Son Dakika Haberler

DEİK Başkanı Nail Olpak: "Salgının etkilerinin azalmaya başladığı 2021'de ihracatımız yüzde 33 artarak 225 milyar dolar olmuştu. Bu artışın arkasında güçlü bir imalat sanayimiz ve kopartmadığımız tedarik zinciri var"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Ticari Eşleştirme Platformu (UTEP), 200'e yakın farklı sektörlerden katılımcının yer aldığı "B2B" organizasyonu düzenledi.


UTEP'ten yapılan açıklamaya göre, UTEP tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen organizasyonda 7 ayrı salonda 7 ayrı ticaret toplantısı eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.


Açıklamada törendeki konuşmasına yer verilen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, iş dünyası temsilcileriyle konuşulabilecek çok başlık olduğunu belirterek, gündemlerinde ilk olarak dijitalleşmenin bulunduğunu aktardı.


Olpak, "Severiz, eleştiririz, onlar ayrı konu ama göz ardı edilemeyecek bir gerçek ve eğer sadece bu gerçekten etkilenenler olarak kalmak istemiyorsak, bu gerçeği hem iyi kavrayan ve kullanan hem de sadece kavrayan ve kullanan değil, sürece yön verenler arasında olmamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.


Türkiye olarak küresel ticaretten alınan payın 2021'de yüzde 1'in üzerine çıktığını ve arttığını, hedeflerinin yüzde 1,5 olduğunu aktaran Olpak, şunları kaydetti:


"Bir taraftan üreten ve büyüyen sanayimiz ile ihracatımız dünya ortalamasının üzerinde artarken, diğer taraftan büyüyen nüfusumuz ve ekonomimiz neticesinde artan iç talep, ithalatımızı yukarı çekiyor. Salgının etkilerinin azalmaya başladığı 2021'de ihracatımız yüzde 33 artarak 225 milyar dolar olmuştu. Bu artışın arkasında güçlü bir imalat sanayimiz ve koparmadığımız tedarik zinciri var. Artan petrol ve emtia fiyatlarıyla birlikte stok yapma arzusunun da etkisiyle ithalatımız da yüzde 23,6 artarak 271 milyar dolar oldu."


- "Asya Pasifik ülkeleri radarımızda olacak"


Olpak, Türkiye olarak açık verilen dış ticareti dengelemeleri gereken bölgelerin başında Asya Pasifik'in geldiğine işaret ederek, şöyle devam etti:


"Hem büyük ekonomileri hem de yüksek nüfusları ile bu ülkeler bizim radarımızda olacak. Avrupa'yı iyi izleyelim, dış ticaretimizin yüzde 50'sinden fazlasını yaptığımız ortağımızın ticari sağlığı bozulursa, bizi de etkiler. Kuzey Amerika'yı çok çalışmalıyız. ABD ve Kanada gibi iki gelişmiş ülke dahil ihracatımız, Afrika Bölgesi ile neredeyse aynı. Elbette, henüz mevcut seviyesi Almanya'yla ikili ticaretimizi yakalamasa da Afrika kıtası ticaret ve yatırım fırsatı olan bölge. İlişkilerimizin düzeldiği Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve zaten kopmasa da durağan devam eden Mısır ile ticaretimiz, hem geçmiş kayıpların telafisi hem de yeni fırsatlar olarak önümüzde."


Olpak, UTEP'in da yakın zamanda DEİK üyesi olacağını, gerekli başvurunun yapıldığını sözlerine ekledi.


UTEP Kurucu Genel Başkanı Sami Bektaş da ülke ekonomisine katkı sağlamak ve katma değerli üretim yapmak için UTEP'in her geçen gün artan şubeleriyle büyüdüğünü, üretim yapan üyelerin katma değerli ticaret yapabilmeleri için bu B2B organizasyonunun çok önemli olduğunu vurguladı.


Bektaş, ülkenin cari açığını kapatmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için gece gündüz demeden, büyük bir özveri ile çalıştıklarını ifade etti.


UTEP Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Halis Deniz de Türkiye'nin ticari kalkınmasında üretimin ve ihracatın önemine değinerek, üretilen ürünlerin adet başına en az 5 ila 10 dolar arasında satılması gerektiğine vurgu yaptı.


Özbekistan ve Belarus İstanbul Başkonsolosluğu'ndan temsilcilerin de katıldığı toplantı, plaket takdimi ve stant ziyaretinin ardından sona erdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”