Son Dakika Haberler

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - 2. Yeditepe Bienali, Yedikule Hisarı, Nuruosmaniye Camii Mahzen ve Fatih Belediyesi Cam Küp Galeri'deki dijital yerleştirmelerle sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor.


Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğinde "Çerçeve İçi Çerçeve Dışı" temasıyla düzenlenen bienal, hem kültür sanat dünyasından isimleri hem de sanatseverleri rehberler eşliğinde ağırlıyor.


Fatih Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yoğun ilgiyle takip edilen sanat etkinliği, son mekanı Yedikule Hisarı'nda ise 5 sanatçının "Seyru Süluk", "Çer-Ve", "Yusuf Suresi", "Genç Osman Anısı" ve "Rahim" başlıklı eserlerinin yanı sıra bir fotoğraf eseri sergileniyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen bienalin küratörü Berkan Karpat, Yedikule Hisarı'na dair eserler ve sergileme biçimine ilişkin şunları kaydetti:


"Zindanların özellikleri kulelerinin yüksek olmaları ve eser için bir meydan açmalarıdır. Bu sergi tarzında vertikal durum önemli oluyor, üç kule de bu özelliği 3 eser için veriyor. Birinci eserde çerçeveler yukardan asılmıştır ve sanatçımız 'Çer-ve' demiştir bu esere. Çerçeveler yukardan yatay olarak asıldığı için perspektifimiz değişiyor. Yani yukarı doğru bir bakıyoruz ve 'vertikal bir bakış açısı da söz konusu olabilir' diyor eser. Diğer bir eserde ise aşağı doğru bir hareket var, yine vertikal bir hareket. Burada da Kur'an'da Yusuf suresindeki ayetler teker teker dağılıyorlar ve tekrar bir araya geliyorlar. Bunu da ancak bir vertikal bakışla çıkışını ve inişini izlemiş oluyoruz."


Karpat, Yedikule Zindanları'nın üçüncü kulesine de değinerek, "Buradaki yerleştirmede bir seyru süluk söz, dervişlerin aldığı bir yol söz konusu. Devran içinde giden, semada olan karmaşık bir yol gibi gözüküyor. Çalışmanın boyutu yükseğe doğru açılmıyor ama bize yüksekten geldiğini fark ettiriyor. Diğer kulede ise vertikal bir teknik yok, odalama tekniği var. Orada 3 eser bulunuyor. Birinci eser girişte, rahim diye pirinçten bir sargılı obje bulunuyor. İkincisi bir fotoğraf, burada da insanla Kur'an ilişkisi ele alınmıştır. Bu Aman Abbas'ın çalışması, 2015 yılında fotoğraf dokusunda bir performans esnasında yapılan bir çalışmadır." ifadelerini kullandı.


"Genç Osman Anısı" için ise Karpat, şunları anlattı:


"Son eser Genç Osman'ın boğularak öldürüldüğü odadadır ve bir anıt heykeli olarak kullanılıyor. Süleymaniye'deki Yasin suresi eseri orada başlayarak sesi anıta taşıyor. Eser, Genç Osman olayını hatırlatıyor ve Genç Osman'ın ruhani şeriflerine bir Yasin okumuş oluyor. Kulenin orta mekanındaki ses yerleştirmesi de katılımcılarda 'acaba Karagöz oyunu mu oynanıyor?' duygusu oluşturuyor. Karagöz ve Hacivat oyunu Osmanlı döneminde her zaman içinde bir eleştiri unsuru barındıran siyasi bir olay olduğu için gözlemi işaret ediyor. Ses yerleştirmesinde dört hoparlörden 4 ayrı figürasyon konuşmuş oluyor. Sesler birbirine karışabiliyor ve dinleyicilerin sesleri arayıp, ayırması gerekiyor. Birinci hoparlör Karagöz'ün sesini, ikinci hoparlör Hacivat'ın sesini, üçüncü hoparlör Arap kızı figürasyonu, dördüncü hoparlör de bir Ermeni beyefendinin sesini veriyor."







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”