Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TPF Başkanı Düzgün: "Zincir marketlerin tekelleşmesine acil önlem alınmalı"

"Gıda perakendesindeki sektör payı yüzde 79 olan discount marketlerin payının yüzde 81'e ulaşması öngörülüyor. Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, discount marketlerin gıda perakendesinde yüzde 79 olan sektör payının yüzde 81'e ulaşmasının beklendiğini belirterek, "Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Bu gidişata Perakende Yasası ile ivedi önlem alınmalı." ifadelerini kullandı.


TPF'den yapılan açıklamaya göre, federasyonun, Türkiye genelindeki yerel zincirler arasında birlik ve beraberliği güçlendirmek ve sektördeki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla her ay farklı bir ilde düzenlediği yönetim kurulu toplantılarının sonuncusu Bartın Amasra'da gerçekleştirildi.


TPF Yönetim Kurulu üyeleri ile Düzce, Bartın, Zonguldak, Karabük ve Devrek'te faaliyet gösteren Karadeniz PERDER'in bazı üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve gıda perakendesindeki gelişmelerin ele alındığı toplantı 2 gün sürdü.


Açıklamada, toplantıdaki konuşmasına yer verilen TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, Perakende Yasası'nda var olan eksik ayaklar nedeniyle rekabetin kalmadığını, sektörde bir tekelleşme olduğunu ve yerel işletmeciler ile esnafın zor bir duruma sürüklendiğini savundu.


Yaklaşık 10 yıldır Perakende Yasası'ndaki eksikliklere ve alınması gereken önlemlere yönelik önerilerini paylaştıklarını aktaran Düzgün, "2015'ten itibaren discount marketlerdeki mağaza açılışlarının tekelleşmeye doğru gittiğine işaret ettik. Son 10 yılda mağaza sayısı yüzde 395 artışla 42 bin adede ulaştı. 128 bin bakkal, 5 bin 600 akaryakıt istasyonundaki marketler, 27 bin büfe ve diğer noktaları eklediğimizde müthiş bir mağaza enflasyonu ile karşı karşıyayız. Türkiye'de 400-500 kişiye bir market düşerken, Avrupa'da bu rakam 3-3 bin 500 olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde 13 binin üzerinde yeni market açılması bekleniyor. Bugün gıda perakendesindeki sektör payı yüzde 79 olan discount marketlerin (zincir) payının yüzde 81'e ulaşması öngörülüyor. Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Bu gidişata Perakende Yasası ile ivedi önlem alınmalı." ifadelerini kullandı.


- "Rekabete karşı değiliz"


Ömer Düzgün, yerel zincirlerin rekabete karşı olmadığını, yerel üretici ve yerel perakendecinin gıda sektörünün sigortası ve teminatı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bizler tek bir mağazamızda 3-5 değil, 20-25 hemşerimize istihdam sağlıyoruz. Toplam 5 bin mağazamızda istihdam sayımız 100 bini aştı. Mağaza açılışlarının bu şekilde devam etmesi demek, önümüzdeki süreçte alt alta, yan yana, üst üste market açılışları devam edecek demek. Bu durum, gidişat, sadece gıda perakendesindeki işletmecilere değil, üreticiye de tüketiciye de zarar verecek."


Düzgün, fiyat artışlarına değinerek, "Biz zincirin son halkasıyız. Üreticiden aldığımız ürünü vatandaşımız ile buluşturuyoruz. Bizden kaynaklı olmayan fiyat artışları konusunda son 2 yıldır hiç olmadığı kadar müşterilerimiz ile karşı karşıya kaldık." ifadelerini kullandı.


Zincir marketlere karşı zaten haksız fiyat artışı yapamayacaklarını belirten Düzgün, yerel marketlerde en az 5 bin çeşit ürünün yer aldığını, farklı markalara ait aynı ürünü bulmanın mümkün olduğunu kaydetti.


Düzgün, Perakende Yasası ile zincir marketlerde "private label" ürünlere alternatif olarak farklı markalara ait 2-3 ürünün yer alması gerektiği çağrısında bulundu.


- "Siyaseti ve devletimizi hedef alan açıklamaları kabul etmiyoruz"


TPF Yönetim Kurulu Başkanı Düzgün, siyaseti ve devleti hedef alan açıklamaları asla kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini belirterek, şunları kaydetti:


"Sergilenen tavır, bizleri ve vatandaşlarımızı üzmüş, rencide etmiştir. Bizler vatandaşımızın alım gücünü artıracak önlemleri, sektörümüzün sorunları, ülkemize sağlayacağımız katma değerlere odaklanmalı, projeleri hayata geçirmeliyiz. Bugün olduğu gibi gelecekte de bu denli açıklamaların karşısında olacağız. Yerel zincirler olarak her zaman devletimizin, milletimizin yanındayız. Sektörümüzdeki sorunlara birlikte çözüm bulmak için hazırız."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English