerde takdir ediliyor. Türkiye’de, Attar’ın etkisi, 13. yüzyıl şairi Mevlana gibi birçok büyük sanatçının eserlerinde derin bir şekilde hissedilir. Sema dervişleri veya diğer bir deyişle Türk kültürünün sembolü olan semazenler de sufi ilhamından esinlenmişlerdir. Onların performansları Attar' in düşüncelerinin mirasının kalıcılığına dair bir kanıttır. İran ve Türkiye, dil farklılıklarına rağmen, ortak tarihi ve sanatsal fikirlerin ve şekillerin alışverişi yoluyla birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır. Ferîdüddin Attâr sadece bu iki ülkenin sunduğu çok sayıda kültürel hazinelerden bir örnektir ve onun mirası hala dünya genelinde insanların hayatlarını zenginleştirmeye ve ilham vermeye devam ediyor. Bu gece, İran’ın Simurg konusunu ele aldık. İran sanatçı Ahad Saadi'nin çabalarıyla resmedilmiş essiz ve benzersiz bir eserin açılışını yapacağız. Sanatsal bir eser olan bu eser, bu eski yapıda yerini alacak"  ifadelerini kullandı. 
Dünyaca ünlü beyin cerrahı, bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın davetlilere kısa bir konuşma yaptı. Aydın, "İran edebiyatını kültürünü tanıtmakta zayıf kalmıştır. İran dünyada en eski imparatorluktur. Romanın yıkmak isteyip de yenemediği iki imparatorluktan bir tanesidir. İran’ın kültür ve edebiyatında iki unsur vardır. Bir tanesi ateş bir diğeri de şiirdir. Söz söyleme sanatında mahirdir. 1000’li yılların üç İranlısı dünyayı sarsmıştır. Bir tanesi Hayyam bir Hasan Sabbah bir diğeri de Nizamül Mülk’tür. Bugün burada Ferîdüddin Attâr’ı anıyor anlamaya çalışıyoruz. Bir derya deniz olan Attar çok özel bir insandır" fadelerini kullandı.
Gecenin sonunda İran’ın sevilen sanatçısı Ali Zand Vakili konuklara eşsiz bir konser verdi. Böyle özel bir gece de Türkiye’de olmaktan çok mutu olduklarını ifade eden Vakili, "Türkiye bizim için çok özel bir ülke, burada hayranlarımızla buluşmaktan ve eserlerimizi paylaşmaktan dolayı çok memnunuz" dedi. 


 

Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 1
  • 2
  • 1
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English