2025 yılı fitre miktarı, geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmıştı. Bu miktar, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için geçerlidir. Peki, 2025 fitre miktarı ne kadar oldu? Emekliye de fitre verilebilir mi? İşte ayrıntılar...
2025 fitre miktarı ne kadar oldu?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
Fitre nasıl hesaplanır
Fitre, Ramazan ayında Müslümanların yerine getirmesi gereken bir sadakadır. Kişi başına düşen fitre miktarı, o kişinin bir günlük temel gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde belirlenir. Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl bu miktarı güncel sosyoekonomik şartları göz önünde bulundurarak belirlemektedir.
Fitre nasıl verilir?
Fitre olarak belirlenen miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.
Emekli ve asgari ücretliye de fitre verilebilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva hattı Alo 190, fitrenin kimlere verilebileceği konusunda önemli bir açıklama yaptı. Buna göre fitre, asgari ücretle veya emekli maaşıyla geçinen ve geçim sıkıntısı yaşayan kişilere verilebilir. Ancak, fitre verilecek kişinin, fitre veren kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmaması gerekiyor. Yani, kişi kendi ailesine (eş, çocuk, anne-baba gibi) fitre veremez.
Fitre aileden kimlere verilmez?
Fitre, Ramazan ayının sonunda verilen ve Müslümanlar için vacip olan bir sadakadır. Fitrenin kimlere verilemeyeceği konusunda bazı önemli hususlar bulunmaktadır.
Fitre kimlere düşmez?
Kişinin anne, baba, dede, nine gibi üst soy ile oğul, kız, torun gibi alt soy fitre alamaz. Bu, aile içi dayanışmayı ve sorumluluğu göstermesi açısından önemlidir.
Eş: Karı koca birbirlerine fitre veremezler. Bu da aile birliğinin ve dayanışmasının bir gereğidir.
Zenginler: Dinen zengin sayılan kişilere fitre verilmez. Fitre, ihtiyaç sahibi olanlara yardım amacıyla verilir.
Gayrimüslimler: Fitre, Müslümanlara özgü bir ibadet olduğu için gayrimüslimlere verilmez.
Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler: Kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere fitre verilemez. Bu, kişinin zaten sorumlu olduğu kişilere yardım etmesinin mükerrer olmaması içindir.
Fitre verirken söylemek gerekir mi?
Fitre verirken, verilen kişiye bunun fitre olduğunu söylemek gerekli değildir. Ancak, içten niyet etmek ve Allah rızası için vermek önemlidir. Fitreyi verirken sessizce niyet etmek ve ihtiyaç sahibi birine ulaştırmak yeterlidir. Kişinin bunları verirken "bu benim zekâtımdır, fitremdir" demesine gerek duyulmamaktadır. Hatta karşı taraftaki kişinin incinmemesi için söylenmemesi daha uygun görülür.
Kaynak: Haber Merkezi
