Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa, Cecil Rhodes'un mezarının İngiltere'ye nakledilmesini istedi

Anadolu Ajansı haberine göre;

JOHANNESBURG (AA) - Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, 1853-1902 yıllarında yaşamış ve Afrika'nın güneyinin İngilizler tarafından sömürgeleştirilmesinde önemli rol oynamış iş insanı ve siyasetçi Cecil Rhodes'un mezarının, İngiltere'ye nakledilmesini istedi.


Mnangagva, başkent Harare'de yerel topluluk liderleriyle gerçekleştirdiği bir toplantıda, Rhodes'un Matapo Ulusal Park'ındaki mezarının İngiltere'ye nakledilmesi gerektiğini söyledi.


Mnangagva burada yaptığı konuşmada, "Rhodes'un kalıntıları geldiği yere geri gönderilmeli ve karşılığında Avrupa'da saklanan atalarımızın kalıntılarını geri almalıyız." ifadesini kullandı.


- Rhodes'un mezarı


Güney Afrika bölgesinde sömürgecilik tarihinin en önde gelen figürlerinden olan Cecil Rhodes'un mezarı, Zimbabve'nin turistik merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor.


Matapo Ulusal Parkı'ndaki bir tepede bulunan anıt mezar, her yıl çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.


Rhodes'un mezarı Zimbabve yasalarıyla korunmakla birlikte kalıntılarının İngiltere'ye nakledilmesi tartışmaları ise 2012'ye dayanıyor.


Zimbabve'nin bağımsızlık savaşında bulunmuş gaziler ve iktidar partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği - Yurtsever Cephe (ZANU-PF) gençlik kolları üyeleri, sömürgeci olarak tanımladıkları Rhodes'un mezarının İngiltere'ye nakledilmesi talebiyle 2012 yılında protestolar düzenlemişti.


Eylemciler ve yerel halk, o dönem Matapo bölgesinde yaşanan kuraklıktan da Rhodes'un mezar yerini sorumlu tutmuştu.


Protestolar, 1987-2017 yılları arasında iktidarda olan ve Zimbabve'nin Kurucu Devlet Başkanı olan Robert Mugabe'nin konuya müdahalesiyle sona ermişti.


- Cecil Rhodes


İngitere'de 1853'te dünyaya gelen Cecil Rhodes, 17 yaşında verem tedavisi görmek üzere geldiği Güney Afrika'da giriştiği elmas ve altın madenciliği işinden büyük bir servet edindi.


Bugün dahi dünya elmas piyasasının önemli bölümünü kontrol altında tutan De Beers firmasının da kurucusu olan Rhodes, 1890-1896 yılları arasında İngiliz Cape kolonisinde başbakanlık görevini yürüttü.


Rhodes, kurduğu Britanya Güney Afrika Şirketi ile İngilizlerin bölgedeki hakimiyetini Limpopo sınırların ötesine taşıyarak, Botsvana, Zimbabve, Zambiya ve Malavi topraklarının sömürgeleştirilmesinde kilit rol oynadı.


Cape Town kentinde, 1902'de 47 yaşında ölen Rhodes'un naaşı vasiyeti üzerine bugünkü mezar yeri olan Matapo'da defnedildi.



















Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”