Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye geleceğe nefes bırakıyor

Geleceğe daha yeşil bir Türkiye bırakmak için ağaçlandırma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Türkiye, son 10 yılda orman varlığını en çok artıran ülkeler arasında 6. sırada.

Türkiye geleceğe nefes bırakıyor
Her yıl binlerce hektar alan yangın nedeniyle tahrip oluyor.

2019’da 11 bin 332 hektar alan orman yangınlarında zarar gördü, 2020’de ise bu rakam 16 bin hektarı geçti. Daha çok yangın çıktı, daha çok alan kül oldu…

2020’de 410 milyon fidan toprağa kavuştu

Orman yangınlarıyla kaybettiğimiz alanları geri kazanmanın yolu ise buraları yeniden ağaçlandırmak. Türkiye, orman varlığını gelecek nesiller için artırıyor.

Her 11 Kasım, 2019’dan beri Milli Ağaçlandırma Günü olarak kutlanıyor, milyonlarca fidan toprakla buluşturuluyor. 2019’da 81 ilde 11 milyon fidan dikilirken, 2020’de, Türkiye'nin 81 ili ve 922 ilçesinin yanı sıra 30 ülke de bu kampanyaya katıldı. 83 milyon fidan dikildi. 
Milli Ağaçlandırma Günü’nün dışında da çalışmalar ara vermeden sürdürülüyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 410 milyon fidan toprakla buluştu.

Hedef orman varlığını 29 milyon hektara çıkarmak

Peki, Türkiye’nin ormanlık alan miktarı geçmiş yıllara göre ne kadar arttı? Ormanlık alan miktarı 1973 yılında 20 milyon hektardı. 2005'te 21 milyon hektara, 2015'te ise 22 milyon hektara ulaştı. Artık Türkiye'nin 22 milyon hektardan fazla orman varlığı var. 2023'te hedef, bu miktarı 29 milyon hektara çıkarmak. 

Birleşmiş Milletler'in 5 yılda bir hazırladığı bir rapora göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ağaçlandırma alanında ilk sırada yer alıyor. Son 20 yılda 2 milyon hektar alan ağaçlandırıldı.
Orman varlığını en çok artıran ülkeler arasında

Gıda ve Tarım Örgütünün 2020'de yayımladığı raporda, ülkelerin ağaçlandırma çalışmaları yer alıyor.

2010-2020 arasında orman varlığını en çok artıran ülkeler arasında 6. sırada Türkiye var. Orman varlığını en çok artıran ülkeler şöyle sıralandı:

1- Çin

2- Avustralya

3- Hindistan

4- Şili

5- Vietnam

6- Türkiye

7- ABD

8- Fransa

9- İtalya

10- Romanya

Endüstriyel ormancılık çalışmaları

Endüstriyel ormancılık çalışmaları, odun ham maddesi kaynaklı ithalatın önlenmesi ve bu alandaki ihtiyaçların yerli kaynaklardan karşılanması amacıyla yürütülüyor.

Çalışmalara 2020’den itibaren hız verildi. Bunun için 20 bin hektar alanda endüstriyel plantasyon, 35 bin hektar alanda bakım ve 150 bin hektar alanda etüt proje çalışması yapılacak.
Yangın anında daha koordineli çalışmayı sağlayan sistem devrede

2020’de Orman Bilgi Sistemi Projesi de tamamlandı. Bu sistemin devreye alınmasıyla sektörle ilgili veriler tek sistemde toplanacak, diğer kurumların uygulamalarıyla entegrasyon sağlanacak.

Sistem sayesinde yangın anında mesajlaşma servisiyle ekipler daha koordineli çalışabilecek. 

Yarınlara daha yeşil bir Türkiye bırakmak için çalışmalar devam ediyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • S
    sami
    4 yıl önce

    şu istanbul yolunda konya çıkışından 20-25 km sonrası dağlar cırılcıplak ....budağlara allah için birer fidan dikilemezmi....araç var,fidan var,adam var neden birşeyler yapılmıyor

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”