Konya'da hububat ve bakliyat ekili arazilerde yağışların yetersiz olmasından dolayı kayıplar yaşanırken, ekimi yapılan mısır tarlalarında da tarımsal faaliyetler devam ediyor.
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Türkiye’nin mısır üretiminde yüzde 11 paya sahip olan Konya'da dane mısır ve kaba yemde kullanılan silaj mısırlarının ekiminin yapıldığını belirtti. Ülkede yaşanan kuraklığa rağmen İç Anadolu Bölgesi olarak arazilerde mısır, patates ekimlerini yaptıklarını belirten Yağız, "Bu yaşanan hububat ve bakliyattaki sıkıntıların ardından mısırda da sıkıntı yaşanmaması için üretime devam ediyoruz. Suyu üreticilerimizin bu yıl biraz daha itinalı kullanmasını tavsiye ediyoruz ama üretimi de sekteye uğratmadan devam etmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.
“Tarım seferberliğinin ilan edilmesini talep ediyoruz”
Üretimin aksamaması için Konya olarak mısır üretimine devam ettiklerini kaydeden Murat Yağız, “Hububatta yaşadığımız sıkıntıların devam etmemesi açısından mısırda da rekolte kaybına uğramamak adına üreticilere bilgilendirmeyi gerçekleştiriyoruz. Gece ve gündüz sıcaklıklarının açılmasından dolayı üretimle ilgili bilgilendirmelerimizi yaptık. Mısır üretiminde de can sularını verdik. İnşallah mısır üretiminde ülkemizin kuraklıktan dolayı rekolte kaybına uğramaması için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak burada tüm ülkemiz adına siyasilerimizden de talebimiz, ‘tarımı siyaset üstü düşünelim, tarım seferberliği başlatalım, buğdayda, arpada, mısırda tüm ürettiğimiz ürünlerde ürün kayıplarının önüne geçilebilecek şekilde birlik beraberlik içerisinde hızlı bir şekilde tarım seferberliğinin ilan edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“Su yoksa hayat yok, su yoksa üretim yok, su yoksa kuraklığın bir diğer ismi kıtlık”
Suyun bir damlasını dahi israf etme haklarının olmadığını belirten Yağız, “83 milyon halkımızı da tasarrufa davet ederek üretim yapan çiftçilerimizi de uyarmak istiyorum. Damla sulama sistemlerini ve basınçlı sistemlerinin dışında vahşi sulama sistemlerinin kullanılmaması gerektiğini çünkü artık bundan sonra suyu israf gibi bir hakkımız kalmamıştır. Su yoksa hayat yok, su yoksa üretim yok, su yoksa kuraklığın bir diğer ismi kıtlık maalesef. Ondan dolayı üreticilerimizi de su tasarrufu yapmaya davet ediyorum”
Yağız, gece gündüz sıcaklık farkının dengesizliğinden ve mısır rekoltesinin de düşmemesi için sulamaların gece yapılmaya dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu yüzden rekolte kaybı yaşayabileceklerini ve ülkenin sıkıntıya girmemesi için çiftçilerin daha dikkatli davranması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
AK
Abdurrahman kokten
4 yıl önce
Bu yıl kuraklık dan dolayı tarımsal sulama faturaları ödeyemediği için çiftçinin elektirigi kesiliyor çiftçinin aylık geliri yok çiftçi tarlasında suyu varken tarlasını suluyamiyor
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
Diyanet her ayin ilk cumasi camilerde yagmur duasi yaptirnali
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (2)
-
İsrail deniz suyunu tatlı suya çevirip damlama tarım yapıyor,bu işler dua ile felan olmaz.
-
ziraaat odası başkanıııı şu haline bak ,bir de utanmadan fotoğraf çektiriyorsun.
15 yıl oldu KOP projesi başlayalı ve hala kanallara ve hotamış barajına su gelmedi. bunların neden yapılmadığını ,yapılması için uğraşmadığınız belli. doğu da olaydı bu proje nasıl yaptırıyorlardı hemen.
Siz armut piş ağzıma düş derseniz çoookkk beklersiniz..
BAŞKAAANNNNN kulak ver ve çiftçileri hemen acilen ANKARA YOLU NA ÇIKAR...
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (1)
-
S
abi hala nasıl mısır ekimine izin veriliyor hayret bir şey!!! ben sakaryada yaşayan bir konyalı olarak gördüğüm : sakaryada mithiş yağmur yağarken çok rahat bir iklim olduğunu bilakis konya gibi yeraltı suyu dahi çekilen bölgede mısıra rağbeti anlamak imkansız .akıldışı!!
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (1)
-
BA
Bu yer altı suyu statejk rezevrdir kontrolu kullanın dedik. Yok ben sulamaya deavam ederim çiftçi para kazanacak diye görüş beyaz ediyordunuZ. Ne oldu. Sulayın bakalım 300m gelen suyla. Varsa su.
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (1)
-
Yuh hala mısır diyorlar mısır ekiminin yasaklanıp arpa ve buğday teşvik edilerek sulanalabilir alanların artırılması gerekirken.
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (0)
-
AB
Bir kızılderili atasözü derki..İnsanlara balık yemeden önce balık tutmayı öğretin...Bizde ciftcinize mısır ekmesinden önce suyu getirmeyi sağlayın... Doğuda müthiş kar kütleleri Orta Anadolu suya hasret..
Allah bu Vatana her türlü imkanı vermiş...Barajlardan barajlara sular aktarılıp pekala buralara gelebilir...
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (4)
-
FP
Bu sene doğu Anadolu tarihinin en büyük kuraklığıni yaşıyor bizler de suyu tasarruflu kullanmak zorundayız.bu herkesin hakkı en küçük canlıdan en büyük hayvana kadar herkesin yaşamı buna bağlı