Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ZÜCDER sektörel ticaret heyeti 8 Afrika ülkesine ziyaretlerini tamamladı

ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz: "Kenya züccaciye sektör ithalatının yüzde 44,7'sini elektrikli mutfak ve ev aletleri alt sektörünün en büyük ithal kalemi fırın, ocak, ızgara ve benzeri ürünler karşılıyor. Bu ürünlerde Türkiye'nin yüzde 80,9 hakimiyeti söz konusu"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), Doğu Afrika'da gelişen 8 ülkeye ihracatı artırmak üzere oluşturulan Türkiye-Kenya Sektörel Ticaret Heyeti'nin 28 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde ziyaretlerini gerçekleştirdiğini bildirdi.


ZÜCDER'den yapılan açıklamaya göre, 8 yıldır Türkiye'de yürüttüğü "ZÜCDER'le Zirveye" çatısı altında üretici-marka buluşmalarıyla züccaciye sektörünün ihracatının artmasına büyük katkı sunan dernek, başarılı B2B görüşmelerini yurt dışına taşıyor.


Bu anlamda Türkiye-Kenya Sektörel Ticaret Heyeti, 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Kenya, Etiyopya, Uganda, Tanzanya, Sudan, Ruanda, Somali ve Güney Sudan'dan nitelikli alıcılar ve üreticiler bir araya geldi.


Yapılan görüşmeler sonucunda imzalanan anlaşmalarla Afrika pazarına yapılacak ihracatın, yıl sonuna 2 milyar dolar olarak yansıması bekleniyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, 10 milyar dolar büyüklüğe ulaşan mutfak sektörünün 2022 yılı için 7 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini belirterek, şunları kaydetti:


"2021 yılında da pandemi şartlarından dolayı Türkiye'den ZÜCDER üyesi 26, Kenya'dan ise 30 firmanın katılımıyla ZÜCDER online B2B platformundaki ilk sanal ticaret heyetimizi gerçekleştirmiştik. Şimdi bunu fiziki şartlarda gerçekleştirdik. Kenya züccaciye sektör ithalatının yüzde 44,7'sini elektrikli mutfak ve ev aletleri alt sektörünün en büyük ithal kalemi fırın, ocak, ızgara ve benzeri ürünler karşılıyor. Bu ürünlerde Türkiye'nin yüzde 80,9 hakimiyeti söz konusu. Afrika kıtasıyla ilgili yapılan çalışmalarda 54 ülke içerisinde kısmen gelişmiş Kuzey Afrika ülkeleri ve Güney Afrika dışında ilk 5 ülke sırasıyla Nijerya, Etiyopya, Kenya, Senegal ve Gana olarak görünmektedir."


Etki sırasına göre Çin, Fransa, Türkiye, Rusya, ABD başta olmak üzere çok sayıda ülkenin Afrika'da yer kapma telaşında olduğunu vurgulayan Öksüz, şöyle devam etti:


"Dünya Bankası, 1995-2008 ve 2015-2018 yılları Sahra Altı ülkeleri büyüme performansları açısından yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme eşiğini baz alarak yaptığı çalışmada, 5 kategori belirlenmiş olup en üst sırada yer alan yüzde 5,4 yıllık büyümeyi her iki dönemde de aşanlar sıralamasında 11 ülke arasında Kenya birinci sırada gelmektedir. Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Beklentileri raporuna göre 2020-2100 arası dünya nüfusu 3,08 milyar kişi artacak olup bu artışın yaklaşık yüzde 96'sı Afrika kaynaklı gerçekleşecektir. Artışın 2,7 milyarı en az gelişmiş Sahra altı ülkelerine aittir derken, gelişen Afrika pazarında Türk züccaciye üreticilerinin payını arttırmayı hedeflediklerinin altını çiziyor."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”