Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nı ziyaret etti

15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç: "15 Temmuz’da ülkenin siyasi iklimini ve huzurunu bozmaya çalıştılar ama milletimizin feraseti, cesareti, değerlerine bağlılığı belki 40 yıl öncesinden hazırlanmış bir darbeyi bertaraf etti" İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur Yerlikaya: "Başbakan Adnan Menderes ile bakanlarımız Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu hayatlarından hazin bir şekilde koparıldı. Yaşananlar sadece demokrasi adına da insanlık adına da utanç vericiydi. Aradan 60 y

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valiliği himayesinde 15 Temmuz Derneğince düzenlenen programda, İstanbul'da ikamet eden 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nı ziyaret etti.


Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi'yle Üsküdar'dan hareket eden gaziler ve yakınları ile şehit ailelerine 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur Yerlikaya ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ali Fuat Karaman eşlik etti.


15 Temmuz Derneği Başkanı Turunç, burada yaptığı konuşmada, düzenledikleri etkinliklerle milli bilinci ve vatan sevgisini canlı tutmaya çalıştıklarını söyledi.


Şehit ve gazi ailelerinin bu duyguları çok güçlü bir şekilde yaşadıklarını ve yaşattıklarını belirten Turunç, "Her birinizin şehidi ve gazisi olduğu için duyguları üst noktada hissediyorsunuz. Biz de etkinliklerle bu duyguları canlı tutmak istiyoruz. Birbirimizi çok sık görmesek de biz bir aileyiz. Değer yargılarımız, inancımız, ülkemiz adına ve tüm dünya insanları adına güzel şeyler düşünüyoruz. Milletimiz çok güzel duygulara sahip. Bunlar kültürümüzden, inancımızdan, ecdadımızdan bize yansıyan bir anlayış." diye konuştu.


Türkiye'nin defalarca darbe ve darbe girişimi yaşayan bir ülke olduğunu, bu süreçlerden tecrübe çıkarmak gerektiğini anlatan Turunç, "15 Temmuz'da da ülkenin siyasi iklimini ve huzurunu bozmaya çalıştılar ama milletimizin feraseti, cesareti, değerlerine bağlılığı belki 40 yıl öncesinden hazırlanmış bur darbeyi bertaraf etti. Duamız, temennimiz o ki en küçük hakka tecavüz olmasın, herkes huzur içinde yaşasın." ifadelerini kullandı.


İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur Yerlikaya da konuşmasında 27 Mayıs 1960 darbesine değindi.


Yerlikaya, "İnsanlık dışı muamelelere maruz kaldılar. Haksız yargılamaları sonucu adalet mekanizması yıkıldı. Başbakan Adnan Menderes ile bakanlarımız Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu hayatlarından hazin bir şekilde koparıldı. Yaşananlar sadece demokrasi adına da insanlık adına da utanç vericiydi. Aradan 60 yıl geçti ama biz onları aynı hüzünle, hayırlarla yad ediyoruz, daima da edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.


15 Temmuz'un da Türk siyasal yaşamında önemli bir süreç olduğunu belirten Yerlikaya, "15 Temmuz gecesinde de sadece İstanbul'da 99 vatandaşımız şehadet şerbetini içti, 1154 vatandaşımız gazilik rütbesine erişti. Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum, makamları ali olsun, kahraman gazilerimize de sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum." dedi.


- Ziyaretçiler adadaki müzeleri dolaştı


Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na ulaşan katılımcılar ilk olarak 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından yargılamaların yapıldığı ve müzeye dönüştürülen Hasan Polatkan Spor Salonu'nu ziyaret etti.


Müzede ziyaretçilere 27 Mayıs darbesine giden süreci ve yargılamaları anlatan belgesel gösterilirken, rehberler, 27 Mayıs darbesinden 15 Temmuz darbe girişimine kadar olan siyasi süreçle ilgili bilgi verdi.


Darbe yargılamalarına sahne olan Hasan Polatkan Spor Salonu'nda mahkeme salonu, sanık sandalyeleri, yargılanmayı yapan hakim, savcı ve güvenlikten sorumlu askerlerle idam kararı verilen Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu ile idam cezası ömür boyu hapis cezasına çevrilen 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın balmumu heykelleri de bulunuyor.


Rehber eşliğinde Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ni gezen katılımcılar, enstalasyon sanat eserleri ve teknolojiden yararlanarak geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminden bugüne kadar olan süreçte verilen demokratik mücadeleleri bir zaman çizelgesi içinde görerek inceledi.


Katılımcılar son olarak Adnan Menderes Müzesi'ni ziyaret etti. Müzede, Adnan Menderes'in çocukluk yıllarından itibaren hayatındaki önemli dönüm noktaları, siyasi hayatı ve darbe sonrasındaki yargılama döneminde tecrit koşulları, kitapları, mektup yazdığı ve tutuklu kaldığı hücre yer alıyor.


Müzede ayrıca Adnan Menderes'in 17 Şubat 1959'da İngiltere'ye yaptığı yolculuktaki uçak kazasına ilişkin enkazdan alınan parçalar da bulunuyor. Kazada 14 kişi ölmüş, Menderes de hafif yaralı olarak kurtarılmıştı.


Aileler ziyaretlerin ardından Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi'yle geri döndü.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”