İSTANBUL (AA) - Türkiye'de 60 yılı aşkın zamandır kazı ve araştırma yapan 14 İtalyan arkeologun son dönemde elde ettikleri bulguları açıklayacağı "13. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu" başladı.
İtalyan Kültür Merkezi'ndeki etkinlik, önceki sene Göreme'de gerçekleştirilen "Medea" sergisinin görüntülerinden oluşan kısa filmin gösterimiyle başladı.
Açılışta konuşan İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, arkeoloji alanında Türkiye'nin büyük bir zenginliği olduğunu söyledi.
Marrapodi, İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu'nun 13 yıldır tekrarlanan önemli bir kültürel randevu olduğuna dikkati çekerek, "Her yıl bu faaliyetlerin sonuçlarını paylaşmak çok önemli. Heyecanla bir araya geliniyor ve gelecek yılın da konusu belirleniyor. Hedefimiz buradaki çıktıları daha geniş kitlelere ulaştırmak." dedi.
Çalışmaların sadece bilimsel açıdan değil Türkiye-İtalya arasındaki iş birliği açısından da büyük önem arz ettiğine vurgu yapan Marrapodi, "Kültürel ve arkeolojik faaliyetler, her dönem ülkeler arasında bir kültürel köprü vazifesi görüyor. İki büyük uygarlığın böyle bir iş birliği çok önemlidir. Bu yıl iki ülkenin iş birlikleri açısından çok başarılı bir yıl oldu." ifadelerini kullandı.
- "Türkiye'deki arkeolojik kazılara katkı sağlıyor"
İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo da arkeoloji çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuna tanıtmak için on yılı aşkın bir süredir sempozyum düzenlediklerini dile getirdi.
Schirmo, yapılan çalışmaların Türkiye'deki arkeolojik kazılara katkı sağladığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"İtalyan arkeoloji misyonları, prehistoryadan, klasik Greko-romen ve Bizans dönemine kadar insanlık tarihinin en temel dönemleri üzerinde çalışma şansına sahip oldu. Türkiye'deki arkeolojik kazılara en büyük katkılardan birini verdik."
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal da ülkeleri birbirine yaklaştıran kültürel faaliyetlerin önemine değinerek, sempozyuma katılan arkeolog ve akademisyenlere İstanbul Arkeoloji Müzelerini ziyaret etmeleri çağrısında bulundu.
Asal ayrıca Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı'nın mesajını toplantıda okudu.
Prof. Isabella Caneva ise Anadolu toplumunda arkeolojinin dünü, bugünü üzerine "lectio magistralis" başlıklı bir konuşma yaptı.
İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından finanse edilen Anadolu'daki İtalyan arkeoloji misyonları arasında, Malatya-Arslantepe, Gaziantep-Karkamış, Yozgat-Uşaklı Höyük, Niğde-Kınık Höyük, Mersin-Yumuktepe, Kayseri-Kültepe ve Mersin-Elaiussa da yer alıyor.
İki gün sürecek sempozyumda, yıl boyunca yapılan kazılardan elde edilen bilgi ve bulguların sunumu gerçekleştirilecek.
Kaynak: