Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"4. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi"

Yargıtay tarafından, 30 ülkeden yüksek mahkeme başkanı ve uluslararası uzmanların katıldığı "4. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi"nin sonunda "Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi'nin Etkin Uygulama Tedbirleri" kabul edildi Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit: "İstanbul Bildirgesi'ndeki ilkeleri tekrar tartışıp, anlam ve içerik açısından daha da zenginleştirdik. İstanbul Bildirgesi'ni evrensel hukuk kültürünün bir parçası yapma idealimize hep birlikte bir adım daha yaklaştık"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi'ndeki ilkeleri tekrar tartışıp, anlam ve içerik açısından daha da zenginleştirdiklerini belirterek, "İstanbul Bildirgesi'ni evrensel hukuk kültürünün bir parçası yapma idealimize hep birlikte bir adım daha yaklaştık." dedi.

Yargıtay'ın etik, şeffaflık ve güven projesi kapsamında düzenlediği, 30 ülkeden yüksek mahkeme başkanı ve uluslararası uzmanların katıldığı "4. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi" sona erdi.

Zirvenin ikinci gününde, Birleşmiş Milletler (BM) Yargıda Dürüstlük Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Nihal Jayawickrama'nın moderatörlüğünde gerçekleşen kapanış oturumunda, "Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi'nin Etkin Uygulama Tedbirleri" kabul edildi.

Jayawickrama, 5 oturumda yapılan değerlendirmeler ve önerilerle bildirgenin etkin uygulama tedbirlerinin oluşturulduğunu belirterek, detaylı maddelerden oluşan tedbirlerin daha sonra Yargıtay tarafından yayınlanacağını söyledi.

- "Uluslararası hukukta önemli boşluğu dolduracak"

Kapanışta konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, zirvede beş kıtadan, farklı coğrafyalardan ve hukuk sistemlerinden gelen 30 ülkenin zengin bilgi ve deneyimlerini öğrenmenin İstanbul Bildirgesi'nin başarıyla ilerleyen yolculuğu bakımından yararlı olduğunu söyledi.

Cirit, oldukça verimli ve başarılı geçen bu çalışmanın uluslararası hukukta önemli bir boşluğun doldurulmasına katkılar sağlayacağına inandığını dile getirerek, dünyanın farklı coğrafi bölgelerinden kendisini hukuk ve adalete adayan hukukçuların fikir ve emeklerinin ürünü olan İstanbul Bildirgesi ve İstanbul Bildirgesi Uygulama Tedbirlerinin kısa süre içerisinde küresel ölçekte hak ettiği yeri alacağına inandığını kaydetti.

Katılımcılara hitaben "İstanbul Bildirgesinin olgunlaşması sürecine yaptığınız olağanüstü katkılar, insan haklarının gelişim tarihi yazılırken yerini alacak ve asla unutulmayacaktır." diyen Cirit, şöyle devam etti:

"İstanbul Bildirgesi'ndeki ilkeleri tekrar tartışıp, anlam ve içerik açısından daha da zenginleştirdik. İstanbul Bildirgesi'ni evrensel hukuk kültürünün bir parçası yapma idealimize hep birlikte bir adım daha yaklaştık. Hukuka, insan haklarına ve demokrasiye inanan çok kıymetli hukukçularla, tüm insanlık için daha iyi bir yargı sistemine doğru güvenle ilerlemenin kıvancını hep birlikte yaşıyoruz."

Cirit, Mevlana'nın "Her birimiz tek kanatlı melekleriz. Bizler, ancak birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz." sözlerini anımsatarak, yurt içinden ve yurt dışından gelerek kendilerine destek olan katılımcılara teşekkür etti.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün de katıldığı zirvenin sonunda, yüksek mahkeme başkanları ve üyelerine plaket verildi.

- İstanbul Bildirgesi

İki yıl önce kabul edilen ve 15 maddeden oluşan İstanbul Bildirgesi şöyle:

"Yargılama, temel bir ilke olarak, kamuya açık yapılmalıdır. Yargı sistemleri adliyelere ve adli bilgiye kolay erişimi sağlamalıdır. Yargı, yargı sistemine erişimi kolaylaştırmalıdır. Yargı, mahkeme kullanıcılarına, herhangi bir ücret talep etmeksizin, yazılı ve sözlü çeviri imkanları sağlamalıdır. Yargı, davaların şeffaf biçimde tahsis edilmesini sağlamalıdır. Yargı, adaletin şeffaf biçimde gerçekleştirilmesini sağlamalıdır. Mahkemeler gözaltı ve tutuklama konusunda denetim yetkisine sahip olmalıdır. Yargı, üst derece/temyiz mahkemesi kararlarının düzenli olarak yayınlanmasını sağlamalıdır. Yargı, öğrencilerin yargı süreci hakkında bilgilendirilmesine yönelik programları teşvik etmelidir. Yargı, adalet sisteminin rolü hakkında halkı eğitmeye yönelik uygun bulunan halka ulaşım programları başlatmalı ve /veya desteklemelidir. Yargı, yargı kararları dahil olmak üzere yargının işlemleri hakkında halkı bilgilendirmeye yönelik meşru işlevini ifa edebilmesi için basına erişim ve uygun yardım sağlamalıdır. Yargı, adaletin gerçekleştirilmesine ilişkin halkın memnuniyetini değerlendirmeli ve bu yolla adaletin kalitesini yükseltme yönünde çaba göstermelidir. Hakim atamaları şeffaf olmalıdır. Yargı, hakimlerin etik dışı davranışlarına ilişkin şikayetlere şeffaf biçimde karşılık vermelidir. Hakimlere ilişkin disiplin süreci şeffaf olmalıdır."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English