Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Afrika "kıtanın kaderini etkileyen" iklim krizini görüşüyor

Afrika ülkelerinin liderleri, kıtadaki sivil toplum kuruluşları iklim değişikliğinin kıtada yol açtığı felaketleri görüşmek için Gabon'un başkenti Librevil'de bir araya geldi.

Afrika “kıtanın kaderini etkileyen“ iklim krizini görüşüyor
Katılımcılar 2 Eylül'e kadar sürecek olan Afrika İklim Haftası'nda (ACW) bu krizin çözümlerine yönelik adımları ele alacak.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından organize edilen toplantıya,BM Kalkınma Programı, BM Çevre Programı, Dünya Bankası, Afrika Birliği, Afrika Kalkınma Bankası ve BM Afrika Ekonomik Komisyonu Temsilcileri de katılıyor.

Kıtada iklim kriziyle mücadelede, gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere finansman taahhütlerin yanı sıra iklim risklerine karşı dayanıklılığın güçlendirilmesi, düşük emisyonlara geçişin hızlandırılması ve acil sorunların giderilmesi için ortaklıkların güçlendirilmesi konuları da çözüm bekliyor.

Afrika'nın iklim krizine en az sebep olan ama bundan en çok zarar gören kıta olduğu konusunda ortak görüşe sahip olan sivil toplum kuruluşları da gelişmiş ülkelerin kıtadaki yoksul ülkelere iklim kriziyle mücadele için yılda 100 milyar dolarlık destek sağlama taahhütlerinin yerine getirilmesini istiyor.

Afrika’da iklim değişikliğinden iklim felaketine doğru gidiliyor
UNICEF’in yakın zamanda yayımladığı rapora göre, Etiyopya, Kenya ve Somali’de kuraklık nedeniyle son 6 ayda temiz suya erişimi olmayan kişi sayısı 9,5 milyondan 16,2 milyona yükseldi ve bölgede salgın hastalık riski artmaya başladı.

Raporda, Burkina Faso, Çad, Mali, Nijer ve Nijerya’da kuraklıklar nedeniyle 40 milyon çocuğun aşırı yüksek su kıtlığıyla karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.

Kıta ülkelerinde su fiyatlarında olağanüstü artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, Afrika'daki Sahel bölgesinin tamamında, iklim değişikliği nedeniyle son 20 yılda su kaynaklarının yüzde 40’dan fazla azalması nedeniyle, milyonlarca insanın susuzluk kaynaklı hastalıklara maruz kaldığı belirtildi.

Öte yandan Sudan başta kıtadaki bazı ülkelerde ise aşırı yağışlar nedeniyle yüzlerce kişi yaşamını yitirirken binlerce ev yıkıldı, yüz binlerce dönüm arazi zarar gördü.

İklim değişikliğine bağlı olarak Mısır’ın İskenderiye şehri ise sular altında kalma riski taşıyor.

Mısır'da 2021’de yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle, tarımsal ürünlerin üretiminde yüzde 50’den fazla düşüş yaşanmıştı.

Dünyayı en az kirleten ama en çok etkilenen kıta: Afrika
İklim Politikası Girişimi (CPI) raporuna göre, dünya nüfusunun beşte birine sahip olmasına rağmen karbondioksit emisyonlarının sadece yüzde 3'ünü üreten Afrika kıtası iklim krizinden en çok etkilenen bölge durumunda.

Kıta ülkeleri, gelişmiş ülkelerden iklimle mücadele kapsamında gelmesi gereken parasal desteğin sadece yüzde 12'sini aldı.

Yıllık en az 250 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu belirtilen kıtaya 2020’de sadece 29 milyar dolar finansman desteği geldi.

Kasım 2021’de İskoçya'nın Glasgow kentinde, 100’den fazla ülkeden aralarında liderlerinde olduğu 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen BM İklim Değişikliği Konferansında (COP26) zengin ülkeler, yoksul ülkelere iklim kriziyle mücadele konusunda yıllık 100 milyar dolarlık destek vermeyi taahhüt etmişti.

Fosil yakıt kullanımını, karbon salımının azaltılması ile ormansızlaşmayı sonlandırmak başta olmak üzere birçok karara imza atılan konferansta, metan gazı emisyonları en yüksek ülkelerden Hindistan, Çin ve Rusya hariç 100’den fazla ülke 2030’a kadar metan gazı emisyonlarını yüzde 30 azaltma konusunda uzlaşmıştı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English