Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Adalet Bakanı Bozdağ, Türk Ticaret Kanunu Çalıştayı'nda konuştu: (3)

"Yatırım ortamı avukattan kaçarak değil avukatla, hukukçuyla, hukuku, işi bilenlerle el ele çalışarak iyileştirilir" "Türkiye'nin ticari alanda bütün dünyayla güçlü bir biçimde rekabet edebilmesi için hukuk altyapımızın da bu rekabete uygun olması, sorun yaratan değil, sorun çözen, vatandaşları mahkeme kapılarında bayıltan değil, 'İyi ki mahkeme var' dedirten bir uygulamayla yol almamıza büyük ihtiyaç vardır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BURSA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Yatırım ortamı avukattan kaçarak değil avukatla, hukukçuyla, hukuku, işi bilenlerle el ele çalışarak iyileştirilir." dedi.


Bozdağ, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünce Crowne Plaza'da düzenlenen "10. Yılında Türk Ticaret Kanunu Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli değişimleri yaşayan bir ülke olduğunu söyledi. Son 20 yılda Türkiye'nin her alanda altyapısı, üstyapısı değiştirilirken hukuk alanında da büyük bir değişimin ve dönüşümün yaşandığını belirten Bakan Bozdağ, anayasada köklü reformların yapıldığını ifade etti.


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin önemli anayasal reform olduğunu dile getiren Bozdağ, temel yasalarla ilgili de çok ciddi değişimlere imza atıldığını vurguladı.


Bakan Bozdağ, "Türkiye, son 20 yıl içerisinde Türk Medeni Kanunu'nu yeniden yazan bir ülke. Kendi Meclisimizde, kendi akademisyenlerimizin, kendi yargı mensuplarımızın, kendi hukukçularımızın alın teri ve tecrübesiyle Türk Medeni Kanunumuzu yeniledik, yani yeniden yaptık, biz yaptık, bize ait bir Medeni Kanun olarak yaptık." dedi.


Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Hukuk Muhakemesi Kanunu, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu gibi temel yasaların tamamını, Türk milletinin evlatlarının hazırladığını aktaran Bozdağ, bunların kolay gerçekleştirilemediğini vurguladı.


- "Temel yasalara ilişkin reformlar, Türkiye'nin geliştiğinin en somut göstergesi"


Türk Ticaret Kanunu'nu, Türk hukukçularının, Türk akademisyenlerin ve TBMM'nin yapmasının önemli başarı olduğuna işaret eden Bozdağ, şöyle konuştu.


"Son 20 yıl içerisinde, Cumhuriyet'imizin, ülkemize kazandırdığı kazanımların içerisine onurla ve gururla koyacağımız en büyük başarı hikayelerinin başında hiç şüpheniz olmasın hem Anayasamızda hem de temel yasalarımızda yaptığımız yenileşmeler, değişiklikler ve dönüşümlerle beraber yasalarımızı yeniden bizim, kendimizin yazması, müzakere etmesi, Meclisimizin de kabul edip uygulamaya koymasıdır. O yüzden son 20 yıl içerisinde temel yasalara ilişkin reformlar, esasında Türkiye'nin geliştiğinin, kalkındığının, dönüştüğünün ve büyük Türkiye yolunda güçlü adımlarla, hukuk alanında da ilerlediğinin en somut göstergesinden bir tanesidir."


Çok sayıda ülkenin temel yasalarını değiştirirken Türkiye'den yardım istediğini anlatan Bozdağ, akademisyenlere, yargı mensuplarına, Yargıtay üyelerine teşekkür etti.


Büyük Türkiye'nin, altyapı ve üstyapının yanında hukukla inşa edileceğine dikkati çeken Bozdağ, "Türkiye'nin ticari alanda bütün dünyayla güçlü bir biçimde rekabet edebilmesi için hukuk altyapımızın da bu rekabete uygun olması, sorun yaratan değil sorun çözen, vatandaşları mahkeme kapılarında bayıltan değil 'İyi ki mahkeme var.' dedirten bir uygulamayla bizim yol almamıza büyük ihtiyaç vardır." diye konuştu.


Ticaret hukuku alanındaki çalışmalara Bakanlık olarak önem verdiklerinin altını çizen Bozdağ, bu alanda Türkiye'nin takip edilen bir ülke olması gerektiğini söyledi.


Ticari uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilen arabuluculukta istenilen başarının elde edilemediğini vurgulayan Bozdağ, arabuluculuktaki başarının daha ileri noktaya taşınmasının gerekliliğine işaret etti. Bozdağ, arabuluculuk konusu üzerinde durulmasının faydalı olacağını kaydetti.


- "Hukukçuları istihdam etmek, ticari işletmelerimizin gücünü daha da arttıracaktır"


Avukatla temsil oranının en yüksek ticari davalarda görüldüğünü bildiren Bozdağ, bu alandaki oranın yüzde 95 olduğunu belirtti. Bakan Bozdağ, "İş dünyamıza bir çağrıda bulunmak istiyorum, hukukçuları istihdam etmek, ticari işletmelerimizin gücünü daha da arttıracaktır. Sadece ihtilaf sırasında ihtilafı çözecek, yardımcı olacak avukat veyahut da hak aramada destek verecek başka kişileri istihdam etme yerine ondan daha önce hukukçuları işletmelerde istihdam etmeye özen göstermekte fayda vardır." diye konuştu.


Yatırım ortamını iyileştirmenin yollarından bir tanesinin de hukukçularla çalışmak olduğunu söyleyen Bozdağ, hukukun kılavuzluğunda yol alınmadığında ihtilafların başka noktalara gidebileceğini belirtti. Bakan Bozdağ, şu değerlendirmeyi yaptı:


"İş dünyamıza gönülden çağrı yapıyorum, avukatlar, hukukçular, sizin yatırım konusunda çalıştırdığınız mühendisler gibi, diğer çalışanlarınız gibi sizin işlerinizin doğru olmasında, doğru gitmesinde, saat gibi işlemesinde, daha çok kazanmanızda size yardımcı olacaktır. Yatırım ortamı avukattan kaçarak değil avukatla, hukukçuyla, hukuku, işi bilenlerle el ele çalışarak iyileştirilir."


Bozdağ, konuşmasının ardından Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanması sürecinde oluşturulan Bilim Komisyonu'na başkanlık yapan Prof. Dr. Ünal Tekinalp'e plaket takdim etti.


Programa, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kılıç, Refik Özen, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, HSK, Yargıtay üyeleri, yargı mensupları ve akademisyenler katıldı.


(Bitti)



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English