İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde önemli bir avantajı olduğunu belirterek, "Önümüzdeki kış özellikle Avrupa Birliği'nde yaşanması olası enerji krizine bağlı olarak oradaki bir takım bölgedeki kuruluşlar üretimlerin bir kısmını Türkiye'ye kaydırma konusunda hamle yapıyorlar. Dolayısıyla ortaya çıkan bu fırsatları çok iyi değerlendirmemiz lazım." dedi.
180 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ve dünyanın en büyük iki ev tekstili fuarından biri olan HOMETEX'i düzenleyen, Türk ev tekstili sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TETSİAD) 5. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.
Mevcut başkan Hasan Hüseyin Bayram'ın tek liste ile girdiği toplantı, ticaret odaları başkanlarının yanı çok sayıda ihracatçı birliklerinin başkan ve temsilcileriyle siyaset ve iş dünyasından isimlerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. Hasan Hüseyin Bayram, oy birliğiyle yeniden TETSİAD başkanı oldu.
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Odası olarak bugüne kadar TETSİAD'ın tüm faaliyetlerinin yanında olduklarını ifade etti.
Avdagiç, özellikle geçen yılın çok önemli bir etkinliği olan HOMETEX fuarında iş dünyasının potansiyellerini bir araya getirerek önemli bir adım attıklarını dile getirerek, "Ümit ediyorum ki bundan sonra Türk ev tekstil sektörü çok daha etkin bir şekilde yurt dışında temsil edilecektir." diye konuştu.
İhracatın ne kadar artırıldığının önemli olduğuna ama bunun yanında yurt dışındaki potansiyel pazarlarda artan pazar biriminden ne kadar pay alındığının daha önemli olduğuna dikkati çeken Avdagiç, "Dolayısıyla aslında biz bu son iki üç yılda ciddi bir artış göstermekle beraber toplam büyüyen pazar içinde daha iddialı olabileceğimiz bir resmin de ortaya çıktığını görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Avdagiç, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde önemli bir avantajı olduğuna dikkati çekerek, "Önümüzdeki kış özellikle Avrupa Birliği'nde yaşanması olası enerji krizine bağlı olarak oradaki bir takım bölgedeki kuruluşlar üretimlerin bir kısmını Türkiye'ye kaydırma konusunda hamle yapıyorlar. Dolayısıyla ortaya çıkan bu fırsatları çok iyi değerlendirmemiz lazım." açıklamasını yaptı.
- "Türk ev tekstili ürünleri 'Turkish Home Tekstil' adıyla dünyanın en çok aranan markası oldu"
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram da 180 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ev tekstili sektörünün, kilogram başı ihracat değerini 8 doların üzerine çıkararak Türkiye'ye en fazla katma değer sağlayan lider sektörlerden biri olduğunu dile getirdi.
Bayram, "Avrupa'nın en büyüğü, Çin, Hindistan ve Pakistan'la birlikte de dünyanın en önemli tedarikçilerindeniz. Ülke olarak ev tekstilinde trendleri biz belirliyoruz ve kalitede rakip tanımıyoruz. Bugün Türk ev tekstili ürünleri 'Turkish Home Tekstil' adıyla dünyanın en çok aranan markası oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Küresel salgına rağmen yoğun bir çaba harcadıklarını aktaran Bayram, "Çin Ulusal Tekstil ve Konfeksiyon Konseyi başta olmak üzere, ev tekstili alanında söz sahibi olan birçok ülkenin heyet ve temsilcileri ile bir araya gelerek ortak projeler geliştirdik, protokoller imzaladık ve yeni pazarlara ulaştık." diye konuştu.
Bayram, bilim, bilişim ve teknolojiyle desteklenmeyen hiçbir üretim ve yatırımın uzun vadeli olamayacağının farkında olduklarını ifade ederek, "Bu anlayıştan hareketle sektörümüzle yakından ilişkisi bulunan birçok üniversite ve lise yönetimleriyle ortak projeler geliştirdik. Bu iş birlikleri sayesinde hem nitelikli iş gücü sorununun çözümü noktasında önemli bir adım atmış olduk, hem sürdürülebilirliği sağladık, hem de kalite çıtamızı yükselttik." açıklamasında bulundu.
- "2023 yılı ev tekstili ihracat hedefimizi 5 milyar dolar olarak ilan ediyorum"
e-ticaret ve e-ihracat eksenli, tamamen milli olan www.hometex.org portalını oluşturduklarını aktaran Bayram, "Sektörümüzün dünyaya açılan sanal penceresi olacak bu platform, 7/24, 365 gün aktif ve güncel tutulacak. Üyelerimiz bu platform üzerinden kendi firmalarının ve ürünlerinin tanıtımını yapabilecek ve ticari bağlantılar kurabilecek." dedi.
Bayram, sektörün dünya pazarlarında ve global ticari hayatta bilinirliliğini artırmak, tanıtımını yapmak ve pastadan daha büyük pay almasını sağlamak için kurdukları dijital platformu kısa zamanda, uluslararası ticari alışveriş portalları arasına sokacaklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Dijital ve sanal dünyada başlattığımız bu yatırım sayesinde, 16-20 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz HOMETEX Ev Teksitili Fuarı'mızı, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüne yakışır bir hedefle en az 250 bin ziyaretçi ve 2 milyar dolarlık iş hacmiyle gerçekleştireceğiz. Başlattığımız dijital dönüşüm sektörümüzün, dünya ev tekstili pastasından aldığı payı daha da büyütecektir. 2023 yılı ev tekstili ihracat hedefimizi de sizlerin mücadeleci ve müteşebbis ruhunuza da güvenerek buradan 5 milyar dolar olarak ilan ediyorum."
- "Dış ticaretimizi artırmaktan başka şansımız yok"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise stokların iyi yönetilmesi gerektiğine işaret ederek, yurt dışındaki özellikle bu tedarik zincirindeki bozulmadan kaynaklı yapının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Burkay, küresel bir enflasyonla karşı karşıya kalındığını ifade ederek, "ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Birliği Merkez Bankası sıkı para politikasına geçti. Faiz artırımlarına ve faiz artırımlarıyla da talepte bir daralmaya yol açacak süreç başladı." değerlendirmesinde bulundu.
Dış ticareti artıracak faaliyetlere hız verilmesi gerektiğine işaret eden Burkay, "Dış ticaretimizi artırmaktan başka şansımız yok. Bunu yapamadığımız takdirde inanın bana bizi zor bir kış bekliyor." açıklamasını yaptı.
Kaynak: