"Gel" çağrısına kulak vererek dünyanın dört bir tarafından Konya’ya gelen ziyaretçileri ağırlayan bu mekânın yapımı uzun yıllar boyunca ülke ve şehir gündeminde yer aldı. "Hazret-i Mevlana'yı Anma Törenlerinin anma iklimine uygun mekânda icra edilmesi amacıyla ilk olarak 1980'li yıllarda çalışmalar başladı.
YÜZDE 35’İ TAMAMLANABİLDİ
17 Eylül 1990 yılında ise "Mevlana Kültür Merkezi Proje Yarışması düzenlendi. 69 projenin yer aldığı yarışmada birinciliği Prof. Dr. Hasan Şenel kazandı. Bu kapsamda Mevlana Kültür Merkezi’nin temeli 1993 yılında atıldı. Fakat 10 yıllık süre içerisinde mekânın sadece yüzde 35’lik kısmı tamamlanabildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ
6 Haziran 2003 yılında Konya’ya ziyarette bulunan dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, incelemeleri sırasında Mevlana Kültür Merkezi’nin inşaatın kısa sürede bitirilmesi talimatını verdi. 8 Haziran 2004'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında düzenlenen protokolle Mevlâna Kültür Merkezi inşaatını, Konya Büyükşehir Belediyesi devraldı.
100 GÜNDE TAMAMLANDI
Mevlana Kültür Merkezi’nin tamamlanamayan kısmı çetin kış koşulları içerisinde rekor bir süre ile 100 günde tamamlandı. İnşaatta yaklaşık bin kişi 24 saat çalıştı. Mevlâna Kültür Merkezi, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık 2004 tarihinde açılışı yapılarak hizmete sunuldu.
108 BİN METREKARELİK ALANA İNŞAA EDİLDİ
Yaklaşık 400 bin kişinin yararlandığı ve etkinliklerin yapıldığı Mevlana Kültür Merkezi, 108 bin metrekarelik bir alan içerisine inşa edildi. 8 blokta 3 bin kişi kapasiteli dünyanın en büyük Kapalı Sema Salonu, 2500 metre ana giriş ve fuaye alanı, sergi ve kafeterya alanları, 600 kişilik Sultan Veled Salonu ile Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığının çeşitli hizmet birimleri, Açık Sema Salonu ve 400 araçlık otoparkı bulunuyor.
