Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ağrı'nın "Meya ve Biligan" ile Kars'ın "Ani" mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor

Ağrı'da Meya Antik Kenti ve Biligan ile Kars'taki Ani Ören Yeri mağaraları, keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor.

Ağrı’nın “Meya ve Biligan“ ile Kars’ın “Ani“ mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Günbuldu köyündeki Meya Antik Kenti, içerisinde bulunan mağaralar ve yaşam alanlarıyla dikkati çekiyor.

Köyün batısında yer alan bir dağın sarp kayalıklarına oyularak yapılan antik kentin içinde tandırevi, yaşam alanı ve ibadethane olarak kullanılan çok sayıda mağara yer alıyor. Kayaçların aşınması sonucu peribacalarını andıran şekillerin oluştuğu antik kent, belirli dönemlerde ziyaretçilerine de kapılarını açıyor.


Tendürek Dağı yakınlarındaki Yukarı Dalören köyünde bulunan "Biligan Mağaraları" ise köy yakınındaki bir dağın güney yamaçlarında yer alıyor. Kayaların oyulmasıyla yapılan, içerisinde tandır ve yaşam alanları bulunan mağaralar, genişlikleriyle dikkati çekiyor.
Yöre halkının 1992 yılına kadar hayvanları için barınma alanı olarak kullandığı mağaralar, turizme kazandırılmayı bekliyor.

"Birçok uygarlık ve medeniyet yaşadı"
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, Diyadin ilçesi ve çevresinin volkanik arazilere sahip olduğunu ve Tendürek volkan kütlesinin burada bulunduğunu söyledi.


Diyadin'in kaplıcalar, mermer yatakları, kanyon gibi birçok doğal ve tarihi güzellikleri bünyesinde barındırdığını belirten Kaya, şöyle konuştu:"Bu bölgede birçok mağara vardır. Mağaralar yer altında oluşmaktadır. Daha çok kireç taşı ve kalker kayaçlarının çözülmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Meya Antik Kenti ve Yukarı Dalören köyündeki Biligan Mağaraları, zeminden yaklaşık 150 metre daha yüksekte yer almaktadır. Günbuldu köyünde bulunan mağaralar aynı zamanda Meya Antik Kenti olarak geçmektedir. Bu da bize geçmişte burada birçok uygarlık ve medeniyetin yaşadığını göstermektedir."

Meya Antik Kenti'ndeki mağaraların insan eliyle oyularak yapıldığını vurgulayan Kaya, "Geçmişte şehirler kurulurken daha çok güvenlik endişesi ön planda olduğundan yüksek kesimler yerleşim yeri olarak seçiliyordu. Meya Antik Kenti'nde de bunu görüyoruz." diye konuştu.
Kaya, bölgedeki tarihi alanın defineciler tarafından tahrip edildiğine işaret ederek, turizm potansiyeli olan bu mağaraların Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına alınmasını istedi.

 

Kars'taki Ani Ören Yeri'nde 800'den fazla mağara bulunuyor
Kars'ta Arpaçay Nehri'nin geçtiği vadide yer alan, 884-1045 döneminde Bagratlılar, 1045-1064 döneminde Bizanslıların yönettiği Ani, 16 Ağustos 1064'te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedildi.


Tarihte Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olma özelliği taşıyan, 11. ve 12. yüzyıla ait Türk-İslam mimarisi eserleriyle de öne çıkan Ani, 2016'da UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.

Ani Ören Yeri'nin yüzeyindeki eserlerin yanı sıra yer altında bulunan mağara ve yeraltı şehirleri de dikkati çekiyor.


Bostanlar ve Mığmığ deresinde, 693'ü tek odalı, 91'i iki odalı, 26'sı 8 odalı olmak üzere toplamda 823 mağara bulunuyor. Bölgede ayrıca 16 güvercinlik, 1 kervansaray, 3 yer altı geçidi, 1 manastır, 35 kilise, 13 mezar ve 3 kullanımı belirsiz yapı yer alıyor.

"Kesintisiz olarak 5 bin yıllık yaşam alanı"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Ani Ören Yeri'ndeki mağaraların tarihi geçmişinden bahsederek, "Bu mağaralar milattan önce 3 binli yıllardan beri kullanılmaktadır. Ani Ören Yeri'ndeki Bostanlar Deresi mevkisinde yaklaşık 800 mağara var, kesintisiz olarak 5 bin yıllık yaşam alanı, çeşitli amaçlarla kullanılmış, günümüze kadar da gelmişler." dedi.

Çetin, mağaraların turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiğine değinerek, şunları kaydetti: "Bu mağaraların bir çoğu erzak deposu, samanlık ya da ahır olarak kullanılmış ve halen günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Ani deyince sadece Ani Ören Yerindeki 800 hektarlık alanın dışında Bostanlar ve Mığmığ deresindeki mağaralar ve yer altı şehirleri de akla gelmelidir. Buradaki mağaraların hemen hepsinin bir ismi var, 7 Sütunlu, Deve Hanı, Laz Mahallesi, Ahmetlerin Evi gibi her mağaranın bir ismi var ve belli amaçlarla kullanılmış. Köylüler halen bu mağaraları kullanmaktadır. Erzak deposu, ahır ve saman odaları şeklinde kullanılmaktadır. 1950'lere kadar mağaralar daha aktif bir şekilde kullanılmaktaydı."


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English