Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

3 yılda Irak'ın kuzeyine 'Pençeler' peş peşe indi

Irak'ın kuzeyinde Pençe operasyonlarıyla teröristlere ağır darbe vuruluyor. Girilemez denilen yerlere giriliyor, terör hedefleri bir bir vuruluyor. Son olarak Pençe-Kilit Operasyonu başlatıldı. İşte bugüne kadar yapılan Pençe operasyonları...

3 yılda Irak’ın kuzeyine ’Pençeler’ peş peşe indi
 Mehmetçik sınır ötesinde terörle mücadele operasyonlarına hız kesmeden devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen başarılı operasyonlar sonucunda terör örgütü PKK/KCK ve diğer terörist unsurları ağır kayıplar veriyor.

Bu kapsamda, Irak'ın kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla bölgede "Pençe operasyonları" başlatıldı.
İlk 'Pençe' 3 yıl önce Hakurk'a
İlk operasyon Pençe-1, 27 Mayıs 2019'da Hakurk bölgesinde terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla yapıldı ve başarıyla tamamlandı.

Ardından 13 Temmuz 2019'da Pençe-2 Operasyonu başlatıldı. Teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı komando tugaylarla, tespit edilen farklı bir bölgede yeni bir harekat yapıldı.

Çok zaman geçmeden 3. operasyon başlatıldı. 23 Ağustos 2019'da başlayan Pençe-3 Operasyonu ise, hudut güvenliğini sağlamak, Sinat-Haftanin bölgesinde bulunan teröristleri ve kullandıkları mağara, sığınakları imha etmek amacıyla icra edildi.
Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan için düğmeye basıldı
2020 yılında ise Pençe-Kartal operasyonları için düğmeye basıldı. Hedefte Sincar, Kandil, Gara ve Haftanin'in güneyi vardı.

15 Haziran 2020'de başlatılan Pençe-Kartal harekatıyla hudut güvenliğini tehdit eden teröristlerin kullandığı barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan hedefler imha edildi.

2 gün sonra düzenlenen Pençe-Kaplan ile de terör hedefleri bir bir imha edildi ve başarıyla tamamlandı.

10 Şubat 2021'de ise Pençe-Kartal 2 Operasyonu, Gara bölgesinde bulunan ve teröristler tarafından kullanılan hedeflere karşı yapıldı.

Aynı yıl 24 Nisan'da ise Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım adıyla Metina, Zap, Avaşin, Basyan ve Kandil bölgesine yönelik geniş çaplı bir harekat başlatıldı.

Devam eden operasyonlarla Mehmetçik, zorlu arazi koşullarına rağmen teröristler tarafından kullanılan mağaralara tek tek giriyor, bölgeyi teröristlerden temizliyor.
"Girilemez" sandıkları yerde vuruldular
Pençe'nin etkisi örgütün üstlenmesine de ciddi darbe vurdu. Mehmetçik, bölgede teröristler tarafından kullanıldığı 'nitelikli' mağaraları bir bir imha etti. Tüneller odalar stratejik güzergahlardaki koridorlar da böylece tahrip edildi.

Silah ve mühimmattan elektronik eşyaya kadar çok sayıda malzemenin bulunduğu mağaraların vurulması örgütün lojistik yapısını da vuruyordu.

Pençe'de Türkiye'nin gücünü İHA'lar ortaya koydu. İHA'lardan aktarılan görüntülerin de yardımıyla teröristlerin muhtemel barınma alanları, yapılacak operasyonda helikopterlerin inme yerleri, uçak ve ateş destek vasıtaları ile vurulacak hedefler tek tek belirlendi.

Bu avantajla bölgeye indirilen komandolar teröristleri "girilemez" sandıkları alanlarda etkisiz hale getirdi.
Rakamlarla 'Pençe' operasyonları
Irak'ın kuzeyinde 2019'dan itibaren yürütülen Pençe operasyonlarında teröristlerin inlerine girildi.

831 terörist etkisiz hale getirilmişti. 1281 çeşitli silah ve 316 bin 46 mühimmat bulunmuştu. 1407 mağara kullanılmaz hale getirilmişti. 1812 EYP imha edilmişti.

Pençe operasyonlarında "Botan" kod adlı Hacı Kurhan, "Kendal" kod adlı Metin Akgün, "Pelşin Tolhildan" kod adlı Gülüzar Tural, "Dr. Jiyan Garzan" kod adlı Saliha Kaytar, "Kawa Garzan" kod adlı Nedim Karakulak ve "Berivan Sarya" kod adlı Galya Bekir etkisiz hale getirildi.

Bu isimler örgütteki sözde üst düzey yöneticilerdi. Hepsinin örgütte stratejik görevleri, çok sayıda kanlı saldırıda rolleri vardı.

Pençe-Kilit operasyonu başlatıldı
Türk Silahlı Kuvvetleri, Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik dün gece itibarıyla karadan ve havadan Pençe Kilit Operasyonu’nu başlattı.

Harekat Merkezi’nde operasyon kapsamında gerçekleştirilen hava hücum harekatını takip eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sahadaki son duruma ilişkin bilgi aldı, harekata katılan birliklerin komutanları ile video konferans toplantısı gerçekleştirdi.
"Planlanan hedeflerin tamamı ele geçirildi"
Irak’ın kuzeyinden gelen terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak maksadıyla Pençe Kilit Operasyonu’nu başlatıldığını vurgulayan Akar, şunları söyledi:

“Uzun süreden beri yapılan hazırlık ve koordinasyona müteakip dün akşamdan itibaren Pençe Kilit Operasyonu’nu başlatmış bulunuyoruz. Şu an itibarıyla planlanan hedeflerin tamamı ele geçirilmiş durumdadır. Arkadaşlarımız görevlerini başarıyla gerçekleştirdi. Teröristlere ait tespit edilen barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ile sözde karargahları hava harekatı ve ateş destek vasıtalarıyla büyük bir başarıyla tahrip edilmiştir.

ATAK helikopterlerimiz, İHA ve SİHA’larımızla desteklenen kahraman komandolarımız ve bordo berelilerimiz hava hücum harekatı ve karadan sızmak suretiyle bölgeye intikal etmiş ve belirlenen hedefleri ele geçirmiştir. Çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir. Arama-tarama faaliyetlerimiz devam etmektedir, sayının önümüzdeki saatlerde, günlerde daha da artmasını bekliyoruz.” 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 5
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Sevdam Konyam
    2 yıl önce

    Allah yar, ve yardımcınız olsun. İnşallah ayaklarınıza taş değmesin. Dualarımız sizinle Yiğitler❤️????????????

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • EMEKLİ DEDE
    2 yıl önce

    Vurun Aslanlarım , Kemalin dostlarının dostlarını İ Y İ Gebertin..

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English