Son Dakika Haberler

MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Arıkan: "Her alanda dijital dönüşümün yaşandığı bugünlerde finans da dijitalleşti"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Arıkan, “Blokzinciri teknik temeline, ihtiyacına göre yorumlayarak, nereye, nasıl oturtacağımıza bakarak yaklaşırsak, gerçekten sermaye piyasalarına da bütün finansal piyasalara da süreçlerine, varlıklarına, her şeyine de çözüm geliştirmiş oluruz.” dedi.


Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl "Finansın Ötesi: Dünyanın Geleceğine Yatırım" temasıyla hibrit olarak düzenlenen 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi kapsamında Akbank sponsorluğunda “Blokzinciri Teknolojisi Sermaye Piyasalarına Neler Getirecek?” paneli gerçekleştirildi.


Akbank Yatırım Hizmetleri Bölüm Başkanı Evren Cantürk moderatörlüğündeki panelde konuşan MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arıkan, blokzincirde gittikçe kendi terminolojisini oluşturan bir finansal alan geliştiğini belirtti.


Her alanda dijital dönüşümün yaşandığı bugünlerde finansın da dijitalleştiğini, finansal süreçlerde finansal varlıkların dijitalleştiğini ifade eden Arıkan, şunları kaydetti:


“Nasıl ki sermaye piyasalarında çok hızlı kazanç elde etmek için kısa vade yatırım yapan yatırımcılar olur, biz onu tavsiye etmeyiz. Blokzincirin de kripto paralarla karıştığı bir dönem oldu. Kripto paraların volatilitesi çok yüksek, hızlı gelir elde edilebildiği gibi çok hızlı zararlar da oluşabiliyor. Son 1-2 yılda hepimiz gördük.


Blokzinciri teknik temeline, ihtiyacına göre yorumlayarak, nereye, nasıl oturtacağımıza bakarak yaklaşırsak, gerçekten sermaye piyasalarına da bütün finansal piyasalara da süreçlerine, varlıklarına, her şeyine de çözüm geliştirmiş oluruz. Bizim gibi merkezi kurumlar, ana otoriteler bu işi regüle etmeden sistemini kurmadan, bu sistemin ayağa kalkması mümkün değil.”


- “Kısa sürede yarım milyona yakın lise çağında bir geliştirici ekosistemi oluşturacağız”


Sandbox Üst Yöneticisi (CEO) Arslan Kıran ise metaverseyi alternatif bir dünya olarak tanımlayarak, “Sandbox olarak metaverse bizim için biraz daha blokzincir tabanlı, merkeziyetsiz sanal bir oluşumda, avatarınızla deneyimlediğiniz bir dünya.” dedi.


Metaversede en fazla gelirin geldiği sektörün oyun olduğunu ifade eden Kıran, oyundan sonra müzik, moda ve finansın geldiğini söyledi.


Kıran, Türkiye'de bilim seferberliği projelerinin bulduğunu anlatarak, ülkenin uzak noktalarında gamemaker eğitimi verdiklerini, kısa sürede yarım milyona yakın lise çağında bir geliştirici ekosistemi oluşturacaklarını dile getirdi.


- “Yatırımcı profilinin önümüzdeki 10 yılda çok büyük şekilde değişmesini bekliyoruz”


Ginoa.io CEO'su Samet Duman da arsaların, avatarların sanat eserlerinin yani toplamda günde 50 milyondan fazla NFT'nin yapay zeka temelli değerleme ve ekspertiz işlemini gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Bu ekspertizi aldıktan sonra bir bilirkişi rolüyle NFT alım satımı yapanlara rehber oluyoruz ve aynı zamanda bu teknolojiyi NFT kredi platformları, pazar yerleri gibi yerlere servis ediyoruz.” diye konuştu.


Duman, paranın kaynağı X ve Y kuşaklarından Z kuşağına akmaya başladığında bu akışın yatırım araçlarına nasıl yansıyacağını görmenin zor olmadığını belirterek, “Yatırımcı profilinin önümüzdeki 10 yılda çok büyük şekilde değişmesini hem de yatırım araçlarında metaverselerin çok daha fazla ilgi görmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.


- “Türkiye'deki blokzincir projelerinde çalışan her 4 kişiden 1'i kadın”


İstanbul Blockchain Women Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Güven de geleceğin dünyalarının tek bir cinsiyet, tek bir zümre, tek bir kesim tarafından değil, kapsayıcı şekilde herkesin elvermesiyle oluşması gerektiğini vurguladı.


Bir araştırma sonucunda, Türkiye'deki blokzincir projelerinde çalışan her 4 kişiden 1'inin kadın olduğunu saptadıklarını ifade eden Güven, yüzde 25'lik bu katılım oranının dünyadaki teknolojideki kadın oranına yakın olmakla beraber halen daha çok gelişim alanı kaydedilmesi gereken bir durum olduğunu söyledi.


Güven, kadınları bu alanda yer alması için motive ettiklerini dile getirdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English