Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ürettiği su kabağını yurt dışına da gönderiyor

İstanbul'da uzun yıllar yaşadıktan sonra memleketi Samsun'a dönen Hasan Şahin'in ürettiği binlerce su kabağını daha çok yurt dışına pazarlıyor.

Ürettiği su kabağını yurt dışına da gönderiyor
İstanbul'da yıllarca motosikletle kuryelik yapan 49 yaşındaki Hasan Şahin, geçirdiği kazanın ardından 9 yıl önce eşiyle memleketi Samsun'un Alaçam ilçesine döndü.

Su kabağı yetiştirmeye karar veren Şahin, kiraladığı arazide üretime başladı. İlk iki yıl yetiştirdiği ürünlerin çoğu tarlada çürüyen Şahin, çevresindekilerin olumsuz sözlerine aldırış etmeden üçüncü yıl da arazisine aynı üründen ekti.

Eşiyle yürüttüğü işinde başarıyı yakalayan Şahin, yetiştirdiği su kabaklarını yurt içinin yanı sıra çok yurt dışına göndermeye başladı. 
Şahin, AA muhabirine, Samsun'a döndüğünde ne yapacağını düşünürken su kabağı yetiştiriciliğinin aklına geldiğini belirterek, internetten araştırma yapıp üretime başladığını anlattı.
İlk iki yılın işi öğrenene kadar amatörce geçtiğine işaret eden Şahin, "Zamanla işi öğrendim. Şimdi profesyonel olarak yapıyorum. Ekim alanım 15 dönüm civarında. Yılda 6-7 bin arasında su kabağı üretiyorum." dedi.

Su kabaklarını ilk etapta Alanya, İzmir, İstanbul gibi kentlere gönderdiğini aktaran Şahin, bugün ürünlerine Türkiye genelinden olduğu gibi bir aracı vasıtasıyla yurt dışından da talep geldiğini vurguladı.
"Su kabağı bahçesi kurmak istediğimi söylediğimde herkes olumsuz baktı"

Su kabağı üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu ama severek yaptığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Köyümde su kabağı bahçesi kurmak istediğimi söylediğimde herkes olumsuz baktı. 'Bunu başarman çok zor, kime satacaksın, çabuk bozulabilen, tarlada çürüyen bir ürün, bunu nerede saklayacaksın' dediler ama her şeye rağmen niyetlenmiştim. Başlarda bu bölgeye uygun değil gibi görünüyordu ama işi öğrendikten sonra rahatlıkla yetiştiriliyor. Hobi olarak başlamıştım ama şimdi mesleğim oldu."

Şahin, ekimden sonra yaklaşık 6 ay bekleme süresinin ardından hasat yaptığını, topladığı su kabaklarını evinin bahçesine yığarak 3-4 ay kurumasını beklediğini söyledi.

Yetiştirdiği su kabakları için pazar sorunu yaşamadığının altını çizen Şahin, şunları kaydetti:
"Su kabağı süs eşyası ve kabak kemani yapımında kullanılıyor. Avrupa'da su kabağından yapılan süslü, işlemeli lambalar ilgi görüyor. Burada tamamlayıcı dekorasyon ürünü olarak nitelendiriliyor. Su kabaklarının da kendine göre kalitesi var. Düz, pürüzsüz su kabakları daha çok isteniyor. Almanya, Belçika, İtalya ve Azerbaycan'a da talep doğrultusunda gönderiyorum. Karadeniz Bölgesi'nde profesyonel anlamda bu işi sadece ben yapıyorum. Hedefim üretimi iki katına çıkarmak."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English