İZMİR (AA) - BEST For Energy projesini yürüten uluslararası danışmanlık şirketi DAI'nin Proje Direktörü Jelena Tadzic, proje kapsamında yaklaşık 150 firmayla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "İzmir bölgesindeki şirketlerin yarattığı değeri artırarak, temiz enerji hizmet ve ekipman sektörünün rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Yani, aslında İzmir'i bir temiz enerji haritasına konumlandırmayı hedefliyoruz." dedi.
Tadzic, Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi Projesi (BEST For Energy) kapsamında düzenlenen "Temiz Gelecek için Temiz Enerji Konferansı"nda yaptığı konuşmada, DAI'nin dünya çapında 100'den fazla ülkede 150'den fazla projeyi hayata geçirdiğini söyledi.
Daha sürdürülebilir bir dünya için çalıştıklarını ifade eden Tadzic, bu nedenle BEST For Energy projesinin yüklenicisi olmaktan gurur duyduklarını vurguladı.
Tadzic, bu toplantının İzmir'de yapılmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, "İzmir'de rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi zaten yaygın olarak mevcut ve giderek daha da fazla kullanılıyor. Bu özellikleriyle İzmir, Türkiye'nin enerji stratejisinin önemli bir parçası haline geldi. DAI'nin BEST For Energy Projesi, İzmir bölgesindeki şirketlerin yarattığı değeri artırarak, temiz enerji hizmet ve ekipman sektörünün rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Yani, aslında İzmir'i bir temiz enerji haritasına konumlandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Proje kapsamında şimdiye kadar rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle sektörlerinin değer zinciri analizini gerçekleştirdiklerini ve 150 şirketi bu sektörlerdeki yetenekleri açısından değerlendirdiklerini anlatan Tadzic, "Projenin sonuçları sadece yerel ekonomiye ve topluma katkı sağlamakla kalmayacak, diğer ülke ve bölgelerde en iyi uygulama olarak kullanılacaktır. Bu projenin İzmir için en iyisi olacağına yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.
- "Yeşil dönüşümü hızlandırma vizyonuyla hareket ediyoruz"
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Üyesi Onur Günduru, ENSİA'nın kurulduğu yıllardan bu yana BEST For Energy projesiyle gelmek istedikleri noktaya çok yaklaştıklarını söyledi.
Derneğin kurulduğunda yaklaşık 20 kurumsal üyesi bulunduğunu ancak gelecek çeyrekte 100 kurumsal üyeyi geçeceklerini ifade eden Günduru, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kurulduğu günden bu yana yeşil dönüşümü hızlandırma vizyonuyla hareket eden derneğimiz, artık bunu bir sonraki aşamaya taşımak için BEST For Energy projesiyle beraber çok iyi bir noktaya geldi. Bugün sizlerle beraber bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan strateji önerilerini, bu önerilerle birlikte yeşil dönüşümü hep birlikte nasıl hızlandırabileceğimizi, Avrupalı paydaşlarımızla beraber nasıl yeni iş birliklerine, yeni uygulamalara, yeni pazarlara açılmanın yollarını arayacağımızı konuşuyor olacağız.”
- "Bilgi altyapısını oluşturmak üzere kurgulanmış bir proje"
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansının Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, son dönemde yeşil büyüme ve mavi büyüme odağıyla çalışmalarını derinleştirdiklerini söyledi.
İzmir'de gerek temiz enerjiden elektrik üretimi gerekse temiz enerjinin üretiminde kullanılan ekipmanlar açısından çok önemli ve kritik bir noktaya ulaştıklarını belirten Yavuz, artık projenin son yılında olduklarını dile getirdi.
Yavuz, BEST For Energy projesinde bir AB projesi olarak herhangi bir bina yapımı, makina, tesisat, ekipman desteği olmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Bu proje 3 milyon avroya yaklaşan bütçesiyle tamamen bir sektöre yönelik bilgi üretme ve bu sektörün İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi açısından daha ileriye gitmesini sağlayacak bilgi altyapısını oluşturmak üzere kurgulanmış bir proje. Bunun için birçok faaliyet yürüttük. Bugün de aslında bu çalışmalardan en kıymetli olanlarını proje ekibimiz sizlerle paylaşacaklar."
Açılış konuşmalarının ardından BEST For Energy projesinin Kıdemli Araştırma Analisti Göktürk Poyrazoğlu, proje kapsamında elde edilen ulusal ve uluslararası talep analizi sonuçlarına ilişkin sunum yaptı.
Kaynak: