Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye ve Çin, sürdürülebilir enerji işbirliğini geleceğe taşıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

PEKİN (AA) - Türkiye ve Çin, sürdürülebilir enerji alanındaki işbirliği projelerini, Çin Ulusal Enerji Yatırım Kuruluşunun (SPIC) ev sahipliğinde Pekin'de düzenlenen "Enerji ile parlayan Çin ve Türkiye, karbon rüyasının geleceği" etkinliği ile tanıttı.


Çinli ve Türk gençlerin, ekolojik çevre, iklim politikaları ve sürdürülebilir kalkınma sorunlarına ilgisini artırmayı amaçlayan fotoğraf yarışmasında ödüllerin verildiği çevrim içi etkinliğe iki ülkenin siyaset, iş, kültür, akademi ve medya dünyasından temsilciler katıldı.


Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği ve Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin destek verdiği etkinlikte, SPIC'in, Adana'da inşa ettiği Hunutlu Termik Santrali başta olmak üzere, Türkiye'deki projeleri ve iki ülke arasındaki sürdürülebilir enerji işbirliği ele alındı.


Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Tayfun Alkan, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de de önemli enerji yatırımları bulunan SPIC'in, enerji işbirliğine yalnızca iki ülke arasında yatırım faaliyeti ve bir ekonomik ilişki olarak yaklaşmadığını vurgulayarak, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan iklim değişikliğine dikkati çekmeyi amaçlayan çabasını takdir ettiklerini belirtti.


Çin'in 2060 yılında "karbon nötr olma" hedefi doğrultusunda sadece kendi sınırları içinde değil, başka ülkelerde de kültürel etkinliklerle farkındalık oluşturmaya çalıştığını ifade eden Alkan, Türkiye'nin de tüm kurumlarıyla ve girişimleriyle "temiz enerji" ve "yeşil enerji" kavramlarına büyük önem verdiğini, bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.


Alkan, Türk kültüründe çevreyi yeşillendirmenin, ağaç dikmenin ve onları korumanın son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, "700 yıl önceki şiirlerinde bitki, hayvan ve yaşamın en önemli kaynaklarından suya karşı duyduğu sevgiyi, saygıyı sık sık dile getiren Yunus Emre, belki de yeşil hareketin tarihteki öncü isimlerinden biridir." değerlendirmesinde bulundu.


- "Hunutlu Termik Santrali, kazan-kazan işbirliğinin başarısını kanıtlıyor"


Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler ve Enformasyon Müşaviri Şinyi Çien ise konuşmasında, Türkiye ile Çin arasındaki sürdürülebilir enerji işbirliğinin iki ülke halklarına fayda sağladığını dile getirdi.


Şinyi, SPIC'in Adana'da inşa ettiği Hunutlu Termik Santrali'ni geçen hafta ziyaret ettiğini, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki projenin "kazan-kazan modeli işbirliğinin başarısına örnek teşkil ettiğini" anlattı.


İki ülke liderlerinin Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ndeki görüşmelerinde projeden övgü ve memnuniyetle söz ettiklerinin altını çizen Şinyi, santralde kullanılan denitrifikasyon (kükürt giderme) teknolojisi sayesinde karbon emisyonunun en aza indirilerek sürdürülebilirliğe katkı sağlandığını ifade etti.


Şinyi, proje kapsamında ayrıca yerel çevrenin korunmasına yönelik adımların atıldığına ve yakın çevrede deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunmasına yönelik çalışma yürütüldüğüne dikkati çekti. Şinyi ayrıca santral çevresinde çatılarda kurulan güneş panelleri ile enerji tasarrufuna katkı sağlandığını kaydetti.


Çin'in benimsediği yeni modernleşme anlayışının en önemli bileşeninin insan ile doğa arasındaki uyum olduğuna işaret eden Şinyi, Türkiye'nin de karbon nötr olma konusunda benzer hedefleri paylaştığını, dolayısıyla bu iki ülkenin bu alanda büyük işbirliği potansiyeline sahip olduğunu aktardı.


- "Türkiye ve Çin aynı 'yeşil rüyayı' paylaşıyor"


SPIC Genel Müdürü Baoçing Li de Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin geçmişinin kadim zamanlara dek uzandığını, tarihi İpek Yolu'nun ülkeler arasında bir kültür ve işbirliği köprüsü kurduğunu belirtti.


Bin yıl sonra, Çin'in tarihi İpek Yolu'nda ticareti ve ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmayı amaçlayan Kuşak ve Yol Projesi ile Türkiye'nin Orta Koridor Projesi kapsamında iki ülke halklarının yollarının yeniden çakıştığını ifade eden Baoçing, Çin ve Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler olarak sürdürülebilir kalkınmaya ve enerjiye özel önem verdiğini, karbon nötr olma hedefiyle aynı "yeşil rüyayı" paylaştığını vurguladı.


Hunutlu Termik Santralinin 1,7 milyar dolarlık maliyetiyle Türkiye'ye Çin'den gelen en büyük yatırım olduğunu anımsatan Baoçing, bunun bacasız, çevre dostu elektrik üretiminin, yeşil enerjinin örnek bir uygulaması olduğunun altını çizdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English