Türkiye'nin Konya ilinde bulunan bu santral yapımına 2020 yılı Nisan ayında başlandı. Eylül ayında üretim lisansını alan santral 4 MW kapasite ile bölgedeki ilçelere enerji verimliliği sunuyor.
20 milyon metrekarelik alan üzerine kurulmuş 3 milyonu aşkın güneş panelinden oluşan bu alan elektrik enerjisinden verim elde edebilmeyi sağlarken fosil yakıt kullanımının önüne geçiyor.
Konya Karapınar GES Ne Kadara Mâl Oldu?
Takriben 2600 futbol sahası büyüklüğünde bir alan üzerine kurulmuş bu panel yılda 1.7 milyon ton fosil yakıt üretimini engelliyor. Üç buçuk milyonu aşkın panelin bulunduğu santral 1.000 MV güç üretiyor. Normal boyutlarda bir güneş enerjisi santralinden daha büyük bir alana kurulmuş bu sistem Kalyon enerji işletmeciliğinde 1 milyar dolar maliyetle üretildi.
Konyalı Kaç Aile Elektriği Bedavaya Getirecek?
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günlük hayatı daha pratik ve konforlu hale getirecek her yenilik Türkiye'nin ekonomisini de doğrudan etkiliyor. Konyanın gururu, Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali yılda 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılamış olacak.
Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr.Murtaza Ata geliştirilen bu proje ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
“Bu projenin ön ayağı 2016 yılında kurulan YEKA politikasıdır. Yenilenebilir kaynakların tahsis edilmesi ve bu tesislerin yerli teknoloji ile yapılması mümkün hale gelmiştir. 1 milyar dolarlık yatırımla Karapınar'da kurulan santral güneşi elektriğe dönüştürerek ülkemizde enerjiden bağımsız hale getirecek.”
Uzaydan Görülebilecek Dev Proje!
Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi projesi olarak kabul edilen Konya Karapınar GES santrali boydan 12 kilometre, enden ortalama 1600 metre. Bu yönüyle bakıldığında dünyanın en büyük santrali olma özelliği taşıyan proje uzaydan görülebilecek dev bir tesis haline getirildi.
Konya Karapınar GES Santralinin Farkı Nedir?
Bu santrali klasik güneş santrallerinden ayıran en büyük özellik ise güneşi takip etme sistemi ile hareket etmesiydi. Panellerin her biri gün doğumundan gün batımına doğru güneş'i takip edecek bir sistematik ile geliştirildi.
Bu sayede klasik bir güneş panelinden %12 daha fazla elektrik üretilmesi mümkün oluyor. Paneller çift taraflı elektrik üreterek ön yüzünden ışınları doğrudan alıp arka yüzeyine çarpan ışınlardan da elektrik üretebilme fırsatı sunuyor
Kaynak: AA