Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

AK Parti Konya Milletvekili Sorgun: Mevlana'yı an(la)malıyız

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl dönümüyle İlgili TBMM de basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Konya Milletvekili Sorgun: Mevlana’yı an(la)malıyız
AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun düzenlediği basın toplantısında savaşların, çatışmaların, krizlerin, gerginliklerin zirveye çıktığını ve Mevlana’nın hoşgörüsüne en fazla ihtiyaç duyduğumuz günleri yaşadığımızı söyledi. Mevlana’yı anarken onu anlamamız gerektiğini ifade eden sorgun basın toplantısında şu görüşlere yer verdi.

“Aralık  ayı denince  aklımıza Mevlana, Mevlana deyince aklımıza  Sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik geliyor. Bu günlerde Konya’dan yayılan manevi iklim havası, dünyanın dört bir tarafına ulaşmaktadır.  Zira bu günlerde dünyanın dört bir yanından gönül dostları Konya’ya geliyor.
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri 7-17 Aralık tarihleri arasında, gönüllerin Şehri, barış hoşgörü ve kardeşliğin Sembolü Konya’da gerçekleştirilecek.

Bu yıl Şeb-i Arus törenlerin ana teması “Dostluk Vakti”   

Ana temanın esin kaynağı ise Hazreti Mevlana’nın Dost ol da Dost’u gör sözü. Dostluk, kardeşlik, sevgi ve barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde anma törenlerin ana temasının  çok yerinde olduğunu düşünüyorum.  Zira; Dost ve dostluk kelimesinin Mevlana’nın hayatında çok anlamlı bir yeri vardır. O’nun dost ve dostluğa verdiği önemi şu sözlerinden rahatça anlayabiliriz.

Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim.
Olur ya kalp durur, akıl unutur.
Ben dostlarımı ruhumla severim.
O ne durur, ne unutur.
Yedi asrı aşkın bir süredir  düşüncesi ve eserleriyle Konya’dan dünyaya ışık olan Hazreti Mevlana’nın manevi iklimi Konya’yı sarıp sarmalamaya halen devam etmektedir.

Mesnevisi bütün dünya da en fazla okunan eserler arasında yer alan Hazreti Mevlana’nın barış, hoşgörü sevgi ve dostluk adına verdiği mesajlar 7 asır önce olduğu gibi bugünde insanlığa ilham kaynağı olmaktadır.

Mesnevi’nin yanı sıra Divan-ı Kebir,Fihi Ma Fih, Mektubat,Mecalis-i Seb’a adlı eserleri de yüzyıllardır inanç, şiir ve edebiyat dünyasının en değerli hazineleri arasındadır. Yaşadığı çağı bir güneş gibi aydınlatan Hazreti Mevlana kendinden sonraki dönemlerde de  ilim, kültür, tasavvuf ve edebiyat alanında başta Alman ve dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Goethe, Pakistanlı milli şair, alim ve filozof Muhammed İkbal olmak üzere   tanınır tanınmaz yüzlerce  şair, yazar ve düşünür e esin kaynağı olmuştur. 

Kendi iç dünyasını, Pir’i olarak gördüğü Mevlana üzerine inşa eden Muhammed İkbal, Zebur-i Acem isimli eserinde bu gerçeği şu sözlerle dile getirmiştir. Gönlümden yanan bir kıvılcım al. Zira benim kanım Mevlana gibi kaynıyor”

Mevlana’nın  yaşadığı dönemde çeşitli fitne ve zulümlere maruz kaldığına vurgu yapan Muhammed İkbal, “Ben Mevlânâ gibi Kabe’de ezan okudum. Can sırlarını ben ondan öğrendim. Eski asrın fitne devrinde o, bu asrın fitne devrinde de ben” diyerek aslında  her devirde  Müslümanlar arasına fitne ateşinin sokulduğuna da işaret etmiştir.

