Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

5000 yıllık tarihi geçmişe sahip! Ziyaretçilerden yoğun ilgi

Selçuklu, kültürel hazinesini tanıtmaya devam ediyor. Selçuklu Belediyesi müzelerine yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi var.

5000 yıllık tarihi geçmişe sahip! Ziyaretçilerden yoğun ilgi
Selçuklu Belediyesi tarafından 5000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Sille'nin cazibesini arttırmak için yapılan restorasyon çalışmaları ile gün yüzüne çıkan müzeler yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Geçmiş zamanda pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Sille, tarihi ve kültürel olarak birçok mimari yapıyı bir arada bulunduruyor. Bu mimari yapıların önemli bir kısmını oluşturan müzeler 2022 yılının ilk yarısında büyük ilgi gördü. Sille Zaman Müzesi'ni 12 bin 640, Aya Elenia Müzesi'ni 49 bin 378, Sille Müzesi'ni 24 bin 912 olmak üzere toplamda 86 bin 930 yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladı.
Sille Müzesi
Selçuklu Belediyesi’nin Sille’de gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarında ilk ele alınan yapı olan Sille Müzesi, 2003 senesinde restore edilerek; Sille Kültür Evi olarak hizmete açılmıştır. Sille Kültür Evi; Sille'nin kültür ve sanat merkezi olarak yıllarca hizmet vermiştir. Selçuklu Belediyesi Sille’de restore ettiği tarihi yapıların bazılarına müze olarak işlevsellik katarak Anadolu’daki önemli tarihi yerleşimlerden biri olan Sille’nin köklü kültürel mirasını, ziyaretçilere özenle seçilen objeler üzerinden sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Sille Kültür Evi tekrar restore edilerek, 2017 yılında Sille Müzesi olarak tekrar hizmete açıldı.
Aya Elenia Müzesi
Bizans dönemine değinen eserin, giriş kapısı üzerindeki kitabede yapının 327 yılında İmparator Konstantin’in annesi Helene tarafından inşa ettirildiği belirtilmektedir. Türkolog Ali Canip Olgunlu  “Ayasofya / Karadaki En Büyük Yelkenli” isimli kitabında  Aya Elenia’nın dünyanın ilk kilisesi olduğunu ifade etmektedir. İçyapı üzerinde Yunan harfleriyle yazılmış olan 1833 tarihli Türkçe bir tamir kitabesi bulunur. Bu kitabe, kilise tarihi hakkında bilgi verir. Geçmiş dönemde sadece kilise olarak değil I. Dünya savaşında askeriye ve sıhhiye deposu olarak da kullanılmıştır. Müze içerisinde Kubbe kasnağında Hz. Musa, Süleyman, Davud ve Danyal peygamber tasvirleri yerleştirilmiştir.  Yakın zamanlara kadar harabe halde olan kilise, Selçuklu Belediyesi’nce restorasyonu gerçekleştirilerek müzeye döünüştürüldü.
Zaman Müzesi
Zaman müzesi, Sille’de Baraj yolunun güney-batı kısmında kalan mezarlığın üzerinde yer almaktadır. Tek gözlü bir kilise olan yapı Tepe ya da Küçük Kilise olarak da adlandırılmaktadır. Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Sille Şapeli’nde kurulan Türkiye’nin ilk Zaman Müzesi’nde, Osmanlı  ve Cumhuriyet dönemine ait zaman ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor. Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından  düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma baskı takvimler yer almaktadır.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 7
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SAİT BEY
    2 yıl önce

    Bir de Kilistra ön plana çıkarılsa. Konya turizmine katkısı çok olurdu.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English