Muhammed İkbal’in hayatına baktığımız zaman Hazreti Mevlana'dan etkilenmekle kalmayıp, O nu yaşamının  ilham kaynağı, hareket merkezi olarak görmüştür. Sadece Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkçe’nin dışında Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Portekizce başta olmak üzere 30 dile çevrilmiş olan Mesnevi, dünyanın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her coğrafya da en fazla okunan eserler arasındadır. Sevgi ,barış ve hoşgörünün adeta membaı olan Mesnevi yi bütün dünyanın okumasını, okuduklarını anlamalarını, anladıkları gibi davranmalarını umut ediyoruz.

MEVLANA’YI ANLAMAK

Bu yıl 749. Vuslat yıldönümü olan Mevlana Konya başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde  farklı etkinliklerle anılacak.  Anmalar usüle ve adaba uygun olduğu sürece bir sıkıntı yok. 
Ancak uygunsuz yerlerde sema ve anmaların yapılmasını da doğru bulmadığımızın bilinmesini isterim.  Zira bu konuda Kültür Bakanlığımız  geçtiğimiz yıllarda gerekli adımları attı.
Mevlana’yı anarken anlamamız gerekiyor. Mevlana deyince akla Sema değil, Kur’an ve sünnet üzerine inşaa ettiği hayatı, onun inanç ,sevgi ve hoşgörüyü konu alan eserleri gelmelidir. 
Şu sözler Mevlana’nın hayat felsefesini çok açık şekilde ortaya koymaktadır

“Ben yaşadıkça Kur'an'ın kölesiyim
Ben, Hz. Muhammed Mustafa'nın yolunun tozuyum
Biri benden bundan başkasını naklederse
Ondan da şikâyetçiyim, o sözden de şikâyetçiyim”

Rivayetlere göre Hazreti Mevlana’nın hayatında  sadece bir kez sema ettiği bildirilirken, sadece Mesnevi’nin yazımının Hüsamettin Çelebi tarafından 18 yılda tamamlandığı ifade edilmektedir.
Bu gün savaşların, işgallerin, haksızlıkların, şiddetin, kanın göz yaşının hakim olduğu dünyada evrensel barışın, sevginin hoşgörünün simgesi olan Mevlana’yı daha fazla anlamaya ihtiyacımız vardır. 

Çünkü sevgi, barış, ve hoşgörüyle tüm insanlığa adanmış bir hayatı sadece anmakla  anlamak mümkün değildir. Onu hem anmak hem de anlamak lazımdır.
Mevlana dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun bütün insanları Hak nurundan bir parça olarak bilmiştir. 

Bu kapı ümitsizlik kapısı değildir. Ne olursan ol, yine gel diyerek, hoşgörünün sınırsızlığını ;

“Sevgi acıyı tatlı, bakırı altın eder,
  Sevgi ölüyü diri, kulu sultan eder.”

Sözleriyle sevginin gücünü anlatan Mevlana’nın  engin hoşgörü ve sevgi anlayışına en çok da bugün ihtiyaç duyduğumuz tartışılmaz bir gerçektir

Ölümünü Şeb-i Arus yani düğün gecesi, Sevgiliye kavuşma olarak niteleyen  büyük islam alimi, mütefekkir, şair Hazreti Mevlana’yı vefatının 749. Yıldönümünde tekrar rahmetle anıyorum.
10 gün boyunca  farklı programların düzenleneceği Mevlana’yı anma ve anlama etkinlikleri için bütün gönül dostlarını Konya’ya davet ediyorum. Gelemeyenlere de basta Mesnevi olmak üzere Hazreti Mevlana’nın eserlerini okumalarını tavsiye ediyorum. Sözlerimi yine onun bütün insanlığa öğüt ve ders niteliğindeki şu sözleriyle tamamlıyorum.

Sevgide güneş gibi ol
Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol
Hataları örtmede gece gibi ol 
Tevazuda toprak gibi ol, 
Öfkede ölü gibi ol, 
Her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 6
  • 4
  • 0
  • 5
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KV
    Konyalı vatandaş
    1 yıl önce

    Bence önce siz anlamalısınız.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English